Вучић: Јесте, тражио сам да не користе израз “великосрпска агресија“

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић потврдио је наводе хрватских медија да је од хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић тражио да се не користи стално израз "великосрпска агресија", али је истакао да је од ње тражио и боље услове живота за Србе у Хрватској.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Другачији је однос према српском живљу, људи треба да добију струју, воду. Тражио сам ''немојте људи да говорите о великосропској агресији сво време'', пошто то нема смисла. Али тражила је и она од мене. Није она била неко ко све прихвата, већ је и она тражила од нас. Ми где смо могли изашли смо у сусрет, где нисмо могли нисмо", рекао је председник за ТВ Прва.

Упитан да прокоментарише појављивање у хрватским медијима делове из преписке Китаровић са њеним бившим саветником у којима се помиње и он, Вучић је нагласио да је од Китаровић тражио и воду и струју за Србе у Хрватској, а да је она од њега тражила да се посебно позабави несталим лицима.

"Када је реч о комуникацији између кабинета двоје предсеника, нема ту бог зна какве тајне. Колинда Грабар Китаровић је од мене тражила да се посебно позабавим несталим лицима и ја у наредном периоду очекујем прве резултате по том питању, а није лако, много је тешко", рекао је Вучић.

Он је додао да му није тешко да каже шта је Хрватска председница од њега тражила и да је он од ње тражио много више ствари, јер је другачији однос према Србима у Хрватској.

Он је појаснио да је то нормална комуникација између два поредседника уколико желите мир и добре односе између Србије и Хрватске. 

"Китаровић је, упркос нашим тешким односима, тешкој емоцији која постоји између Срба и Хрвата, покушавала да то конкретним стварима мењамо. Верујем ако кренемо у проналажење несталих да ћемо створити неку базу за поправљање односа између Срба и Хрвата", навео је он.

Сматра да је Китаровић, иако није увек сагласан са њеним изјавама, одиграла позитивну улогу. 

"То што ће неки да користе, шта ћу ја ту", закључио је он.

У хрватским медијима, у јеку предизборне кампање појавила се информација да би противкандидати председнице Грабар Китаровић могли да искористе њену преписку са сарадницима у којој, се између осталог наводи, и преписка са Вучићем у којој он тражи да престане да се говори о "великосрпској агресији".

„Држава сада има новца да гради аутопутеве“

Држава данас има новца да гради аутопутеве и већ за мање од два месеца биће отворен источни крак Коридора 10, од Ниша до Градине на граници са Бугарском, изјавио је Вучић и поручио опозицији да неће успети да победи нормалну, пристојну, марљиву и радну Србију.

На питање новинара ТВ Прве како коментариште то што су после остварања аутопута "Милош Велики" многи коментарисали да је на свечаности отварања тог аутопута његово понашање било изван уставних оквира и да се понашао као да је тај аутопут платио из свог џепа, Вучић је рекао да нису то многи коментарисали већ једна дневна новина под контролом Драгана Ðиласа.

"Мислим да је највећи део народа срећан и задовољан због отварања аутопута. Много ми је лако да одговорим на то и кажем: то је могао једна политичар из свог џепа да плати, а то нисам ја. За мене се зна да сам само као председник државе покрећући ту иницијативу и као председник владе градећи аутоптеве градио државним новцима. Али, данас тог државног новца има, а до скоро га није било".

Вучић каже, такође, да је разлика између политичара управо у томе ко како управља државним ресурсима и државним новцима и да ли сте поштени или не, да ли се борите за свој народ и да ли знате да је важније да изградите аутоптеве, а не да приватно будете најбогатији или да размишљате о својој политичкој странци.

Вучић се, такође, извинио људима који, како каже, нису ни за шта криви, а који су трпели прави линч.

"Мислим на Ненада Јездића и Жељка Јоксимовића и на Немању Матића и на Горана Бреговића који се дрзнуо да каже неколико лепих речи. Али, то могу само храбри и независни људи који имају своју главу и не зависе од тајкуна и твитова, и који имају своје каријере и већ су остварени", рекао је он.

Истиче да је веома срећан због отварања аутопута и да ће њихова градња бити настављена.

"Већ за мање од два месеца отворићемо аутопут од Ниша преко Беле Паланке и Пирота до Градине на градници са Бугарском", рекао је Вучић.

Додао је да ће тако поред Грделичке клисуре бити отворен и потпуно источни крак Коридора 10.

"Завршићемо пре краја 2021. и аутопут од Прељине до Пожеге, пре краја 2021. и Ваљево ће добити свој аутопут или брзу саобраћајницу, тих 15 или 17 км (до Лајковца)", навео је Вучић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести