Вучић: Курти одлучан да не формира ЗСО, охрабрују га у неиспуњавању обавеза

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да тешко да је данас било неког напретка у Приштини коју је посетио Мирослав Лајчак и да је сигуран да је Аљбин Курти  одлучан да не формира ЗСО на КиМ, као и да се види да нису спремни да на њега изврше притисак, већ да га охрабрују у неиспуњавању обавеза.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"Мирослав Лајчак је био данас у Приштини, тамо тешко да је неки напредак направљен, сада је то питање интерпретација различитих, али сам сигуран да је Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је лако да то учини показује и данашња одлука о укидању  виза за грађане тзв. Косова", рекао је Вучић гостујући у Ћирлици на ТВ Хепи.

Како је рекао Вучић, из много разлога немамо ништа против тог укидања виза и да би требало да се радујемо тој одлуци.

"Али, тренутак у којем се то дешава показује да они, не само да нису спремни да изврше притисак, већ је то охрабривање Куртија да настави полику неиспуњавања сопствених обавеза", казао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Лајчак стићи у Београд у понедељак, где ће остати до среде.

"Имаћемо један састанак од 30 минута, а онда ћу де факто два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав, такав пут у напретку за нормализацију односа", казао је Вучић.

Неће бити капитулације ни предаје Србије

Александар Вучић је изјавио вечерас да грађанима има да поручи пет ствари, а да је најважније да неће бити капитулације нити предаје Србије.

Он је за ТВ Хепи као прву ствар издвојио да људи морају да разумеју тренутак у којем се налазимо и који је за Србију најтежи јер нема ни 10 метара пролаза а да НАТО није око нас. 

Као другу ствар он је нагласио да када бесни рат у Украјини нико не разуме посебне околности и прилике и оно што се дешавало 1999, нити нашу  причу о територијалном интегритету и суверенитету.

Вучић је рекао да је трећа ствар то што се правимо да се ништа није десило и да је за нас све исто, иако се много тога тешког десило.

Он је као четврту ствар издвојио то што нико из државног руководства није писао било какав план или предлог. 

"Писали су га западни моћници из Немачке и Француске, то су они којима је неко из УН вратио могућност да доносе одлуке у вези Београда и Приштине", рекао је Вучић.

Према његовим речима пета ствар је то што су грађани забринути и слушају свашта. 

"Морају да буду забринути, али да знају да ми не пада на памет да потпиусујем капитулацију Србије. Они да ми говоре шта је план јер то знам боље, знам сваки детаљ, ситницу. Ја сам план донео у Скупштину и објаснио колико је лоше, али морамо да останемо у преговорима. Неће бити капитулације ни предаје, недвосмислено сам им ставио до знања да се Србија неће сагласити са уласком КиМ у УН. Испуните обавезу ЗСО, а ја кажем да Албанци то неће", рекао је он.

Додао је да је спреман на разне компромисе, али да Албанци неће ништа учинити.

"Србија је спремна, фер, понаша се као озбиљан чинилац", рекао је Вучић.

Он је додао и шесту ствар, а то је понашање опозиције, јер како каже "паметњаковићи говоре да мерим парама нашу свету земљу". 

Истакао је да је то крајња неодговорност јер су ћутали када су палили наше светиње и проглашавали независност.  

"Нису они забринути, већ део народа који види у каквој смо тешкој ситуацији. Зна народ да ћу да штитим српске интересе, не бринем за себе већ за будућност. Знате зашто су ови који вичу забринути, јер ништа нисам потписао у Бриселу. Тада им је све пропало. Тада су постали нагло забринути јер немају шта друго да понуде грађанима Србије. Шта да им понуде и ко, Понош, Обрадовић, Јеремић? Је л' то шала. Народ би цркавао од глади. Требало им је мање од 3 дана да униште државу", рекао је Вучић.

Према његовим речима само "такви неодговорни типови" се надају да ће неко неки лош потез да учини. 

"Радовали би се томе а не победи Србије. Мада у овим условима нема победе, већ је важно да сачувамо Србију. Не морају да брину, ништа епохалнио се неће десити али морамо рационално да приступимо помирењу са Албанцима, али нисам оптимиста јер знам ко је на супротној страни. Курти свој спас види у нападима на Србе и провокацијама", рекао је Вучић.

O Фридом хаусу: Да ли је то нешто објективно и меродавно?

Александар Вучић рекао је поводом новог извештаја Фридом хауса да у Србији може да се каже и гледа све, за разлику од оних који је критикују.

"У Србији имате и руске и украјинске канале и западне и кинеске, имате све, а код њих не, зато ми нисмо добри, код нас влада аутократија и диктатура, а код њих је слобода и демократија", рекао је Вучић на ТВ Хепи одговарајући на питање како је коментарише то што се у извештају Фридом хауса Србија по медијским слободама нашла између Мјанмара и Бангладеша.

Вучић је истакао да су за разлику од Србије где може да се каже све, код оних који је критикују неки канали забрањени и скрембловани. Рекао је и да ће, када га неко буде озбиљно питао о Фридом хаусу, само да му каже да прочита закљуцак о Косову у коме се каже да Косово најбрже напредује због унапређења права Срба и посебно већег броја Срба у институцијама.

"Ви се питате шта је ово и о чему се ради. Кога ви завитлавате, да ли то треба да буде нешто објективно и меродавно", рекао је Вучић.

На питање како схвата ранију изјаву Аљбина Куртија да је Косово шампион демократије, Вучић је приметио:

"Рекао је Фридом хаус, немам шта да коментаришем". 

Опозицију занима само да се дочепају власти

Председник Србије изјавио је вечерас да се опозиционе странке уједињују јер их једино занима да се "дочепају власти".

Он је за телевизију Хепи рекао да сада, за разлику од времена када су садашње опозиционе странке биле на власти, имамо већи БДП, увећане плате, упркос поплавама, корони, рату у Украјини.

"Људи то виде. Зашто се они уједињавају. Каква је данас разлика између европејца Лопандића и мужа Стаменковски. Никаква. Они су главне звезде Н1 и Нове С", рекао је Вучић.

Према његовим речима, они нису европска будућност, али да су они постали драги Н1 и Новој С јесу, јер имају исти циљ који нема везе са идејом и Србијом већ мржњом према њему.

"Све им се своди исти именитељ мрзимо Вучића и хоћемо власт, програм не постоји. А и ја сам крив јер сам био уплашен и одговоран када је избио рат у Украјини. Ближили су се избори, а са свих страна су притискали. Тада сам занемарио изборну кампању у којој сам говорио као председник који говори истину. Сви други су лагали. Ја, иако годину дана нисам увео санкције Русији, нисам говорио да нећу јер знам тежину позиције у којој је Србија, а сви други су се разбацивали. После 3. априла код мене се ништа није променило, код њих све", рекао је Вучић.

Он је казао да као председник странке није обавио добар посао, јер је "испустио" странку.

"Крив сам због тога и тешко ми је због тога. Људи гласају за оне који доносе одлуке. Рекао сам двојици министара да донесу тешку одлуку, а не да брину о слици у новинама. Једно је водити државу друго странку. Зато смо дошли до тога да они који нису заслуживали народно поверење добили су више", рекао је Вучић.

Додао је и да је требало да има тврђи став.

"Они немају став, никада га нису имали, ни 2004. ни 2008. године, само су имали жељу да дођу на власт и заврше приватизацију", рекао је Вучић.

Србију очекују тешке ситуације, а неки би да демонстрирају

Председник  Александар Вучић рекао је вечерас да је став Србије да не уводи санкције Русији, и да је чврстина нашег става и наше позиције до сада била таква да то нисмо морали да урадимо.

Вучић је вечерас на ТВ Хепи рекао и да се неће заклињати да се нешто неће урадити, као и да Србију очекује и много других тешких ситуација и да се о КиМ очекују тешки разговори и ситуације.

Он је рекао и да зна да Курти неће да формира ЗСО, иако је добио јасне захтеве, и да се служи триковима, јер му је неко то рекао.

Вучић је додао да га са друге стране чуде људи који раде против своје државе.

"Колико сте пута чули лажне родољубе и екстремисте када је био погром 17. марта, а сада би да демонстрирају против оних који се нису скривали ни тада, ишао сам тада на КИМ", рекао је Вучић.

Он је додао да ће они сада да крену из Храма Светог Саве, који је сад направљен и дат огроман новац, да руше српску власт, а ништа нису знали да кажу ни Албанцима ни странцима.

Вучић је напоменуо да се Србија није прикључила ниједном од 11 пакета санкција против Русије, а да се прикључио, био би издајник, као и што је, како је рекао, и сада издајник.

Он је рекао да се резултати постижу на други начин, марљивим радом, да Србија стиже Бугарску у платама, да је ниво инвестиција већи него у Хрватској, Бугарској, Словенији.

Позвао је грађане да, када буду бирали, знају да је  државно руководство од кључног значаја, да ништа важније нема него какав избор направе.

"Није држава играчка и морају да је воде озбиљни људи", истакао је Вучић и додао да он уме да каже и јаче и снажније странцима шта мисли, али да је његов посао да штити земљу и њено достојанство.

Каже да то говори као председник, а не партијски лидер, да има искуства на власти више од било кога и да странци и посредници знају ко су озбиљни људи.

Додаје да ће све рећи и Мирославу Лајчаку у  понедељак и уторак, али и да је проблем у томе што постоји мантра из прошлости и што кукамо и живимо у прошлости.

"Нико у Србији не ради више за 250 евра, минималац је већи, 85 посто запослених прима много више", додао је Вучић и указао да се Србија мења, а да ми живимо у прошлости.

Замолио је грађане да зато гледају земљу и да је граде и боре се за њу.

"Да не лудујемо са одлукама да је гурнемо у рат и провалију и да причамо о издајама. Немојте ви о издајама, а сакривали сте се и 2004 и 2008", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести