Си: Србија ће с Вучићем на челу још бржи напредовати

ПЕКИНГ: Председник Кине Си Ђинпинг уверен је да ће Србија под руководством изабраног председника Александра Вучића економски и политички још брже напредовати, а у разговору с Вучићем потврдио је спремност за даље учвршћење односа и стратешког партнерства две земље. 
Aleksandar Vučić  i Si Đinping Foto: Tanjug/video
Фото: Александар Вучић и Си Ђинпинг Фото: Танјуг/видео

„Пријатељи који долазе издалека чине да једна држава брже напредује", рекао је председник Кине, честитајући Вучићу победу на председничким изборима. 

„Под Вашим руководством Србија ће економски и политички још брже напредовати. Ви сте допринели добрим односима наше две земље. Наша билатерална сарадња је на највишем нивоу тренутно. Спреман сам да радимо заједно на учвршћивању односа и стратешког партнерства наше две земље", казао је он. 

Вучић је рекао да је почаствован могућношћу да присуствује Форуму "Један појас, један пут за међународну сарадњу" и што је сарадњом са Кином Србија успела да уради много. Он је кинеског председника обавестио о резултатима рада Железаре Смедерево и захвалио му се на помоћи око реализације тог споразума са Компанијом Хестил.

„Нашу путну инфраструктуру смо развили у последње две године више него у последњих 60, и то без ваше помоћи никада не бисмо успели. Подржавамо политку једне Кине и увек можете да рачунате на Србију као на свог великог пријатеља", казао је Вучић. Вучић је замолио председника Сија за помоћ око успостављања директне авио линије и помоћи око функционисања РТБ Бор. Обавестио је шефа кинеске државе и о напретку припремних радова на изградњи пруге Београд - Будимпешта.

Председник Си се захвалио на конкретним предлозима за нове видове сарадње са Србијом, нарочито из области пољопривреде, авио- саобраћаја и енергетике, истакавши да инфраструктурни пројекти имају приоритет у сарадњи двеју земаља. „Охрабрићу и подржаћу разговоре око успостављања директне линије", најавио је он додајући да ће то помоћи већој туристичкој размени. 

Вучић кинеског премијера замолио за помоћ за РТБ Бор

Премијер Србије и изабрани председник Александар Вучић замолио је данас шефа кинеске владе Ли Кећијанга за помоћ у успостављању директне авио-линије за Београд и наставка рада и функционисања РТБ Бор.

"Ценимо што тако озбиљно посматрате однос са Кином. Србија и Кина су пријатељи који се ослањају и верују једни другима. Многе друге земље примећују да Србија и Кина имају специјалне везе и желе да достигну тај ниво у својим односима", истакао је премијер Ли. 
 

Thumbnail

"Иницијатива Један појас, један пут данас је у савременом свету најзначајније место за решавање не само проблема путне, железничке и аеродромске инфраструктуре, већ пут којим се решава однос мира и будућности, где другачији народи, друге религије, могу да се разумеју и да живе заједно“, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија са великом радошћу прихватила учешће у том пројекту, указао да смо до сада много урадили и да смо веома захвални за све што је премијер Кине учинио по питању Железаре Смедерево. Нагласио је и да су готово сви пројекти, које је Србија потписала у последњих годину дана, пројекти потписани са кинеским компанијама. 

Вучић је позвао Кећианга да у децембру, током боравка у Мађарској на састанку земаља централне и источне Европе "16+1", дође на границу Србије и Мађарске и да са мађарским премијером Виктором Орбаном отвори радове на једној од кључних путних комуникација - пруге Београд - Будимпешта. 

 

Споразум са Ексим банком за пругу Београд - Будимпешта

Споразум о зајму са кинеском Ексим банком за финансирање Пројекта реконструкције и модернизације железничке деонице Београд Центар - Стара Пазова, потписан је данас у присуству премијера и изабраног председника Србије Александра Вучића и премијера Кине Ли Кећианга у Пекингу.

Споразумом о зајму са кинеском Ексим банком финансираће се реконструкција и модернизација прве деонице брзе пруге од Београда до Будимпеште, Београд Центар – Стара Пазова и то ће бити прва пруга у Србији на којој ће возови моћи да иду брзином до 200 км на сат. 

Време путовања између главних градова Србије и Мађарске тиме ће се смањити на мање од три сата, а радови на прузи ће почети ове године. Пруга од Београда до Будимпеште градиће се по европским стандардима и биће саставни део европских железничких саобраћајница.

Поред тог споразума ресорни министри две земље потписали су и Анекс 3 Споразума о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре, као и Меморандум о утврђивању Акционог плана за трговину и инвестиције у пољопривреди. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести