Вучић и Путин: Против вируса корона само удруженим снагама

БЕОГРАД: Председници Србије и Руске Федерације, Александар Вучић и Владимир Путин, означили су почетак производње вакцине "Спутник В" у Србији, а том приликом поручили су да се против вируса корона можемо изборити само удруженим снагама на глобалном нивоу.
v
Фото: Printscreen/Instagram@buducnostsrbijeav

Руски председник Владимир Путин истакао је да је ефикасна борба против вируса корона могућа само удруженим напорима на глобалном нивоу, а да је управо вакцина потребна за очување здравља и живота људи.

Како је навео, Русија је отворена за сарадњу са свим земљама.

То је наш принципијелни став. Отворени смо за сарадњу са свима у области епидемиолошке безбедности, казао је Путин који се, као и председник Вучић обратио преко видео-бима.

Путин је указао и на то да је, када је реч о борби за здравље и животе људи, потребно оставити по страни политичке несугласице док траје пандемија.

Такође, руски председник приметио је и да "чудно и контрапродуктивно изгледају покушаји неких партнера да ограниче примену руске вакцине".

Према његовим речима, Русија је прешла велики пут до међународног признања вакцине, према којој су у почетку били скептични.

Додао је и да је ефикасност вакцине ''Спутњик В'' данас међу највећим у свету.

Председник Вучић је, обраћајући се на руском језику, истакао да му велику част и лично задовољство представља то што је у прилици да означи почетак производње вакцине "Спутњик В" у Србији.

Вучић је захвалио Русији и руском председнику на подршци коју су пружили Србији током борбе са вирусом корона, наводећи да је сарадња две земље у тој борби резултирала данас тим да се у Србији почне са производњом руске вакцине.

Према његовим речима, Србија је прва изразила жељу да се упозна са техником и наручила потребан материјал за производњу вакцине.

Хуманост председника Путина и руског народа помаже Србији да поврати Институту Торлак место међународног и регионалног центра за производњу вакцине, казао је Вучић.

Како је навео, ово је још један показатељ одличних политичких односа две земље, који две државе и два братска народа подржавају и одржавају.

Наше земље пружају једна другој бесконачну подршку, казао је председник Србије, наводећи да му задовољство и част представља и то што присуствује још једном од историјских догађаја који ће то пријатељство и сарадњу учврстити.

Обраћајући се руском председнику, Вучић је казао да је Институт Торлак ''ефикасан као калашњиков'', док је грађанима Србије поручио да је данас из братске Русије у Србију стигло ефикасно оружје против корона вируса.

Честитајући грађанима Србије производњу вакцине ''Спутњик В'' у нашој земљи, Вучић је пожелео да и српском и руском народу на здравље буде руско-српско пријатељство.

Дугме којим је покренута трака са које ће излазити бочице напуњене у Торлаку данас је притиснула директорка Института др Вера Стоиљковић.

Србија је тако постала прва земља у Европи која производи руску вакцину.

У првом периоду, од четири до шест месеци, Торлак ће произвести четири милиона вакцина "Спутњик В".

Очекује се да би прва вакцина из Торлака могла да дође до пункта за вакцинацију за 10-ак дана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести