Вучић: Докази о деловању против Србије, плате веће скоро 10%, Кина остаје пријатељ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа "добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије".
Vucic
Фото: Tanjug

Он није хтео да износи детаље, али је истакао да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али и да мора да се припреми и прилагоди новим околностима.

"Наше је да наши људи буду припремљени и спремни. Биће неких промена у нашем особљу и да заштитимо пријатељство наше са Македонцима, а и како да се понашамо у новом окружењу", рекао је Вучић.

Много је шпекулација и мислим да ће у наредних 10 дана све бити много јасније

"Ми ћемо своје интересе да заштимо и градићемо добре односе са Скопљем", рекао је председник на питање да ли криза у односима са Македонијом има везе са чланством Косова у УНЕСКО, и додао:

"Али, како бих вам рекао... Ти односи ће морати да буду засновани на узајмном поштовању. Да ли ће Албанци да уврсте Косово на дневни ред скупштине УНЕСКО... Наш је посао да заштитимо интересе Србије, а да при том не нарушимо интересе других земаља", рекао је председник.

Указао је да ту, међутим, има мешања неких других сила:

"Има мешања неких других сила. Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора...", рекао је председник.

Упитан да ли мисли на Русију, одговорио је: "Нисам помислио на Русију".

Председник је поновио да ће Србија наставити да развија пријатељске односе са македонијом.

Вучић је додао да ће сви у јавном сектору добити озбиљно повећање плата, као и да ће бити повећана минимална цена рада.

“У септембру долази ММФ, јутрос сам са Аном разговарао о повећању. Тренутно нам је 81,5 милијарди динара суфицит, није реално да толико и остане, али нека буде и 64 или 65 милијарди динара, то је невероватан резултат”, казао је Вучић.

Тај резултат је последица повећања прихода али и трајних смањења расхода, а и при крају смо аранжмана са ММФ, тако д аћемо обрадовати грађане, да имају озбиљно повећање, да сви имају веће плате него што су икада имали, а то се доноси и на минималац, навео је Вучић.

На питање шта је озбиљно повећање, Вучић је рекао: “Није 0,1 или 1 или 2 одсто, него 8,9 или 10 одсто”.

Вучић је изјавио да ће се дијалог о КиМ водити у више концентричних кругова и да сматра да је он већ почео. 

Он је рекао да је дијалог "здрав" и добродошао и да помаже Србији да објективно и реално сагледа своју позицију, позицију српског народа на КиМ, али и да сагледава будућност...  

Како је рекао, дијалог је већ почео и највећи број људи јавној сцени се изјашњава и, верује, наставиће то и убудуће да ради. 

Председник Србије је, прецизирајући, одговор на питање да ли ће дијалог бити формализован, рекао да ће се он одвијати у више различитих концентричних кругова, у одборима и на пленарним седницама парламента "иако ће нажалост то увек да се користи за политичке обрачуне", у цивилном друштву и невладином сектору, цркви, академији, култури... 

Он је такође рекао да о томе као, и о неким другим питањима, разговара и са бившим председником Србије Томиславом Николићем. 

Вучић је, истичући значај разговора и дијалога у друштву, рекао и да питање Устава није само питање 67 одсто посланика или 50 плус један одсто грађана, који су се изјаснили на референдуму:

"То мора да буде и значајнија већина и сагласје различитих чинилаца, како би тај Устав био дугорочан и могао да опстане, а не да се мења на сваких неколико година", закључио је Вучић. 

Пријатељство Србије и Кине челично, не може се срушити
Председник Вучић је изјавио да је заједнички циљ да се пројекти раде брже и ефикасније, те поручио да ћемо наставити успешну сарадњу и развијати још боље односе на свим нивоима. 

Пријетељство Кине и Србије је "челично" и не може се срушити, иако ће многи покушати да га покваре, рекао је председник. 

У том смислу Вучић је навео да са партнерима, пријатељима из Кине почну да се реализују радови чак и пре него што је све договорено, јер нам партнери из Кине верују и знају да желимо да радимо, градимо и да се развијамо и да све договорено испуњавамо. 

Министарка Зорана Михајловић током викенда је изнела примедбу на динамику радова на аутопуту Сурчин- Обреновац, кинеског извођача радова.

„Наши проблеми су углавном политичке природе, а не економнске природе, има ту разних притисака и питање је да ли ћемо успети да сачувамо стабилност, рекао је данас председник Александар Вучић. 

Кад је реч о економији, међутим, ту немамо проблеме, а очекивани БДП постићи ћемо између осталог и тако што ће наредним повећањем плата и пензија значајно бити погурана потрошња, као важан чинилац раста друштвеног производа, поручио је Вучић. 

Одговарајући на питање о чештим недоумицама које се последњих дана помињу у вези с растом бруто друштвеног производа, Вучић је рекао да је ту све у реду, да је било неких одступања од зацртаног нивоа раста, пре свега због катастрофалних суша, али да ће производња бити премашена у односу на претходну годину, те да ће пројектовани раст БДП-а бити и остварен до краја године. 

"Немамо за бригу ништа што се економије тиче", поручио је председник, те додао да га весели интересовање по том питању. 

"Знате, кад је неко научио да ради у минусу и кад се хвали годишњим растом од минус 3 одсто, па су забринути сада, јер смо имали проблема и у грађевиснкој сезони, катастрофалне суше, али не верујте у те приче о мањем расту. Добро је да се неко радује било чему што је лоше, али то много више говори о њима", рекао је Вучић.

Додао је да тренутно имамо највише страних инвестиција у поређењу с регионом, да је покривеност увоза извозом такође највећа, те констатовао да смо ми раст засновали управо на инвестицијама и извозу, што су здраве основе. 

"Много здравије него оне засноване на дознакама, или рецимо на извозу сировог дрвета", приметио је. 

Кад имате суфицит у буџету, смањивање јавног дуга, ствари ће бити у реду", додао је. 

Приметио је, међутим, да ми сада радимо на томе да постоји и трећи стуб, који ћемо тек да уведемо, а то је потрошња. 

"Потрошња није могла да буде висока у време мера фискалне консолидације, али сад кад повећамо плате и пензије имаћемо значајно повећање БДП", навео је Вучић. 

Како је рекао, немамо ми економских проблема данас, наравно, додао је, људи тешко живе, али али ниво незапослености је међу најнижим у региону, а, како је рекао, и плате и пензије ће после наредног повећања бити међу највишима у региону. 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести