Вучић: Косово ни данас, ни идуће године не може у Унеско

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да је Србија успела да направи добру основу за сигурну позицију Србије у Унеско и да Косово ни данас, ни идуће године неће моћи постати чланица те међународне организације.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Остварили смо добре контакте и тешко је да ће Косово постати члан Унеска ни данас, ни идуће године", подвукао је Вучић у изјави за РТС.

Пренео је да је на конференцији Унеска указао на то колика је угроженост наших манастира на Косову и Метохији, пре свега оних јужно од Ибра, као и на то да се руше српска гробља и да та опасност још увек постоји.

Захвалио се Унеску на подршци коју су до сада пружали.

Када је реч о мултилатерализму рекао је да је то популарна реч о којој се често говори.

То је тема у Паризу и свуда у свету и ми чини ми се добро пливамо у тим водама, истакао је председник

"Има оних који су за, попут Емануела Макрона који је цео свој интервју Економисту посветио мултилатерализму, снажењу Европе, као глобалном политичком играцу при чему се разликују изјаве - Макрон сматра да Европа мора да има своју армију да би била глобални политички играч", рекао је председник Србије.

Према његовим речима, други део Европе се ослања на НАТО.

"Биће ту још много тога да се каже. За нас као малу земљу, по територији и броју становништва, важно је да мултилатерализам расте, јер се све више малих земаља осећа све независније, доноси одлуке у складу са својим интересима, јер не постоји више један шериф у свету. Чини ми се да добро пливамо у тим водама", констатовао је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести