Вучић и Курц: Аустрија подржава компромисно решење за КиМ

БЕОГРАД:  Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Аустрија подржава свако решење косовског питања до којег би дошле српска и албанска страна.
1
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Вучић је на заједничкој конференцији са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом у Београду рекао да је Аустрија признала независност Косова пре 10 година, али да је захвалан аустријском канцелару на чињеници да Аустрија подржава свако компромисно решење. 

"Спремни смо да се боримо за будућност, али за нас је важно да Србија не сме да буде понижена, да албанска страна добије све. Ако је неко спреман да до таквих решења дође, увек ће имати партнера за разговор", рекао је Вучић.

Он је навео да је покушај проналажења компромисног решења са Албанцима од виталног значаја за Србију, иако то, како је навео, мали број људи подржава.

У том смислу, изнео је податке истраживања Демостата, по којем је се више од 60 одсто грађана противи договору и било каквом обавезујућем споразуму са Албанцима.

"Тако и 2014, 2015. године нико није био за тешке реформе, али данас претпостављам да бисмо имали подршку 70 одсто људи", навео је Вучић.

Председник је рекао да је са аустријским канцеларом разговарао и о ситуацији у региону, наводећи да су се сагласили да су мир и стабилност најважнији услов за економски напредак целог региона.

Вучић је рекао да је аустријског канцелара замолио да помогне Србији на европском путу, како би био отворен што већи број поглавља.

"Суштина је у ономе што ћемо донети грађанима, али је то симбол нашег напретка ка ЕУ и подршке Аустрије, која је председавајућа ЕУ", рекао је Вучић.

Вучић и Курц су разговарали и о билатералним односима Србије и Аустрије који су, навео је председник, добри на политичком ниову, још бољи на економском.

Он је навео да ће први пут ове године трговинска размена две земље прећи милијарду евра, те да ће бити још успешнија у будућнсоти.

Верујем да ће Аустрија која је један од најзначајнијих инвеститора у охрабрити инвеститоре да додатно улажу у нашу земљу, рекао је Вучић.

Он је додао и да су Срби који живе у Аустрији прави мост између две земље, те подсетио да је Србија, уз помоћ Аустрије, немачке и Швајцарске, увела дуално образовање.

Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

Курц: ЕУ да подржи решење, а не да буде сметња договору

Аустријски канцелар Себастијан Курц изразио је данас уверење да је могуће доћи до решења косовског питања у дијалогу Београда и Приштине и нагласио да је став аустријске владе да треба подржати сваки који води ка дугорочном решењу.

Курц је, на заједничкој конференцији за новинаре са председником Александром Вучићем, рекао да званичан Беч сматрам да, ако се дође до споразума који дугорочно може да обезбеди мир, неће стати на пут том договору.

"Ми ћемо га подржати. То је став Владе. Како се мени чини, то је и већински став у ЕУ. Не може бити задатак ЕУ да у овако кључном процесу буде сметња, већ мора бити подршка. Али смо свесни тога да је дуг пут до заједничког споразума", одговорио је Курц на питање која је црвена линија за Беч у постизању договора Београда и Приштине, у вези иницијатива за корекцијама граница.

Аустријски канцелар је нагласио да је пресудно да се дијалог не само настави, већ и да дође до успешног завршетка.

Апеловао је на становништво да подржи све политичаре који желе да се упусте у тај пут.

Према његовим речима, постоји јединствена прилика да се проблем реши и историја остави иза нас.

Курц је подсетио да је приступ ЕУ могуће реализовати само уколико дође до решења косовског питања.

„То је основни предуслов. Сасвим је пресудно да се тај дијалог успешно оконча. Битни су нам миран суживот, да прошлост остане прошлост, и да овај регион буде стабилан и миран“, казао је он.

Курц је изразио наду да је такав успех могућ, а као пријатељ региона, како је казао, убеђен је да Западни Балкан заслужује да постане део ЕУ.

„Као уверени Европљанин, ЕУ ће бити потпуна тек када државе Западног Балкана буде њен део“, подвукао је он.

Истакао је да Аустрија, као председавајућа Саветом ЕУ, чини све како би се државе Западног Балкана, нарочито Србија, још више приближиле ЕУ.

„Заједничко је стремљење да у овој половини године буду отворена додатна поглавља у приступним преговорима са Србијом“, рекао је он.

Курц је, такође, похвалио економске успехе Србије.

„Честитао сам председнику Вучићу на развоју Србије. Привредни раст од више од четири одсто је веома импресиван резултат за Србију, и то је нешто што би и ми и друге земље у ЕУ желели да имају код себе“, казао је он, наводећи да су основа тога биле тешке реформе које је Вучић покренуо 2014.године.

Курц је подсетио да Аустрија и Србија имају пријатељске односе, добру сарадњу, а да постоји и посебна људска повезаност, јер у Аустрији живи више стотина хиљада Срба и Аустријанаца српског порекла, који су мост између две земље.

Он је подсетио да су и бројна аустријска предузећа активна у Србији, да је 400 компанија из Аустрије створило око 20.000 радних места у Србији.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести