Вучић: Главу спуштам само када ја хоћу и где хоћу

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је да му није потребно објашњење Боšњака за инцидент у Поточарима, да су од објашњења важнији мир и добри односи са БиХ, те поручио да ни тада није спустио главу, јер је, истакао је, спушта само када он то хоће и где хоће.
Aleksandar Vučić/Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Aleksandar Vučić/Tanjug/Zoran Žestić

Вучић је, одговарајући синоћ на питања гледалаца емисије „Хит Твит" телевизије Пинк, рекао да је прошао многе чудне ситуације у животу, али да такву атмосферу, која је била тамо, није видео.

Ни тада нисам спустио главу. Погнуо сам је само када сам положио цвеће. Спуштам главу само где ја хоћу, рекао је он.
Вучић је казао да му није потребно објашњење за то што се догодило у Поточарима, јер је много важније од тога да сачувамо мир и добре односе с БиХ.

На једно од питања, о будућности СНС, рекао је да је та странка нешто најбоље што се догодило Србији у последњих 12 година.

Биће у историји записано које је реформе успела да проведе, шта је све направила. Данас о томе неки говоре са подсмехом, али историја ће судити на објективнији начин", уверен је он.

Мића Јовановић им је био најбољи 2008, 15. маја...

Вучић је синоћ изјавио да је опозиција причу о дипломи министра унутрашњих послова Небојше Стефановић поново сада покренула, као и пре пет година, али да никада није поднела никакав захтев Мегатренду за увид у документа о тој дипломи, јер их, како каже, истина и не интересује.

Вучић је истакао да Стефановића брани, јер је све урадио по закону.

Навео је и да опозиција данас критикује бившег власника и ректора Мегатренда Мићу Јовановића, а он им је био добар 2008. године, када су га, каже, молили за помоћ да направе коалицију са СПС-ом.

Председник је рекао да Јовановића познаје, али да никада није ишао на тај универзитет ни да тражи, ни да пита нешто за некога, нити да држи предавања, као што су их држали Борис Тадић и Вук Јеремић.

И, не само то - тај Мића Јовановић им је био најбољи... По његовој тврдњи, 15. маја 2008. године у 22 сата Тадић зове Мићу Јовановића и каже - "молим те да договориш састанак са социјалистима, хоће да формирају владу са мном"..", пренео је Вучић.

Како је приметио, Тадић је звао Јовановића да му направи коалицију са СПС-ом, само да радикали не би владали.

И, тада је Мића Јовановић био диван, а Мегатренд одличан, подвукао је Вучић.

Додао је и да тачан сат зна, не зато што их је неко прискушкивао, већ зато што је то сам Јовановић рекао.

То је било 2008. године, када им је била потребна подршка СПС-а. Када су мене социјалисти варали за град Београд, да би на крају, под Ђиласовим притиском, попустили, подсетио је Вучић.

Што урушавате институцију коју сте сами створили, што урушавате све у Србији?, упитао је Вучић.

Он је истакао да поштује све људе, и оне које су завршили и оне који нису завршили факултет.

Ја сам срећан због својих високих оцена, али да нисам положио два испита не мислим да бих био мање образован.

Александар Тијанић и Богдан Тирнанић нису завршили факултете, па нису били мање писмени. Добрица Цхосић, можда највећи савремени српски књижевник после Иве Андрића, није завршио факултет, а био је академик. Какве везе онда то има, констатовао је Вучић.

Он је додао да је увек за људе који нешто раде и гурају ствари напред, да помогну својој земљи и породици, али не и за људе који варају.

Додао је да је опозиција поново отворила исту тему, о Стефановићу, после пет година, јер су се уплашили појединих истрага.

Од Заева порука извињења, ок, поздрав, друже...

Председник Србије изјавио је синоћ да је од македонског премијера Зорана Заева добио поруку извињења, због онога што је говорио у телефонском разговору с руским комичарима, а уверен да разговара с бившим украјинским председником.

Одговорио сам му - "поздрав, друже". Шта да му сад објашњавам да ли сам руски човек или не. Ја се поносим тиме што сам Србин и што се борим само за Србију и што је опште познато да нисам ни руски, ни амерички човек, каже он.

У томе је тежина његове позиције, каже он и додаје:

И зато ме мали број њих и жели на власти у Србији, јер сам човек Србије..., рекао је Вучић.

На питање како види то шта је Заев говорио о разграничењу, Вучић каже:

“Кад би нама то неко понудио, ја бих то оберучке прихватио, далеко смо ми од тога, ми Срби више сањамо да можемо да добијемо и имамо, него што имамо."

Упитан о томе што је Заев говорио о поткупљивању патријарха васељенског, он каже:

Сви они граде своје националне идентитете кроз звој језик, културу, и кад заврше то завршиће и са црквом. То је њихова визура и отуд одређена опседнутост Мила Ђукановића и претходника Заева и данашње гарнитуре и то ће се наставити.

Упитан да ли за Заева може да каже да му је пријатељ, он каже да није неко ко људе у овом послу, осим куртоазно, може да назове пријатељем.


Честитке Новаку, подршка Михајловићу

Председник Александар Вучић честитао је синоћ Новаку Ђоковићу освајање пете титуле на Вимблдону и захвалио му на свему што чини за Србију, јер је, истиче, тенисер најбољи амбасадор Србије у свету.

Не волим да се дичим индивидуалним успехом, али хвала му за све што чини за Србију. Нема новца којим бисмо могли да платимо све што чини и то колико та победа значи за нашу земљу, за њен углед у свету. Он је најбољи амбасадор Србије. Бескрајно му хвала, рекао је Вучић.

Председник је приметио да је предивно када се подигне српска застава, а са друге стране је швајцарска, шпанска или понекада британска, а на крају побеђује српска.

На констатацију да не изгледа као да је публика свим сцрем навијала за Ђоковића и питање зашто је то тако у Европи и САД,

Вучић је приметио и да Ђоковића обожавају у Кини, где само једном није освојио турнир, као и да има више наших навијача у Мелбурну, на Аустралијан опену.

Али, да кажем, можда погрешно, али српски - драго ми је што је у инат њима победио и показао огромну снагу, истакао је председник Србије.

На питање како коментарише то што део публике и у Србији не навија за Ђоковића, Вучић је, као илустрацију, пренео део свог данашњег разговора са бившим репрезентативцем, сада фудбалским тренером, Синишом Михајловићем, који је саопштио да му је дијагностификована леукемија:

Михајловића је, каже, замолио да опрости што ми овде нисмо увек били фер према њему и нисмо показивали љубав коју је требало и поштовање колико је требало да му покажемо.

А, Синиша се насмејао и рекао ми - "ако нико други, ти то добро разумеш и знам да си то искрено рекао", пренео је Вучић.

Он је додао да је Михајловић легенда Југославије, Србије и Црвене звезде, и да је, иако је јуче објавио да је тешко болестан, био насмејан, ведар и добре воље.

Рекао ми је да већ у уторак иде на тешке терапије. Обећао ми је да ће да победи тешку болест и да ћемо да попијемо једну дуњу када дође у Београд. Уздамо се у лекаре, у његову снажну вољу, рекао је Вучић.


У том смислу, куртоазно, он то јесте. То је моја обавеза, а оно што је важно за грађане је да ће за 20-25 дана почети с радом one stop shop, што ће , уз неке друге ставри, бити модел и за БиХ, рекао је он.

Упитан да објасни процедуру успостављања телефонских разговора са страним државничима, Вучић наглашава да су те процедуре посебне, да је то посебно заказивање разговора и да службе прате и кога зовете и ко вас зове.

Подсећа да је и њега, у време када су се у његовом кабинету смењивали спољнополитички сарадници, звао лажни Зоран Милановић, који га је звао на море у Хрватску.

Учинило ми се чудно - ајде дођи у Хрватску на море, па да се с породицама купамо. Где сте мене нашли за море у Хрватску, шта причаш? Нису ништа успели да извуку..., рекао је он.

То из региона може да вам се догоди, каже он, али примећује да сви знају гласове тих људи са којима се разговара.

Они паметно раде. Нису они (Вован и Лексус) тако наивни, врло су интелигентни и веома су добро то извели, рекао је.

Приштина нема озбиљну и промишљену политику

Вучић је, поводом одлуке пиштинских власти да забрани улазак министру одбране Александру Вулину и представницима војног здравства, изјавио да то није први пут и да Приштина нема озбиљну, промишљену политику, већ све раде на "дневном нивоу".

На констатацију да у Приштини наводе да је још 2016. године забрањен улаз министрима војске и полиције, Вучић је приметио да је Вулин ишао неколико претходних пута на Косово и Метохију, заједно с њим (Вучићем).

Ко ће га знати... Ако мислите да они имају озбиљну, промишљену политику... То је све на дневном нивоу, како им падне на памет, или како их из неке амбасаде позову... Као код нас до 2012. године, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк.

Он је истакао и да је немогуће предвидети потезе Приштине, не само због њихове непредвидивости, већ због тога што мора да се рачуна и на страни фактор.

А, наше је да покушавамо. И као што сте видели - рекао сам да ћемо успети да снабдемо продавнице на северу КиМ и успели смо, подвукао је Вучић.

Вучић је одбацио критике на Вулинов рачун - да је министар одбране, а да није служио војску и истакао да министар одбране и не мора да одслужи војску, јер није због тога на том месту, већ се за министра поставља неко ко може да помогне војсци, да се залаже, да воли земљу.

По том питању, немам сумње у Вулина. А, кад видим ко му држи придике..., рекао је Вучић.

Вучић је навео и да су такве критике лицемерне, јер долазе и од оних који су, попут двојице лидера, долазили код њега и молили за дозволу да иду у инистранство да би се склонили од војне обавезе...

То су, додаје, били приватни разговори и не може и не жели више од тога да каже.

Како је рекао, нико нема право да се тако односи према некоме ко је чезнуо да служи војску, али због здравствених разлога није могао.

Вучић је додао и да он сам није баш чезнуо за војском, али је одслужио војни рок.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести