Вучић: Хрватској желим свако добро и желим поштовање нашег народа

БЕОГРАД: Председник Србије, Александар Вучић, рекао је данас да Хрватској жели свако добро, да односи Србије и Хрватске треба да буду добри, најавио је честитку на изборној победи Зорану Милановићу и поручио да није фасциниран увредама изреченим на његов рачун у тамошњој изборној кампањи, и да их се, каже, не боји.
Танјуг/Драган Кујунџић/Александар Вучић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Александар Вучић

"Ја желим мир стабилност поштовање нашег народа и данашња порука коју сам пренео и српској деци из Хрватске је, колико је важно јединство нашег народа, да се служимо истим језиком и ћириличним писмом, поштујући и сва друга писма", рекао је Вучић.

Додао да он лично нема никакав проблем проблем са оптужбама које му се пребацују и истакао да порука о јединству српског народа показује колико смо жилав народ, који је успео да пронађе излаз из сопствене катаклизме у којој смо се нашли 2012. и 2013.

Председник је на питање новинара како коментарише то да је Зоран Милановић док је био премијер о Србији говорио да је "шака јада", Вучић је рекао да је данас Бадњи Дан, а сутра Божић и да му, како је рекао, неприличи да изговара тешке рече.

"Као пристојан човек разуме се да ћу послати честику Милановићу, када буду објављени званични резултати", рекао је Вучић.

Што се тиче оптужби изречених на његов и на рачун Србије током изборне кампање у Хрватској, Вучић је рекао да се наслушао до сада различитих оптужби, бројних лажи и неистина, да је истрпео много увреда, али то је, истакао је, његов посао.

"Не би било у реду да реагујем на другачији начин, на све те увреде сам реаговао ћутањем и још већим радом", казао је председник.

Истакао је да је, чак и када је био испровоциран, натерао сам себе да прећути и не одговори на увреде да је Србија "шака јада", или да је "Србија слабија од Хрватске", или да сам "кабадахија", или да смо ми нешто лагали у вежи са мигрантском кризом.

"Слегнете раменима, пустите те великане да раде то што раде. Хрватској желим свакој добро, али Србији желим увек двоструки раст у односу на Хрватску. Успевали смо да имамо значајно већи раст и надам се да ће и у наредним годинама тај раст бити у нашу корист", рекао је председник.

На питање како тумачи то да га је Милановић оптужио да је одговоран за актуелну ситуацију у Црној Гори, Вучић је одговорио питањем:

"Шта очекујете да кажем људима који не знају шта говоре".

Подсетио је и да су неки говорили да је све то он договорио са Милом Ђукановићем, иако је, како је рекао, безброј пута до сада говорио шта мисли да се дешава српском народу у Црној Гори.

Председник је цитирао Александра Тијанића, који је, како је рекао, имао једну фантастичну реченицу, а то је: "Да се свако креће у границама сопствене покварености".


И Приштина би нашу баштину, Срби чврст орах кад се уједине...

Вучић је да не би искључио могућност да и Приштина прибегне доношењу сличног закона какав је о слободи вероисповести донела Црна Гора, али је поручио да је наш народ кад је јединствен тврд орах и жилав у жељи да очува своје.

Он је на конференцији за новинаре рекао да су и такве припреме у току, што се може видети и по њиховим уџбеницима.

Каже и да се кампања о косовској баштини, која наводно треба да буде различита, да у њу уђу исламски и православни споменици, да је породица Гаши изградила Дечане... води већ више година.

"Не бих искључио ту могућност" рекао је Вучић, али је истакао да је наш народ кад је јединствен тврд орах и жилав у жељи да очува своје.

"Када људима дирнете у то да не смеју да сачувају име и презиме, своју веру и цркву своје споменике културе, своју баштину, онда се тај дух снаге и енергије и слободе пробуди у сваком Србину и онда ми умемо и да се изборимо", истакао је Вучић.

Он је на крају конференције грађанима пожелео срећан Бадњи дан, Божић, добро здравље.


Све оно, казао је Вучић, што би такви какви су хтели на мене да пребаце, говори о њима.

На питање какав ће бити однос Хрватске према Србији, након победе Милановића и шта он очекује, Вучић је рекао да не очекује ништа.

Испратио је, каже, сваку предизборну дебату, али не жели да се меша у њихове унутрашње односе.

Истиче да није уплашен за будућност Србије.

"Хоће ли они да зауставе Србију на европском путу" запитао је и додао да уједно одговара и како је рекао свом пријатељу министру Александру Вулину који је рекао да Србија треба да преиспита свој европски пут: "Србија се налази на европском путу и Србија не мења своју политику због дневно политичких догађаја", казао је председник.

Нек Хрватска ради свој посао, рекао је и додао да "блокирали они нас или не блокирали, раст Србије ће да се повећава, да расте и да буде двоструко виши".

"Њима желимо све најбоље и ми треба да имамо добре односе са Хрватском. А да ли сам оптимиста, не желим да се изјашњавам", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће Србија са Црном Гором гледати да гради добре односе, али и да нема сумње да ће указивати на муке и проблеме са којима се суочава наш народ.

“Нисам се чуо са Ђукановићем, а увек сам спреман да разговарам о свему. Када год буде желео да разговара са мном спреман сам. Колико знам није тренутно у региону. Има отворен позив да дође у посету Србији. Они тумаче то као искључиво унутрашње питање. Видео сам жестоке нападе на мене и политику Србије, која није била добронамерна. Из Ђукановићевог ДПС-а и свих њихових медија“, објаснио је он.

Казао је да, ако се погледа како је све организовано неколико дана, онда ће се све добро разумети.

„Оно што бих волео да неко разуме је колико је незадовљство нашег народа, али и других људи у Црној Гори. Ако ће да реагују добро, ако не у реду. Нисам саветовао ништа политичке лидере. Моје је да их саслушам, да чујем шта они мисле, шта има мени да кажу. Могу да им изнесем свој нешто шири поглед на ситуцију, без икаквих савета. Одавно сам научио да не саветујем никог“, рекао је Вучић.

Каже што би он себи придавао значај да било кога на било који начин саветује.

Истакао је да, као што постоји одговор са свим озбиљно мислећим људима, посебно са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић, да се никада не размењују лоше речи између РС и Србије, таква врста џентлменског договора постоји са Србима у Црној Гори, али и другим Србима у региону.

Пренео је да се јутрос чуо са Милорадом Пуповцем, желећи да чује шта он мисли о изборима у Хрватској.

„Рекао сам му шта мислим о свему, и како мислим да ће се одвијати српско-хрватски односи. Нисам га саветовао. Рекао бих да сви они мене посаветују каква их мука мучи, а моје је да видим како Србија може да помогне“, подвукао је он.

Вучић је нагласио да има питање за које нико нема одговор и да ће га постављати стално међународној заједници.

„Као и за Косово, Макрон ми је рекао „у праву си, али...“. Како је могуће да 25 одсто Албанаца у Северној Македонији буде конститутиван народ, има свој језик, председника скупштине, поттпредседника владе, а 28,7 одсто Срба у Црној Гори нема никога и нигде, и никаква права“, рекао је он.

Вучић је истакао да је смисао неких, који говоре да није важно да ли ћеш се изјашњавати као Србин или нешто друго, не би ли се смањио број Срба на попису 2021.

„Ја сам се тих трикова нагледао. Пролитички сам ветеран. Нико није побеђивао са таквом разликом као ја. У првом кругу, када увек мањи број гласача излази, на председничким изборима сам добио више него Зоран Милановић и Колинда Грабар Китаровић на овим изборима заједно“, истакао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести