Вучић и Дендијас о економској сарадњи, пандемији, региону...

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром спољних послова Грчке Никосом Дендијасом са којим је разговарао о унапређењу билатералних односа, процесу евроинтеграција Србије, економској сарадњи, ситуацији везаној за пандемију ковид-19, као и о другим регионалним питањима од значаја за обе стране.
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Вучић је изразио задовољство узлазним трендом односа и сарадње две земље, који су достигли највиши ниво и који имају карактер стратешког партнерства.

"Уверен сам да ће данашња посета дати снажан допринос континуитету политичког дијалога Србије и Грчке и даљем јачању сарадње у свим сегментима, као и бољем и конкретнијем идентификовању тема које су од заједничког интереса за наше братске народе", казао је Вучић и додао да се Србија озбиљно и посвећено припрема за одржавање Четвртог састанка Високог савета за сарадњу Србије и Грчке, који треба да се одржи у Београду чим епидемиолошки услови то дозволе.

Говорећи о економској сарадњи, председник Вучић је изразио велико задовољство што Грчка остаје један од највећих инвеститора у нашу привреду са око 2,2 милијарде евра инвестиција у различитим областима.

Вучић је захвалио Грчкој и на континуираној подршци Србији у процесу европских интеграција, као и на интензивном ангажовању унутар саме Уније у циљу спровођења активније политике проширења.

"Сматрамо да што скорија интеграција свих земаља Југоисточне Европе у ЕУ представља једину реалну гаранцију за трајну и одрживу стабилизацију целог региона", рекао је Дендијас и нагласио да ће Грчка наставити да интензивно подржава европски пут Србије.

Вучић је истакао да Србија високо цени принципијелну и познату Грчку позицију по овом питању, као и њено активно ангажовање на убрзању процеса евроинтеграције Србије, као и осталих земаља из региона.


Делегација Грчке и Кипра посетила компанију Ал Дахра Србија

Министар спољних послова Грчке Никола Дендијас Христодулидис и министар руралног развоја и хране Спилиос Ливанос, посетили су поподне, у пратњи српског шефа дипломатије Николе Селаковића, компанију "Ал Дахра Србија" у Падинској Скели.

Гости из Грчке и Кипра показали су интересовање за размену искустава са "Ал Дахром", која је власник имовине Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ), као и за заједничке инвестиције у пољопривреди.

Раније данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић се састао са Ливаносом и том тим поводом пренео да су Грчке компаније заинтересоване за улагање у Србију.

Висока делегација Грчке и Кипра понакон овога завршила је посету Србији.


У разговору о наставку дијалога између Београда и Приштине, председник је нагласио да је постизање компромисног решења једини начин да се у региону дође до трајног мира и стабилности.

Говорећи о актуелним питањима у региону, Вучић је истакао да је Србија заинтересована за развијање добросуседских односа у региону као главног предуслова за стабилност и економски напредак.

У том смислу, саговорници су се сагласили да је и у борби против пандемије ковид-19 сарадња међу земљама региона од највеће важности, јер је болест са којом се суочава читав свет донела и нека од највећих изазова у свим сферама живота.

Вучић и Дендијас су констатовали да две земље улажу велике напоре у борби против пандемије вируса корона, те су изразили очекивање да ће ускоро доћи до стабилизације епидемиолошке ситуације, како у региону, тако и у читавом свету.

Дендијас је честитао Србији на изразито успешном процесу имунизације становништва и додао да очекује да ће се успешном вакцинацијом створити услови да се, уз поштовање епидемиолошких мера, омогући путовање српских туриста у предстојећој туристичкој сезони.                                                

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести