Вучић: Фабрика Нидека за развој Новог Сада и целе Србије

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са делегацијом јапанске групације Нидек Корпорејшен која у Новом Саду планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила.
њ
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Састанку са председником корпорације Нидек Ђун Секијем присуствовала је и министарка привреде Анђелка Атанасковић.

Они су након састанка разменили Оквирни споразум између Министарства привреде и јапанског Нидека.

Та јапанска групација отворила је јуче своју канцеларију у новосадском СПЕНС - у, а припреме за изградњу фабрике су у пуном јеку.

Како је раније најављено, Нидек планира да у Србију доносе инвестицију вредну две милијарде евра, а са производњом би требало да почне крајем следеће године.

Најављено је и да ће фабрика за потребе аутомобилске индустрије у првој фази запослити 300 људи и да ће се простирати на 26.000 квадратних метара.

У Новом Саду јуче је потписан и споразум о стратешком партнерству између Нидек корпорације и Факултета техничких наука у Новом Саду.

На овај начин, кроз индустријску и академску сарадњу, Нидек ће се активно укључити у технолошку размену две земље.

Циљ је да фабрика Нидека у Новом Саду буде централна база за производне активности групе у Источној Европи и седиште компаније, као и за предузећа у Нидек групи, од којих се за више њих, такође, планира долазак у Србију.

Та инвестиција је у складу са "Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом" на којој јапанска влада тренутно ради у односу на нашу земљу и друге регионе, те је јапанска компанија добила велику подршку и од јапанске и од српске владе.

У Европи се повећава потражња за високо ефикасним моторима једносмерне струје без четкица и сродним производима за возила кућне апарате услед пооштравања прописа о заштити животне средине и строжијим захтевима за смањењем емисије угљендноксида за путничке аутомобиле у европским земљама.

Град Нови Сада ће само на основу купопродаје грађевинског земљишта приходовати око милијарду динара.

У плану је да та компанија у Новом Саду до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције.

Компанија Нидек основана је 1973. године у јапанском граду Кјото, а данас је светски лидер у производњи свих типова електромотора са највећим уделом на глобалном тржишту за мале вретенасте моторе који напајају хард-диск погоне.

Нидек послује у више од 40 земаља, са приближно 340 компанија из групације и запошљава више од 120.000 људи широм света.

Током 2019. године остварена је продаја у износу од 11,8 милијарди евра.

Састанку су присуствовали и председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Јапана Такахико Кацумата.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr


Вучић: Увек нудимо сиромашније крајеве, али…

Александар Вучић изјавио је данас да су јапанској компанији “Нидек”, која ће градити фабрику у Новом Саду, “нуђена” и нека друга места у Србији, јер је интерес да инвеститори долазе у сиромашније крајеве, али да је превагнуло то што је инвеститорима потребна близина универзитетског центра, због кадрова, пре свега.

“Ми смо и за прву десинацију, нудили нека друга места у Србији, јер смо много урадили и у Новом Саду и Нишу, молили смо за Поморавље и неке друге локације, али потребно им је да буду близу универзитетског центра, да имају школоване кадрове. А, онда сваки део земље нама мора да буде једнак и онда прихватите њихову жељу и радите у складу са тим”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава увек нудити да инвеститори долазе у сиромашније крајеве, и посебне подстицаје ће за то да даје, са чиме ће се, каже, наставити.

“Знате ли шта би нама значило да је ово било уложено у Цхуприју, Параћин, Дестпотовац…А, овако Београд и Нови Сад одоше у небеса, просечна плата у Београду била 702 евра”, приметио је Вучић и додао да ће после пруге Београд - Нови Сад, уз Фрушкогорски коридор, троугао Јужна Бачка-Срем-Београд бити свакако најбогатији.

Вучић је нагласио да је интерес државе да што више инвеститора долази у сиромашније крајеве, за шта ће се борити и убудуће.

“Молићу ја за још, знам шта су нам обећали, а председник Секи (председник корпорације Нидек Ђун Секи) је човек од речи”, рекао је Вучић.

Секи рекао је да је компанија постигла споразум са Универзитетом у Новом Саду, из два разлога, како би се развиле новетехнологије, и како би се запослили кадрови.

“Велики број факултета има добре лабораторије, професоре, а наш циљ је да радимо на развоју и кроз ту сарадњу желимо да развијамо технологије за будућност”, рекао је Секи и додао да је ово први пут да компанија има споразум са Универзитетом.

Други циљ је, истиче, запослење младих кадрова.

“Има доста добрих студената, али и доста добрих инжењера који су отишли на Запад, и штета је што они не раде у Србији. Ако би имали посао овде, много би више допринели развоју и расту земље”, рекао је Секи.

Кроз сарадњу са Универзитетом у Новом Саду можемо да направимо “win-win” ситуацију, да запослимо људе и да радимо на развоју, додао је он.


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је долазак јапанске групације Нидек, која ће у Новом Саду изградити фабрику погонских мотора за електрична возила, велики дан за Србију јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак већег доласак јапанских инвеститора у Србију.

Вучић је, након састанка са делегацијом јапанске групације Нидек корпорејшен у Председништву Србије, рекао да је та инвестиција "величанствени поклон за Србију" и захвалио свима који су радили на томе.

Нагласио је да је за Србију веома важно што већ има два јапанска инвеститора, како је рекао, на малом простору, Тојо Тајерс у Инђији и сада Нидек у Новом Саду, као и да долазак јапанских компанија само говори о томе колико је Србија добра дестинација за инвестиције.

Како је рекао, Јапанци не иду било где да инвестирају.

"Ово је један од пројеката који суштински мењају нашу земљу", нагласио је Вучић и додао да се на довођењу Нидека радило дуже време.

Председник је нагласио да Србија тренутно има има два најважнија циља, да победи корону и да има што већи привредни раст, за шта је потребно да имамо што више инвестиција, посебно страних.

Додао је да га радује што је Нидек најавио да ће од 1,5 милијарди евра инвестиција, више од пола бити за Србију.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"Само у првој фази, Нидек ће запослити 480 људи и њихова примања ће бити значајно виша од просека у Србији. За нас је важно што је то тек почетак улагања и верујемо да је то тек 10 одсто онога што ће Нидек да уложи у Србији", нагласио је Вучић.

Вучић каже да ће Нидек поред фабрике у Новом Саду изградити и развојно - истраживачки центар (РНД) у том граду и да ће бити потребно још технолошких, електротехничких и машинских факултета на нашим универзитети, колико ће бити потребно ижењера у наредном периоду.

Председник је напоменуо да Нидек у свету запошљава чак 120.000 људи, која производи електрмоторе за готово све у аутомобилу.

Додао је да се изненадио када је чуо да у једном аутомобилу има чак око 200 електромотора, као и да ће главни производ Нидека у фабрици у Новом Саду бити електромотор за волане.

Председник је напоменуо да ће фабрика Нидека у Новом Саду још више доћи до изражаја до 2025. године када у Европи електрични аутомобили буду однели победу над дизелашима и бензинцима.

"То ће бити седма фабрика у Новом Саду. Уз Континентал, ово је шлаг на торти, као и швајцарска компанија Бери Калебо", додао је Вучић.

Напомиње да ће захваљујући тим инвестицијама град Нови Сад имати неупоредиво веће приходе, а грађани више животни стандард.

Председник верује да ће Србија и ове године имати велики привредни раст и да ће успети да престигне по томе медитеранске земље упркос томе што су оне имале у 2020. пад БДП од 10 до 15 одсто, па имају много нижу основицу за поређење у 2021. години.

Каже да је Србија била прва или друга земља по приведном расту у Европи у 2020. години и да је уверен да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту.

Вучић је навео да ће Народна банка Србије ускоро објавити и званично да је Србија у прва три месеца ове године драстично премашила сва очекивања и да опет има рекордан ниво страних директних инвестиција, што је неочекивано за доба короне. Додаје да је због тога задовољан.

Каже да је пренео представницима Нидека да ће за мање од годину дана бити спојени Београд и Нови Сад брзом пругом, којом ће се између та два града путовати за свега пола сата.

То ће, додаје, додатно омогућити запошљавање најквалитетније радне снаге, и са универзитета у Београду, Нишу и Крагујевцу.

"Поносан сам на то што сам био први председник, после предедника Тита, који је могао да угости јапанског премијера у Србји и надам се да ће следећи председници имати чешћу прилику за то", казао је Вучић и изразио уверење да ће сарадња две земље бити све већа.

Додао је, на крају обраћања, да држи за реч директора Нидек корпорације Ђун Секија за нешто што му је рекао на састанку по питању планова те компаније у Србији, а што не сме још јавно да саопшти.

Нидек од планираних улагања за Европу, највише за Србију

Јапанска компанија "Нидек" донела је одлуку да у Новом Саду гради фабрику за производњу погонских мотора за електрична возила, а од 1,5 милијарде евра предвиђених за улагања у фабрикама у Европи, највише ће бити уложено у Србији, рекао је данас председник компаније Ђун Секи.

На конференцији за медије, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, Секи је рекао да ће поред фабрике његова компанија отворити и научни и развојни центар, због чега су у четвртак потписали споразум о сарадњи са Техничким факултетом у Новом Саду.

Секи је најавио да ће Технолошки факултет у Новом Саду ускоро потписати још један споразум о сарадњи са Универзитетом за напредне студије из јапанског града Кјото, јер су им, како каже, поребни инжењери.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr


Секи: Србију смо одабрали због знања и сигурности

Председник компаније "Нидек" Ђун Секи рекао је данас да су за отварање нове фабрике у Европи одабрали Србију, јер испуњава све услове који су њима били важни.

У интервјуу за Танјуг, Секи је рекао да је наша земља сигурно окружење за улагање, добро је логистички повезана, да има висококвалификовану радну снагу, али и раднике који добро знају енглески језик, што није случај у појединим европским земљама.

Истиче да су због велике тражње за моторима за електрична возила у Јапану, Кини, САД и у Европи, приморани да повећају индустријске капацитете и да су за то тражили место у источној Европи где би градили фабрику.

"Многе земље су биле у оптицају за отварање фабрике, али нису све испуњавале наше услове. Немају сви компетентну радну снагу, нису добро логистички повезани, а Србија све то има, још је и врло флексибилна према страним инвеститорима", рекао је Секи.

Као највећу предност Србије, Секи је издвојио то што чак и радници добро говоре енглески језик.

"Ако одемо у Пољску, Мађарску, Румунију, многи не говоре енглески, у Србији чак и радници знају енглески, што је фантастично", рекао је Секи.

Поред тога, истиче да је Србија постала сигурно окружење за улагање, што је, каже, основни услов за улагање.

Секи наводи да ће највећи део производње у Србији бити намењен за извоз у западноевропске земље и нагласио да им је извоз приоритет.

Такође, изразио је очекивање да ће имати ефикасну и конкурентну производњу и да ће моћи да производе из Србије извозе чак у Северну Америку и Бразил.

Говорећи о сарадњи са Технолошким факултетом Универзитета у Новом Саду, са којим је компанија "Нидек" јуче потписала уговор, Секи је истакао да би компанија на чијем је челу могла са студентима да развија пројекте за већу ефикасност мотора, али и да их запошљава када дипломирају.

Сазнао је, каже, да велики број студената из Србије када дипломира одлази у Западну Европу, што је, наводи, штета.

"Они ће моћи да се запосле у Нидеку и да на тај начин остану и да дају допринос својој земљи", рекао је Секи.

Такође, наводи, у плану је и сарадња између Универзитета из Новог Сада и Универзитета у Кјоту.

"Многи студенти имају амбицију да уче у иностранству, тако да желимо да студенти из Јапана дођу овде, али и да студенти из Новог Сада уче у Кјоту", рекао је Секи.


Он је истакао да су у "Нидеку" одлучили да шире производњу у Европи, јер су управо чланице ЕУ најзахтевније и најригорозније по питању очувања животне средине и спречавања испуштања угљен-диоксида.

Због нових европских закона за смањење емисије угљен-диоксида, повећани су захтеви за електро моторе.

"Овај тренд нас је мотивисао да проширимо нашу производњу у Европи и за регион Западног Балкана имамо дугорочну стратегију", рекао је Секи.

Он је захвалио владама Србије и Јапана на подршци коју су добили за отварање фабрике у Новом Саду и казао да ће нова фабрика бити грађена у складу са еколошким стандардима.

Компанија "Нидек", додао је Секи, основана је у Кјоту 1973. године под визијом да постане главни произвођач електромотора.

Навео је да послују у још 40 земаља у свету, да запошљавају више од 120.000 људи, као и да имају 20 истраживачких и развојних центара.

У плану је да у Новом Саду направе индустријски парк, какве имају у Азији, а најпознатији је онај који, како каже, имају у кинеском граду Пингху.

Наиме, како је испричао, пре 20 година када су дошли у тај кинески град, имао је низак БДП и био је веома сиромашан, али након отварања и улагања Нидека, данас у том граду запошљавају више од 12.000 људи, а локална самоуправа убира велике порезе на годишњем нивоу.

"То желимо да постигнемо и овде у Србији", нагалсио је Секи.

Навео је и да је отварање фабрике у Србији у складу са "Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом" коју је покренула јапанска влада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да грађање те јапанске компаније за Нови Сад, али и читав округ, значи нова радна места и више новца у буџет за путеве, обданишта, школе.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Истакао је да је ово седма фабрика коју је актуелна власт успела да доведе у Нови Сад.

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата рекао је да ће компанија "Нидек" бити највећа јапанска инвестција у Србији и да ће бити снажан покретач за економску сарадњу између Србије и Јапана.

Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Оценио је да Влада Србије и Град Нови Сад дају добру подршку страним инвеститорима и захвалио председнику Вучићу што је у Србији направио добро пословно окружење.

Каже да ће "Нидек" и у економском и образовном смислу дати квалитетан допринос.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести