Вучић: ЕУ додатно да утиче на ПР да повуче једностране потезе

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се с шефом Делегације ЕУ, амбасадором Семом Фабрицијем којем је пренео очекивање да ће ЕУ уложити додатне напоре како би Приштину навела да повуче једностране потезе којим доводи у опасност мир и стабилност у региону.
vucic fabrici
Фото: Tanjug (video)

Постоји потреба за трајним договором. Ми смо спремни да с Приштином наставимо разговоре када буду укинуте таксе, истакао је председник Вучић.

Он је додао да је Београд спреман за проналажење компромисног решења, нагласивши да нема алтернативе дијалогу Београда и Приштине.

Вучић је с Фабрицијем разговарао о европском путу Србије, проблемима у дијалогу Београда и Приштине, спровођењу политичких и економских реформи, као и о глобалним међународним приликама.

Вучић је захвалио на подршци коју ЕУ пружа Србији, истакавши да је Унија најзначајнији спољнотрговински партнер са којом Србија остварује око 67 одсто робне размене.

Он је рекао да Србија мора да настави свој европски пут, те да је веома важна даља подршка Уније у јачању, усвајању и примени реформи, зарад бољитка грађана. 

Наставићемо да радимо интензивно на испуњавању европске агенде, са циљем отварања нових поглавља и бржег напретка на путу ка чланству у ЕУ, закључио је Вучић, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Делегација Европске уније ће наставити да подржава процес европских интеграција, рекао је амбасадор Фабрици и истакао да ће ЕУ наставити да посредује у дијалогу у циљу постизања свеобухватног споразума између Београда и Приштине.

Председник Вучић и амбасадор Фабрици су размотрили процес усклађивања законодавства Србије са законодавством Европске уније, и сагласили се да је потребан енергичнији рад у области владавине права. 

Двојица саговорника разговарали су и о реформи правосуђа, борби против корупције и слободи медија.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести