Вучић и Николић у четири ока, најављена блиска сарадња

Коначни резултати председничких избора у Србији проглашени су, па самим тим нове теме заузимају кључно место у политичком етру. Када ће Вучић канцеларију у Влади заменити кабинетом на Андрићевом венцу и ко ће га наследити у Немањиној, тренутно су две најактуелније политичке дилеме.
Vučić i Nikolić Foto: Tanjug/ D. Kujundžić
Фото: Фото: Танјуг/ Д. Кујунџић

Док су неки још увек актуелног председника Србије већ послали у пензију, ненајављени састанак у четири ока Алеклсандра Вучића и Томислава Николића наговестио је да ће он ипак и у наредном периоду имати ангажман. Састанак је, како је саопштено, уприличен у Влади Србије, а Николић и Вучић су разговарали о свим важним политичким питањима. Посебно је било речи о стању у региону и најновијим претњама које су Србији упућивали Еди Рама, Хашим Тачи и Јонуз Муслију, потврђено је у премијеровом кабинету.

Новоизабрани и актуелни председник су на двочасовном састанку разматрали и свеукупну безбедносну ситуацију и усагласили политичке кораке које треба предузети у наредном периоду. Вучић и Николић су се договорили да и у будућности блиско сарађују, кратко је саопштено.

Пре објаве састанка на врху, обнародовано је да је председник Николић разговарао телефоном с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, који му је упутио позив да учествује на самиту БСЕЦ-а. У получасовном разговору турски председник се захвалио председнику Николићу што је у последњих пет година дао огроман лични допринос унапређењу билатералних односа Србије и Турске. Обојица председника, истиче се из прес-службе шефа државе, изразила су жељу да и у наредном периоду односи држава наставе да се развијају узлазном путањом.

И овог пута нећемо добити премијерку и прилику да видимо како би Србија изгледала кад би на њеном челу била жена (Зорана Михајловић)

Мандат Николићу истиче 31. маја, у дану када је пре пет година положио заклетву пред народним посланицима. Иста процедура очекује и новоизабраног шефа државе Александра Вучића, који у Дому Народне скупштине, праћен звуцима државне химне „Боже правде” треба да ступи на нову дужност. Остаје да се види да ли ће се то десити у првим данима јуна, или раније, јер, како је недавно изјавио сам лидер напредњака, све зависи од тога у којем својству су га кинески домаћини позвали да половином маја у Пекингу буде учесник форума на врху, а поводом иницијативе „Један појас – један пут”.

Даном ступања на дужност на Андрићевом венцу почиње да тече рок од месец дана за избор нове владе. Чланови актуелног Вучићевог кабинета нерадо говоре, чак и хипотетички, о томе ко би могао бити наследник још увек актуелног премијера, већ радије лоптицу пребацују у Вучићево двориште.Министар привреде Горан Кнежевић чак сматра да Вучић не треба да следи пример Томислава Николића и поднесе оставку на место лидера напредњака после избора за председника Србије.

Нико из редова СНС-а не жели да Вучић поднесе оставку на место председника СНС-а (Горан Кнежевић)

" Нико из редова СНС-а не жели да Вучић поднесе оставку на место председника СНС-а", истакао је он.Ни Кнежевић није желео да се изјасни о томе кога би најрадије видео на месту премијера, истакавши да ће одлуку о томе донети Вучић.

" Новоизабрани председник Србије ће предложити име свог наследника, а немам нимало сумње да ће то бити најбољи избор да би се наставила политика стабилности и напретка наше земље",  оценио је Кнежевић.

Поводом спекулација о томе да би за новог председника владе могао бити постављен председник СПС-а Ивица Дачић, он је рекао да је коалиција током предизборне кампање била јака, и изразио уверење да ће сви подржати новог премијера, ко год то био."Ипак, оставимо ту одлуку човеку који је добио два милиона гласова", оградио се Кнежевић, напомињући да себе не види на месту премијера.

Сам премијер ових дана није изнео ништа конкретније о ранијој напомени да је избор свео на „два-три имена”, али и да није одлучио да ли ће то бити неко из редова СНС-а, или ванстраначка личност.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић тим поводом била је отворена, тврдећи да нови премијер треба да буде из редова Српске напредне странке, с тим што нема ништа против тога да „СПС преузме више одговорности у новој влади”. Истовремено, она је предочила да не види разлог да Богољуб Карић уђе у владу. На питање да ли би прихватила позицију премијера ако би јој била понуђена, она је одговорила да би се свакако одазвала уколико би је Вучић позвао на разговор о тој теми, али је приметила да, како јој се чини, „и овог пута нећемо добити премијерку и прилику да видимо како би Србија изгледала кад би на њеном челу била жена”.

С. Станковић

Пут у Кину одређује роковник?

Пре двадесетак дана Вучић је рекао да верује да ће у Кину отпутовати као председник Владе, али, додао је, можда и као председник републике јер, казао је, спреман је да се усклади с тим што буде захтевано.

– То је за Србију посета од огромног значаја. Ако кажу да морам да идем као председник, не знам ни сам какви су законски рокови, али знам колико нам је важна та посета и одлука – казао је Вучић.

У случају да се евентаулно одлучи да 14. маја у Пекинг отпутује као председник Србије, раније полагање заклетве захтевало би да Николић парламенту две-три недеље пре истека мандата проследи оставку.

Експерт, премијерка, или име од поверења

Хоће ли Србија добити на челу владе ванстраначког експерта, можда премијерку, или неко од кључних имена, за сада је још увек непознаница. Ваља подсетити на то да је у време првог наступа на парламентарним изборима, када је СНС био опозиција, у кампањи као кандидаткиња за премијерку најављивана Јоргованка Табаковић. Но, изборне коалиције су промениле и кадровске планове па је тада премијер постао лидер социјалиста Ивица Дачић, а она отишла на функцију гувернерке НБС-а.

Вучићево опредељње за мандатара зависиће најпре од приоритетних циљева који ће пред нови кабинет бити постављени. Уколико је реч о економији, највеће шансе вероватно има актуелни министар финансија Душан Вујовић, али је питање како наћи његовог наследника у најважнијем ресору када су  реформе у питању. Ако се Вучић одлучи да га у влади замени особа из странке, од највећег поверења, онда сви углавном мисле на два имена – министра полиције Небојшу Стефановића и некадашњег министра правде Николу Селаковића, на кога многи аналитичари указују као на први могући избор лидера напредњака.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести