Трилатерални састанци са Грчком и Кипром сваких шест месеци

БЕОГРАД: Србија, Грчка и Кипар постигле су договор да сваких сест месеци одржавају трилатералне састанке, а следећи ће, како су пренели шефови дипломатија три земље, бити одржан у Солуну.
selakovic
Фото: Танјуг (видео)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је новинарима да су данас тројица министара разговарала о европској будућности наше земље, али и да је постигнут договор о састанцима сваких шест месеци на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Кипар.

Селаковић је казао да су данас разговарали о економској сарадњи, инфраструктури, јачању веза, енергетици и о снабдевању гасом из различитих извора и различитим путањама, те додао да су се министри сагласили да је потребна већа сарадња у области туризма, пољопривреде, ИТ сектора…

Шеф српске дипломатије захвалио је Грчкој и Кипру на принципијалној подршци по питању очувања суверенитета и интегритета Србије, али и по питању европских интеграција.

Навео је да Србија даје подршку Грчкој за наставак дијалога са Турском, као и када је реч о договору са Албанијом у вези са одређивајем граница између две земље.

Србија је, каже, поновила подршку суверенитету Кипру и такође дала подршку за наставак дијалога између Кипра и Турске.

“Главни циљ Србије у регионалној политици јесте очување мира и стабилности”, рекао је Селаковић новинарима.

Министар спољних послова Кипра Никос Христодулидис захвалио је Селаковићу на гостопримству, наводећи да три земље имају пријатељске везе, а да будућа трилатерална сарадња представља стварање позитивне агенде у интересу свих народа.

“Крајњи циљ је јачање стабилности и благостања Западног Балкана и Источог Медитерана”, рекао је Христодулидис и честитао Србији на импозантном темпу имунизације који нашу земљу ставља у сам светски врх по том питању.

Он је истакао да ће грађани и Србије и Грчке од 1.априла моћи да путују на Кипар уз негативан ПЦР тест, наводећи да је то први корак ка враћању у нормално стање.

“Данас смо потврдли и сназну подрску Србији и спремност за сваку могућу помоћ у осваривању стратешког циља уласка у ЕУ, као и када је реч о непризнавања КиМ”, рекао је министар спољних послова Кипра.

Шеф грчке дипломатије Никос Дендијас је указао на перспективу сарадње Грчке и Србије у области енергетике и безбедности, као и инфраструктуре.

Дендијас је рекао да га брину мигрантски токови, а поручио је и да Турска мора да јача контролу својих граница.

“Источно Средоземље треба да се гледа као подучје сарадње, а не као море на којем се води војна политика. Нема места за таква размисљања у 21. веку”, рекао је Дендијас.

Поновио је подршку Грчке Србији на европском путу и прецизирао да је грчки премијер дао налог да се уцини све да се помогне нашој земљи на том путу.

Христодулидис: Од 1. априла на Кипар уз негативан ПЦР тест

Министар спољних послова Кипра Никос Христодулидис изјавио је данас да је од 1. априла грађанима Србије омогућено да слободну посећују ту земљу, наводећи да је за то потребан само негативан ПЦР тест.

“То је први корак ка повратку у нормално стање”, рекао је Христодулидис.

Христодулидис је то изјавио у Београду након заједничког састанка са министрима спољних послова Србије Николом Селаковићем и Грчке Никосом Дендијасом.

Шеф кипарске дипломатије је исказао дубоко поштовање према српском колеги и захвалио му због гостопримства.

Он је новинарима пренео да је на састанку било речи о даљој сарадњи три земље и стварању позитивне агенде у интересу свих народа.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести