Вучић: Србији не одговара производња политичких проблема

Београд: Србији не одговара "производња" политичких проблема у региону, рекао је председник Александар Вучић данас у седишту НАТО у Бриселу, а, како је новинарима пренео, за Србију је најважније да даље развија економске односе са суседима.
1
Фото: Tanjug

"Рекао сам Јенсу да нама не одговара никава производња политичких проблема, јер ми немамо друге врсте проблема од којих бисмо бежали", рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и додао да наша земља, напротив, ради на јачању односа у региону, посебно економских. 

Указао је да је Србија, наиме, уредила јавне финансије, да има никада већу покирвеност увоза извозом, да је незапосленост драматично смањена, иако има још много људи који тешко живе...

"Рекао сам и да очекујемо само боље у будућности, и да се ниједне од тих животних тема не плашимо, и да нама уопште не одговара прављење било каквих проблема у региону и да зато уздржано одговарамо на сваку врсту провокације, која било одакле дође", истакао је Вучић.

Није, каже, желео да говори ништа лоше на самом састанку са члановима свих земаља НАТО о "комшијама":

"Напротив, трудио сам се и борио сам се за то да смо ми заједно у истом лонцу и да заједнички морамо да пронађемо излаз из појединих проблема, да их заједнички решавамо и да гледамо у будунћост, много више него у прошлост", пренео је председник Вучић.


 Корист од сарадње са НАТО, поштују нашу неутралност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Србија има вишеструке користи од сарадње са НАТО, да у Северноатлантској алијанси поштују став Србије о војној неутралности, али и да и овде, као и на сваком другом месту износи исте ставове, па и оне о сарадњи са Руском федерацијом. 

Вучић је на конференцији за новинаре у Бриселу заједно са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом рекао да су конкретне добити те што су наши војници и официри боље обучени, да стичу нова искуства у мировним мисјијама, шест под окриљем УН и четири ЕУ, да ћемо бити боље опремљени...

"Не заборавите присуство Кфор на КиМ", додао је Вуцићц и навео да у последње 4,5 године није било у етничким конфликтима ни једног страдалог, било Албанца или Србина.

"То значи да смо ипак нешто урадили", истакао је Вучић и додао да су то чињенице. 

Вучић је рекао да је говорио је на састанку Савета НАТО и о другим стварима и да је важно причати о ономе што је будућност. 

Председник Србије је рекао да не разуме оне који мисле да нам нису потребни добри односи са НАТО. 

Објаснио је да не крије ни овде у седишту НАО о томе шта мисли о 1999. години, да то никада није ни крио, али да морамо да гледамо у будућност. 

Додао је и да за наш став о војној неутралности у Северноатлантском савезу кажу . - нема проблема изабрали сте свој пут, суверена сте земља, али и поручио да нам је потребна сарадња и да је захвалан Столтенбергу на разумевању и досадашњоиј сарадњи. 

Додао је и да су га питали и о односима са Русијом и да им је рекао све што је и до сада говорио на сваком месту, а то и јесте снага и поштење српске политике - да никога не лажемо и увек кажемо шта мислимо. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести