Вучић: Кфор се јавља само кад њима одговара

БЕОГРАД:  КФОР се јавља само када то њима одговара, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, додајући да је то био случај и пре два дана током акције косовске полиције на северу, као и раније када су се сличне ствари дешавале на КиМ.
Predsednik Srbije , Aleksandar Vučić Foto: Tanjug
Фото: Dnevnik.rs

Како је навео, у уторак су се се јавили тек када је готово цела акција хапшења на северу КиМ била завршена.

Вучић је, у интервјуу за Прву поводом две године колико је на функцији председника Србије, рекао да је тог јутра било проблема у комуникацијама са Кфором и да се нису јављали начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу.

"Управо су код вас у јутрањем програму (на Првој) рекли да смо све знали. Тачно је, знали смо и обавестили јавност. Када сам питао - кога сте ви обавестили, онда је уследио мук, а онда су рекли да је довољно било да читамо новине. Па, било је довољно. Тачно је и поново се саглашавам са њима и кажем да читате новине о ономе о чему сам ја обавестио јавност пре 12 дана", казао је Вучић.

Истакао је да се Кфор јавља само када им одговора по том питању, као и да је тако било и прошлог пута када су се сличне ствари дешавале.

"Увек говорим истину и немам разлога да било кога обмањујем. Као што видите, они су на крају потвридили све што сам рекао. Они не могу да кажу да су разговарали са мном јер нису. Не могу да кажу да су ме обавестили јер нису. Дакле, кажу могли сте да читате у новинама, а у новинама су сви прочитали оно што сам ја говорио", рекао је председник Србије.

Ако буде напретка око Косова бићемо и "најбоља демократија"

Било какав напредак да постигнемо по питању Косова и Метохије, бићемо демократија какве нема у свету, приметио је председник Србије Александар Вучић коментаришући извештај ЕК о напретку Србије, у светлу чињенице да је решавање питања КиМ заправо кључна ствар или препрека, на путу ка ЕУ.

Истакао је да се ту ради о томе да је ЕУ решила да врши притисак на нас као малу земљу, и да се то "увек дешава када је у питању Косово".

Али ће напредак Србије да виде грађани. Сачуваћемо мир, а видећемо веће плате и пензије сигурно, поручио је Вучић.

На опаску да по први пут председник Републике није примио извештај ЕК, Вучић каже да су хтели да му донесу, али да је имао друга посла.

Додао је да је прочитао део извештаја и да је добро што се у њему констатује да нам економија иде одлично, што је по нејму и најважнија констатација.

Вучић је рекао да у том извештају постоје ствари које су добре, али и оне које су политичког карактера и које немају везе са квалитетом живота у земљи.

Додао је да разуме премијерку Ану Брнабић што се изнервирала и да се то и њему, сасвим људски, дешавало 2014. године.

”Тада нисам веровао, када сам улагао много труда, да је неко у стању да ми лажима о извлачењу воде из Тамнаве прича о некаквој корупцији, а видео сам да је то било споља оркестрирано”.

Каже да је рекао још јуче Брнабићки да није требало да покаже да јој је тешко и да је разочарана.

Рекао сам јој - да ли су објавили да смо укарали 500 милона током свог манндата, јесмо ли бранили неком да уђе у парламент? Затим, да је требало да се насмеје и каже да су у праву и да је заједно са мном упала на РТС и уништила независност РТС-а, као и да нам је баш жао што то нису поменули у том извештају. Као и то да је добро да се Н1 хвали да су све њихово ставили у извештај пошто су тамо упадали топови и тенкови..., навео је, иронично, Вучић.

Додаје да му је премијерка на то рекла да је морала да каже шта мисли и да је разуме пошто се толико мучила око медијске стратегије и имала око тога 100 састанака.

Вучић је приметио да су прошле године рекли да нам недостаје медијска стратегија и да је најважније да то урадимо, а сада су опет написали да нема напретка, иако је она написана.

Председник каже да су осуђене убице Славка Ћурувије и да је то историјска ствар за нашу земљу, али да се то не помиње у извештају и констатује се да напретка нема.

Нека, код вас има напретка, пошто је седморо новинара у међувремену убијено у земљама ЕУ, а један је рањен у ЦГ. То што код њих убијају новинаре и што је то постало уобичајено у земљама попут Малте, Ирске и Бугарске... шта их брига, али су говорили о Србији, навео је Вучић.

О "зеро коли" и још нешто лично

Председник Србије открио је данас у интервјуу Првој тв, који се тицао и неких личних навика, да је за време скупштинске расправе о КИМ пио "кока колу зеро"

Видео сам хистерију око тога шта пише на зеро коли, писало је 'краљ'... па је Сузана (саветница за медије) писала поруке: 'Окрени то', као да сам ја крив што ми је неко донео зеро колу на којој то пише, каже Вучић.

У интервјуу током којег је за јавност "отворио врата" свог кабинета, а поводом две године на месту шефа државе, рекао је и да активно учи руски језик, док је, по сопственом уверењу, за учење кинеског језика "матор".

Рекао је да га руском језику подучава професорка руског из амбасаде Русије, која перфектно говори и српски језик.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)


Луксембург је пријатељ Србије

Председник Србије Александар Вучић и премијер Луксембурга Гзавије Бетел састали су се вечерас у згради Председништва у Београду.

Састанак Вучића и Бетела почео је око 19 сати, а двојица званичника ће се после састанка обратити медијима.

Теме састанка су процес европских интеграција Србије, ситуација у региону и економска сарадња две земље.

Премијер Луксембурга борави у званичној посети Србији, а сутра ће се састати и са председницом Владе Србије Аном Брнабић.


Упитан који метод учења примењује, да ли подвлачи, пише или нешто друго и у које време најчешће учи, Вучић каже:

Увек рано ујутру кад остали, углавном, још нису на послу. И подвлачим и пишем, потребно ми је да понављам и записујем, каже председник Србије.

На питање када ће почети да учи кинески, каже да је за то матор и да он и његов старији син Данило нису нарочито талентовани за језике, за разлику од кћерке Милице, а за најмлађег, Вукана, планира да ускоро, кад напуни две године, почне да учи кинески, као што то раде у неким земљама, Холандији, Данској, где децу одмалена уче другим језицима.

Додаје и да му деца ретко долазе у Председништво, јер се састанци само смењују по цео дан.

На опаску новинара да се у канцеларији може видети окачено одело и колико пута се дневно пресвлачи, Вучић каже да ту има и фармерке и џемпер, и да је у томе чешће, кад нема снимања.

Данас сам се састао са премијером Словачке, вечерас с премијером Луксембурга, па је ред да будем пристојно обучен, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести