Вучић и Заев на прелазу Прешево-Табановце: Најбољи односи са Македонијом

ПРЕШЕВО: Председник Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са македонским премијером Зораном Заевом, гранични прелаз Прешево-Табановце. 
vucic i zaev, tanjug dragan kujundzic
Фото: Aleksandar Vučić i Zoran Zaev, foto: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Александар Вучић je истакао да су Србија и Македонија две пријатељске земље, два изразито блсика народа, да имамо историјски веома блиске односе, стратешки смо веома блиски, а да ли ћемо имати тактичке размирице мање је, каже, важно. 

"Опредељење грађана Србије је да имамо најбоље могуће односе Београда и Скопља. Србија сматра македонски народ и Мекдонију искрено пријатељским", истакао је Вучић пошто је заједно са македонским премијером Зораном Заевим обишао гранични прелаз између Србије и Македоније Прешево - Табановце.

Говорећи о пројекту One stop shop", Вучић је рекао да је суштина да људи не губе два пута време за исту ствар, већ да на једном месту могу да обаве исте прегледе, од царинских до ветеринарских и да се задржавају двоструко краће. 

"То је од великог значаја и за привредну активност и за туристе, сматрам да ће то подстаћи људе да користе овај прелаз", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Реч је о другом билатералном сусрету Вучића и Заева.

Заев је новембра прошле године први пут посетио Београд у својству премијера, када је разговарао и са председником Србије.

Две земље су последњих година имале добре билатералне односе, на које је сенку бацила могућност, наговештавана из Скопља, о подршци пријему Косова и Метохије у Унеско, од чега је Приштина у међувремену одустала. 

Заев је након тога потврдио заинтересованост за унапређење билатералних односа са Србијом, те подршку дијалогу Београда и Приштине. 

"Верујем да ће, у интересу Србије, бити нађено решење (за Косово и Метохију) и ми то подржавамо, комплетно, и надамо се да ће то бити што скорије, зато што је то важно за Србију и њену европску перспективу, а верујте од тог питања зависи перспектива целог нашег региона", рекао је Заев, говорећи тада на српском из, како је рекао, поштовања према српској заједници. 

Српски председник је указао на то да заједнички циљ и највећи интерес обема земљама треба да буду мир и стабилност у региону, као и то да је Србија отворена за све иницијативе које томе доприносе. 

Посебно је истакао потребу бољег инфраструктурног повезивања, као и повећања економске сарадње и трговинске размене.

Македонски премијер је током сусрета у Београду председнику Србије поклонио дрес Фудбалског клуба "Вардар" са бројем 9 и Вучићевим именом. 

Заев: Пријатељски односи, подршка позитивном решењу за КиМ

Премијер Македоније Зоран Заев изразио је данас задовољство што заједно са председником Србије Александром Вучићем може да најави важан пројекат "One stop shop", који означава интегрисано гранично управљање.

Истовремено је истакао изузетне пријатељске односе две земље, уз поруку да ће они даље само напредовати. 

Заев је у обраћању рекао да верује да ће брзо бити потписан Протокол о реализацији пројекта, на заједничкој седници две владе, која је, каже припремљена, и која би требало ускоро и да се одржи.

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Изнео је податак да се једна милијарда евра изгуби на Балкану због чекања на гхраницама, да се 80 одсто времена приликом превоза роба "потроши" на граничним прелазима, а свега 20 одсто на путу. 

Све то говори, сматра, да треба брзо да делујемо и да будемо на корист грађанима. 

Заев је подвукао да Македонија подржава позитивно решење за Косово, које ће да унапреди живот и Србима и Албанцима и које ће гарантовати мир и безбедност и просперитет "и Србије и Косова". 

Он је рекао и да је значајно то да сви лидери у региону буду обједињени око заједничког циља регионалне сарадње и чланства у ЕУ. 

Одговарајући на питања новинара, Заев је рекао да је њихов посао да служе грађанима, а понајвише у економском аспекту, да је "једна од алатки" за то и пројекат о коме данас причају, те да подржава заједничке економске зоне, а да ће економска сарадња свакако бити терма о којој ће са председником Вучићем разговарати. 

Вучић: Не мешамо се, али поздрављамо решавање проблема

ПРЕШЕВО: Све што доприноси регионалној стабилности, као што је решавање спора Скопља и Атине, свакако је добро за цео регион, истакао је данас председник Александар Вучић и додао да Србија не жели да се меша у унутрашње ствари друге земље, али ћемо увек позитивно реаговати ако се наши пријатељи и комшије договарају и решавају проблеме. 

Он је тако одговорио на питање новинара поводом предстојећег референдума у Македонији о промени имена државе, а на основу договора са Грчком. 

Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb


Пустите нас да се договоримо

Александар Вучић рекао је да би било добро да се допусти Србима и Албанцима да сами уреде своје односе, јер су нама потребни мир и стабилност, а не да задовољавамо интересе великих сила. 

"Овде ми живимо и треба да се договоримо како хоћемо да живимо у будућности, а не да неком другом испуњавамо жеље", казао је председник Србије. 

То што Хрватска, Македонија и Црна Гора сматрају Косово целовитим и независним није ништа ново, приметио је, одговарајући на питања нповинара, и истакао да он има право да се са тим не слаже.

Исти став имају, приметио је, и САД, Немачка, Француска. . . али:

"Ми би само волели да имамо право да штитимо своје интересе, а ничију стабилност не угрожавамо", истакао је председник Србије и изразио наду да ће нам бити допуштено да пробамо сами са Албанцима да решимо проблем који постоји 200 година.

Решење би, уверен је, представљало најзначајнију ствар за мир, стабилност и просперитет у региону. 

На питање о "актуелним границама", Вучић је узвратио пиутањем:

"А, које су то границе актуелне, оне које кажемо ми или, рецимо, оне које кажу у Приштини"? 

Додао је да су за неке актуелне једне границе, а за нас су актуелне оне у складу са међународним правом, Резолуцијом 1244 и са мисљењем бар половине земаља у свету. 

Како каже на питање што су они признали такве границе какве су признали 2008. године, никада неће добити одговор, да се каже да је то било тада, а сада је сад, те да је свој став изнео и Агели Меркел и Емануелу Макрону...и свим другима. 

Зато, каже, увек и пита о којим се границама говори, јер је реч о хиљадама квадратних километара. 

"Волели бисмо, и зато смо захвални премијеру Заеву за данашњи став, да имамо право да штитимо своје интересе, а да ничији мир не угрозимо, да никакву стабилност у региону не угрозимо" рекао је Вучић.

Додао је да је са БиХ другачија ситуација јер би бошњачки лидери то исто учинили, али Срби мисле све супротно те не могу да спроведу то у дело. 

Поновио је да је зато потребно да покушамо да се договоримо, да у будућности имамо једне границе, а не свако своје, и да онда радимо на економској и трговинској сарадњи. 


Изразио је захвалност на ставу премијера Заева у вези разговора са Приштином, рекавши да је задовољан таквим приступом, јер циљ мора бити стабиност, мир и да постигнемо дугорочно решење. 

„Да ли се ми радујемо или смо задовољни што ће Скопље и Атина решити проблем, сасвим сигурно је то добра вест за Београд и Србију. Али, немам право да позивам или не позивам било кога на референдум, јер би то било нефер и директно мешање у унутрашње ствари, а ми поштујемо Македонију", нагласио је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питање новинара са премијером Македоније Зораном Заевом, на граничном прелазу Прешево-Табановце, нагласио да не воли да се меша у унутрашње ставри других земаља, да ће Србија и он увек позитивно реаговати ако суседи решавају проблеме и ако се договарају, а подржаће, каже, све што доприноси регионалној стабилности подржава, а решавање овако битног проблема јесте од важности за цео регион. 

Вучић је изразио уверење да ће људи знати да то поздраве. 

Најавио је да ће са Заевим разговарати о свим актуелним питањима, као и о дијалогу у Приштини. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести