Дачић са шефом дипломатије Кипра о билатералној сарадњи

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се данас са министром спољних послова Кипра Никосом Христодулидисом, који борави у посети Србији, с којим је разговарао о билатералним односима и парламентарној сарадњи двеју земаља.
dacic
Фото: Танјуг (видео)

Дачић је изразио задовољство због сусрета са бившим колегом, уз оцену да су билатерални односи двеју земаља увек били одлични и да Србија придаје велики значај сарадњи са Кипром која је, како је истакао, развијена на свим пољима.

Председник српског парламента је истакао да су односи Србије и Кипра утемељени на међународној солидарности, разумевању и пуној подршци националим интересима, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.

Дачић је захвалио на снажној подршци коју Кипар пружа Србији на европском путу и у свим међународним организацијама.

Дачић је изразио спремност да на актуелној функцији настави да доприноси унапређењу сарадње у свом домену рада, као што је, како је навео, то чинио и на претходним функцијама.

Сарадња између два параламента је развијена и треба наставити са њеним унапређењем, а добру основу за то представња и Меморандум о сарадњи два паралмента, потписан 2018. године, истакао је Дачић.

Министар Христодулидис је изразио задовољство због данашњег трилатералног састанка министара спољних послова Србије, Грчке и Кипра, подсећајући да иницијатива за одржавање тог састанка потекла управо од Дачића, али да је корона одложила његову реализацију.

Истакао је да ће данашњи састанак, поред унапређења сарадње између трију земаља, представљати прилику да Кипар и Грчка пруже снажну подршку европским интеграцијама Србије и пошаљу поруку Бриселу да процес треба убрзати.

Министар Христодулидис је честитао Србији на успешној борби против епидемије и похвалио процес вакцинације у Србији за који је рекао да је одлично организован.

Позитивно је оценио и економску ситуацију и мере које Влада Србије предузима на том пољу.

Поновио је да Србија увек може да рачуна на снажну подршку Кирпа у процесу евроспких интеграција, као и на подршку у међународним организацијама у циљу очувању свог територијалног интегритета.

Саговорници су се сагласили да се после одржавања парламентарних избора на Кипру у мају ове године реализују узајамне посете председника парламената.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести