Вучић: Хркаловић ухапшена на основу доказа

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је бивша државна секретарка Диана Хркаловић ухапшена, како му је рекао министар са којим се чуо, на основу доказа које данас поседују надлежни органи везано за чувено убивство на шинама Властимира Милошевића.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Указао је да се она терети да је заменила ДНК како неки људи не би били кажњени и да за то постоје докази.

„Мислим да је то био довољан правни основ за хапшење. Знам шта смо добили од људи који су сведочили. Одмах су реаговали надлежни органи. У оператвном смислу знамо ко је извршио ликвидацију Валстимира Милошевића. Мислим да полиција оперативно недвосмислено, не само да има сазнања, него и неспоредне доказе. У полицијском смислу је чисто, да ли ће у правосудном бити видећемо“, рекао је он за ТВ Прва.

Вучић је изразио задовољство да у последњих девет месеци није било мафијашког убиства у Београду и Србији, па чак ни покушаја мафијашког убиства.

„Задовољан сам због тога како смо успели великој криминалној хоботници да исечемо главу и сачувамо безбедност грађана“, подвукао је он.


„Верујем у вакцине и лекове“

Вучић је рекао да је Србија потписала уговор о набавци МСД лекова против корона вируса, и тиме ће бити прва у Европи која ће те лекове добити.

На питање зашто нема нових мера, рекао је биће их, али и да не разуме питање, јер када држава уведе мере онда сви питају зашто је увела, а када их не уведе, зашто то није учинила.

„Имамо вакцине. Уз Американце бићемо први који ће имати МСД лекове, први у Европи“, подвукао је он за ТВ Прва.

Указао је да имамо и милион и по руских вакцина произведених у Србији, који ће за пар дана бити у промету и моћиће да се примају, а за годину дана имаћемо и нашу Синофарм вакцину.

Вучић је упитао шта да уради држава, како да тера љдуе.

Да скратимо радно време и шта онда, онда ћете хвалити демонстранте који ће упадати у скупштину, па ћете питати што плате и пензије нису веће јер нико неће да ради. Обезбедили смо све што смо могли.

Ниједна влада у Европи није толико и толиком брзином обезбедила“, нагласио је он.

Оценио је да вакцинација иде боље у Србији него у Бугарској и Румунији, али не и како је држава то желела.

Истакао је да има много неозбиљних и неодговорних.

Нагласио је да не може да се уведе обавезна вакцинација због Устава, јер ће одмах бити донета привремена мера.

Додао је и да не разуме лекаре који се не вакцинишу.

„То је правни проблем не и суштински“, нагласио је он.

Вучић је казао да није добро када губите 50 људи дневно.

Везано за ковид пропуснице најавио је да ће у недељу Ана Брнабић са Кризним штабом о томе да разговара.

Ја верујем у вакцине, лекове. Да верујем у траве и надрилекарство не верујем“, подвукао је он.


Упитан за клан Вељка Беливука рекао је да се ради о опасном криминалном клану који је имао своје надређене пре свега из Црне Горе одакле долази тај клан.

„Ми смо пратили трагове и после покушаја убиства у Украјини, па и овде у вези убиства Милошевића. Надлежни све знају. Грађанима би поручио само препустите надлежнима да раде свој посао. Ствари се крећу у добром смеру, а добар смер је да се зна да убице не могу да буду некажњене за своја злодела“, нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да убиство у Србији не може више проћи некажњено, јер ова земља никоме то право неће дати.

Што се Диане Хркаловић тиче казао је да се остави на тужилаштву да одлучи за шта ће бити терећена.


Цена гаса неће бити виша до краја грејне сезоне

Александар Вучић је изјавио да грађани неће плаћати вишу цену гаса до краја грејне сезоне 2022. године, али да се брине како ће то бити решено, као и због тога што ће морати да се троше резерве наше земље.

Како је истакао на ТВ Прва, то је један од разлога што је састанак са руским председником Владимиром Путином, за који је дат прелиминарни датум 25. новембар, од суштинског значаја.

Вучић је указао на то да од цене гаса зависи цена хране, свих производа, животни стандард и опстанак целе земље, не дела земље, већ је директно угрожена цела земља.

Појаснио је да Србија има на располагању до краја године шест и по милиона кубних гаса.

"За ових месец и по дана ми имамо купљених по шест и по милиона кубних метара гаса свакога дана, а ми данас већ трошимо више. Ми за тих шест и по милиона плаћамо 270 долара и то је најбоља цена на свету", казао је председник.

Додаје да ће међутим за светог Николу потрошња бити 11 милиона кубних те да остаје да се четири и по милиона плати по цени на берзи, а на берзи та цена износи 1.200 долара.

"Да не бисмо то радили јер ће у 2022. години цена пасти испод 800 и надамо се 600 долара, ми имамо у Банатском двору 268 милиона кубних гаса, Руси имају 180 милиона, које бисмо могли да узмемо до краја године и недостајаће нам око 100 до 120 милиона кубних гаса до краја ове године", казао је.

Навео је да због повећане потрошње гаса већ наредних дана може да се очекује да трошимо 9,5 милиона.

"Секирам се што ћемо морати ово на чему смо се мучили и радили, односно то што смо напунили складиште за црне дане, то ћемо сада да трошимо и спашћемо на 140 кубних метара", додао је.

Према његовим речима, сада не постоји извесност шта ће бити после Нове године и зато је сусрет са Путином од пресудног значаја.

Казао је да су Руси понудили да плаћамо 70 одсто берзанску цену, а 30 одсто нафтну формулу, коју данас имамо 100 одсто.

Додаје да је рекао да Србија то не може да плати, те да је зато и тражио сусрет са Путином.

"Руси више никоме не дају 100 одсто нафтну формулу, да нам је берза 70 одсто данас цена би нам била 790 долара на хиљаду кубних метара. Ко ће то да плати? Данас годишње платите гас у стану на Новом Београду просечне величине 70 квадрата око 360 евра, замислите да треба да платите 1.000 евра чиме би вас држава и даље субвенционисала. Зато и идем код Путина да га молим да 70 одсто буде нафтна формула, тада би цена била 510 долара, али ми ни то не можемо да платимо", навео је.

Вучић каже да ће да замоли Путина да омогући продужетак нафтне формуле до краја грејне сезоне, а онда да покуша да нам Руси дају у односу од 75 - 25.

Председник истиче да је то и питање за фабрике, питају сви за цену електричне енергије.

Код нас је за становништво најнижа цена

"Код струје је проблем што увозимо око девет одсто јер нам се обнавља Тент 1, када то завршимо немамо проблема", казао је.

Вучић наводи да су почели преговори Ðердап три и Бистрица да бисмо се обезбедили за 2027 - 2030. годину ако је могуће да се повећа за више хиљада мегавата.

"Ми рачунамо цену коштања за нас. Нас, данас из угља кошта 50 евра мегават, ми је дајемо народу значајно јефтиније, предузећа плаћају између 52 и 70, а реална цена коју ЕПС тражи за предузећа, што нам руши привреду, је 85. Ми не можемо ЕПС-у да дамо то јер ће да нам сруши привреду, а ако то не буде срушиће нам ЕПС. Много је компликована ствар", казао је Вучић.


„Група људи из МУП-а прикупљала податке о мени“

Вучић је изјавио да је постојала група људи из МУП-а која је недвосмислено радила на прикупљању обавештајних података о њему и његовој породици, да је у све то несумњиво био умешан и инострани фактор, а све с циљем како би га склонили са власти.

Вучић је тако, на питање новинара Прве, прокоментарисао изјаву начелника Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистицке полиције Томислава Радовановића да је убеђен да је у МУП-у постојала паралелна структура „са прецизно одабраним људима“ чији је циљ, како је рекао, био да прикупљају податке о председнику Србије и његовој породици.

"То сам видео пре око годину дана, видео сам званичну изјаву коју је потписао Радовановић, у којој је рекао да на основу његовог 25 годишњег искуства и свега што је могао да види да је недвосмислено да је све што је једна група људи радила јесте да је радила на прикупљању обавестајних података о мени и мојој продици", казао је Вучић.

Председник додаје да је ту у питању угрожавање Србије, а не њега, као да је у то несумњиво био умешан инострани фактор.

Како то га годину дана немате никаквих нових слика нити било шта друго о Данилу и члановим моје породице, запитао је Вучић.

"Зато што је постојала група људи која је заједно са онима који су били доушници страних обавештајних служби сарађивала на томе како и на који начин мене да повреде тиме што ће да прогоне Данила, као и са мојим братом, којег су пратили. Андреј је физички спремнији од мене и он их је обојицу ухватио и када су су мислили да хоће са њима да се обрачуна, извадили су своје значке и легитимације, па је их је питао - о чему се овде ради. А када сам питао људе из МУП-а рекли су ми да су они обављали неки други посао пратећи тобож неког друго. Сваки пут су лагали", навео је Вучић.


„Ако је Стефановић крив, ићи ће у затвор

Вучић је поручио да ће Небојша Стефановић ако је за нешто крив ићи у затвор, као и да нико неће бити ослобођен од одговорности.

На питање новинара током гостовања на Првој да ли је Стефановић међу онима који су желели да га склоне са власти и зашто је онда још у влади, Вучић је рекао да нема доказе да је Стефановић то радио.

"Пре око годину дана сам му рекао оно што сам имао, то је био тежак разговор, мада више сам ја говорио него он. Завршили смо то и даље о томе нећу да говорим. Ако сам за било шта крив ја - ићи ћу у затвор, ако је он, ићи ће он у затвор и неће нико бити ослобођен одговорности, али ја за то немам никакве доказе за њега", нагласио је Вучић.

Председник је казао да је Стефановић урадио много добрих ствари за странку и 2015. и 2016. и 2017. године, као и за државу и да се и данас одоговроно и озбиљно понаша у Министарству одбране.

И то је све што могу да кажем, додао је Вучић.

Такође, додаје да није на њему као председнику државе нити председнику СНС да суди о томе преко ноћи.

"Не пада ми напамет да то радим. Морате да поштујете људима оно што ураде добро", нагласио је Вучић.

Такође, каже за Јовањицу да ниједан полицајац нити државни службеник није рекао да су он или Андреј Вучић умешани у то и да је реч о класичној кампањи против њега и његове породице која је вођена хибридном монтажом у којој је учествовао и део страних служби и "корисни идиоти из политике", али нико од надлежних државних органа.

Када је реч о процесу против Колувије, Вучић је рекао да тај процес тече својим током и да је све друго "покушај политичке бласфемије, уклањене некога са власти без избора".

Поручио је да ће држава свакако ићи до краја по питању обрачуна са криминалом и корупцијом, без обзира на име и презиме. И тачка, то ће се догодити, нагласио је Вучић.

Биће још хапшења, нема заштићених

Полиција ради свој посао и у наредним данима и недељама биће још хапшења, поручио је вечарас председник Александар Вучић, додајући да је држава решена да се обрачуна са оргнизованим криминалом и да у тој борби нема заштићених.

Вучић је за ТВ Прва, после хапшења Дијане Хркаловић, некадашње државне секретарке МУП-а, на констатацију да је било критика и оцена да власт не сме да је ухапси, јер нешто крије, рекао да у томе нема истине.

“У оперативмом смислу, све знате, али морате да сачекате да се нешто деси. Неко је из полиције коначно проговорио о томе”, рекао је Вучић говорећи о убисту Властимира Милошевића пре неколико година.

Како је приметио, шта год да се деси, он је увек крив.

“Говорили су да нико не сме да је дира, јер се плашимо неких ствари, прислушкиваних разговора… То се није тицало мене, већ државних органа. Ово је правна држава. Лагали су као и обично. А, пет минута после хапшења, променили су причу”, рекао је Вучић.

Додао је, међутим, да верује да то грађане посебно не интересује, већ их занима безбедност њихових живота.

“Када оставимо по страни један одсто оних који су гладни власти по сваку цену, људи желе сигурност, безбедност, да знају, ако неко учествује у убиству, да тај мора да одговара. То су важне ствари”, рекао је Вучић.

Према његовим речима, данас сви када излазе у кафић, ноћни клуб, ресторан, знају да су сигурни и да им се ништа неће догодити.

“Полиција ради своје, и могу да вам кажем да ће у наредним данима и недељама бити још хапшења у вези са различитим предметима, између осталог и у вези са Беливуком, али и са другима”, рекао је Вучић.

На критике политичких противника откуд хапшење Хркаловић после четири године, Вучић одговара да се не може хапсити када некоме падне на памет, већ када постоје докази, те упитао - кога су они (претходна власт) ухапсили икада.

“Знате ли ви данас ко је одговоран за Гавру, Бошка Буху, за све полицијске генерале који су убијани у сред бела дана у Београду не зна се ни дан данас.. Кога су они ухапсили”, упитао је Вучић.

Додао је да се суђење за убиство Славка Цхурувије приводи крају, те да верује да ће се успети у расветљавању убиства новинара Милана Пантића у Јагодини.

“То су важне ствари, да се види да у Србији не можеш некажењено да убијаш. Због тога држава постоји”, рекао је Вучић.

Уз то, поручује, друга важна ствар је да нема заштићених нити недодирљивих.

“Није важна претња, уцена, можете да се зовете како год хоћете, бићете ухапсени за кривична дела”, рекао је Вучић.

Он је поновио да од фебруара није било мафијашког убиства у Србији, да се то догађа у свим градовима, да је такве ствари немогуће искоренити, али ако то сведемо на то три на годишњем ниоу, бићемо најсигурнији у Европи.

„Србија данас сама доноси своје одлуке“

У односу на претходне власти постоје три суштинске разлике, изјавио је председник Александар Вучић истичући да је прва та што Србија данас сама доноси своје одлуке и не зависи од тајкуна и страних амбасадора.

Вучић је на ТВ Прва казао да је довести земљу у ту ситуацију врло тешко те да се много тога мора истрпети, попут много клевета и на рачун државе и лично.

"Али, то је велика ствар коју смо урадили за нашу земљу", рекао је Вучић додајући да је без тога друге две суштинске разлике не би биле могуће.

Како је прецизирао, друга ствар је та што је земља подигнута привредно, економски, а треца обезбеђивање будућности Србији.

"Подигли смо земљу економски толико да смо је са четврог места у региону подигли на прво, а обезбедили смо будућност Србији, јер Србија не може да се задовољи да буде прва у региону, она мора да претиче земље ЕУ, да увећава своју разлику у односу на друге", казао је.

Наводећи да су бившим властима владе формирали тајкуни и страни амбасадори, Вучић је истакао да данас то не може да се догоди.

Изразио је понос што је Србија данас слободна земља јер грађани су ти, како је рекао, који одлучују ко ће да буде на власти, а не тајкуни и страни амбасадори.

"Да ли мислите да ме је неко од њих звао да ме пита шта сам радио, а питали су ме пре пет, шест година, али не више, шта сам радио у Краљеву у Жандармерији, на неком другом месту, више не смеју ни да ме питају", нагласио је.

Председник каже да је доћи у ту ситуацију тешко и да је зно да ће бити предмет различитих оговарања, неистина, да ће да објашњавају да демократија цвета на Косову, а да је нема у Србији, да је све дивно у свакој другој земљи сем овде јер баштините слободарске тежње и зато што не дамо другима да управљају нама као лутком на повоцу.

"Зато ћемо речи Јеремића узети као залог и доказ једне изванредне, озбиљне, одгховорне, државотворне, патриотске политике и можда га убацимо у спот СНС-а", казао је председник.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести