Вучић и Ердоган на почетку радова на аутопуту до Сарајева

ОБРЕНОВАЦ: Радови на изградњи једног дела прстена ауто-пута ка Сарајеву биће свечано обележени крајем августа када у Србију долази председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. 
vucic erdogan
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Она је у изјави новинарима на траси новог ауто-пута Милош Велики који ће свечано бити отворен за два дана, прецизирала да ће крајем августа бити свечано оболежено отварање једног дела прстена ка БиХ, односно ауто-пута од Сремске Раче до Кузмина, деоница на приступној саобраћајници и на изградњи моста. 

"Ту ће почети радови. Очекујемо да ће наш председник Александар Вучић, турски председник и Милорад Додик бити на свечаном полагању камена темељца", рекла је Михајловић. 

Навела је да су потребне најмање две године да се та деоница заврши, а да се у међувремену ради документација за деоницу Пожега - Котроман.

"То је други део везе са БиХ. Потребно је најмање годину дана да се документација заврши, а у међувремену ћемо разговарати о начинима финансирања", рекла је министарка. 

Нагласила је да се Србија интензивно повезује са регионом и да треба да искористи свој транзитни положај, али исто тако ради се и ауто-путеви унутар Србије. 

Навела је да се у септембру очекује почетак радова на Моравском коридору који ће, каже, бити та веза између Коридора 10 и Коридора 11. 

Министарка каже да би крајем септембра и почетком октобра требало да буде пуштен источни крак Коридора 10. 

Прошле године кроз Србију је прошло 54,5 милиона возила, а Михајловић наводи да се процењује да ће ове године бити више од 60 милиона возила, те подсећа да је 2014. кроз Србију прошло 34 милиона возила. 

Михајловић о аутопутевима: Сјајна година за Србију

ОБРЕНОВАЦ: Министарка саобраћаја Зорана Михајловић, поручила је данас, приликом обиласка деонице аутопута Обреновац-Чачак која ће сутра бити пуштена у саобраћај, да је ово сјајна и важна година за Србију и истакла значај Коридора 11 за централни део земље.

Фото: Танјуг (Видео)

"Ово је јако важна година за Србију, завршавају се одређени аутопутеви и почињемо да градимо нове", рекла је Михајловић новинарима.

Министарка је истакла да је пут Обреновац - Чачак урађен квалитетно, уз поштовање највиших светских стандарда.

Истакла је да је Коридор 11 важан и због безбедности и заобилажења Ибарске магистрале, али и због повезивања градова у том делу Србије.

Напоменула је да је, као и на Коридору 10, и на Коридору 11 постоји централно управљање тунелима, који су опремљени по свим стандардима.

Михајловић је истакла и да ће деоница Сурчин - Обреновац, дуга 17,6 километара, бити завршена, као што је извђач и најавио, средином децембра.

Деоница од Обреновца до Чачка дуга је 103,6 километара.

Михајловић је рекла и да верује да ће 1. марта наредне године почети радови на деоници Нови Београд - Сурчин, и да ћемо за две године практично имати готов аутопут од Новог Београда до Чачка.

Подсетила је и да су у мају почели радови на деоници Прељина - Пожега, која је, каже, врло захтевна, те додала да ће тај део пута бити готов за две и по године.

EUR/RSD 117.5531
Најновије вести