Вучић: Магна само у Алексинцу запошљава 800 радника

АЛЕКСИНАЦ: Председник Србије Александар Вучић током обиласка фабрике "Magna Seating d.o.o. Odžaci - огранак Алексинац" приметио је да је приликом отварања погона те фирме у Оџацима 2012. године речено да ће бити могућности за 800 радних места, а да је сада само у погону у Алексинцу отворено толико радних места, док је у Србији 2.600.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

Вучић је истакао да је та фабрика од изузетне важности за Алексинац, који нема фискалне проблеме, али је сиромашна општина, али посебно за Оџаке који се и не налазе на путу и важно је.

Алексинцу, како је навео, држава ће до краја године да помогне и када је реч о болници, али и за обилазницу.

Наводећи да 70 одсто запослених чине жене, а 30 одсто мушкарци, Вучић је казао да има много случајева где по два или три члана једне породице раде у тој фабрици, а по атмосфери и њиховом расположењу, закључио је да су услови за рад и оно што је видео, боље него што је очекивао.

"Важно што су нашли посао у граду у којем живе. Највећи број људи је путовао у Ниш на посао, добијали су понуде да раде у Нишу у фабрикама које смо отворили, али је важно да раде овде. Има и доста великих села у околини Алексинца, који није ни мали, казао је председник.


Извештај Европске комисије је бољи
Вучић је изјавио да можемо очекивати бољи Извештај Европске комисије о напретку Србије.

"И то што знам не смем да говорим пошто ће поподне бити конференција за новинаре Ане Брнабић и Емануела Жофреа. Бољи је извештај, то је све што могу да вам кажем унапред", казао је Вучић.

Додао је да све што би даље улазио, не би било фер.


Нагласио је да је у Алексинцу 2012. године просечна плата била 287 евра, а данас 445 евра, што је 50 одсто повећање.

Ипак, председник је приметио, да то и даље није добро и да је испод републичког просека, који подижу Београд и Нови Сад.

Исказао је захвалност и, како је рекао, немачким и канадским пријатељима што су обезбедили људима посао и навео да је данас свима проблем са тржиштем.

Председник се у разговору са радницима интересовао шта раде, колико им је трајала обука, да ли су након ње у потпуности обучени за рад, да ли су из Алексинца и околине, али и какви су им услови за рад и колико су физички захтевни.

Фабрику су заједно са председником Вучићем обишли и Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде и Зоран Дробњак.

Вредни радници доприносе привлачењу инвестиција

Председник Вучић истакао је да наши радници дају велики допринос привлачењу страних директних инвестиција и указао да су из Магне, када су видели вредне људе у Оџацима одлучили да отворе ново постројење у Алексинцу.

Додао је да то значи да када виде и у том граду вредне људе да ће онда можда отворити даљи погон из још две гране ове компаније.

„Велико хвала пре свега вама поштовани радници што на најбољи могући начин учествујете у привлачењу страних директних инвестиција. Све што можемо од субвенција да обезебдимо, све путеве и пруге које можемо да изградимо, не би вредело да немамо добре и вредне људе“, поручио је он.

Рекао је да је поносан на чињеницу да су доведени инвеститори у места у која то није лако урадити и да они запошљавају велики број људи.


Енергетска криза ће сигурно успорити раст
Вучић је истакао је данас да нема сумње да ће енергетска криза успорити и нашу економију.

Вучић је, одговарајући на питање да ли је задовољан растом српске економије и да ли га плаши да ће криза да успори тај раст, нагласио да нема сумње да ће успорити раст у месецима и годинама које долазе јер не живимо у изолованом свету.

„Наше је да се боље прилагодим и припремимо. Да овим људима обезбедимо да цена електричне енергије не буде превисока, да од оног што зараде могу да сачувају нешто за себе“, додао је он.

Вучић је констатовао да то, међутим, неће бити лако.


„Имали смо велики проблем са незапосленошћу у прошлости, када је стопа незапосолености износила 26 одсто, а данас је то много мањи број. Била је глад за послом, људи су једва преживљавали“, подсетио је он.

Вучић је рекао да је тада молио људе из Магне да запосле већи број људи, али су они остали чврсто при свом плану од 800 људи.

Међутим, додао је, у међувремену Магна у Србији запошљава 2.600 људи, што значи да 2.450 породица живи захваљујући чињеници да раде за Магну.

Најавио је да ће обилазница и сам пут до хале бити завршени до краја године, али је најавио и реконструкцију болнице, канализацију на 65 одсто територије општине, водоснабдевање.

„То је оно што ми можемо да урадимо из Републике, а то кошта десетине милиона евра. Али можемо да се боримо да покушамо да заинтересујемо наше пријатеље из Магне када се отчепи ланац снабдевања са полупроводницима и чиповима, када се заустави енергетска криза, да запосле још више људи“, објаснио је он.

Вучић је подсетио да је пре девет година у Алексинцу просечна плата била 287 евра, а данас је 485 евра.

Указао је да мора и у другим местима да се подиже животни стандард људима, да се обезбеди још више посла и конкуренције.

„Што је снажније тржиште рада биће већа примања“, истакао је он. Вучић је истакао да је у постројењу Магне у Алексинцу видео дробро расположење код људи, чак и код оних који не раде лак посао, да је видео насмејане људе, и добру мотивацију.

„То није лако код нас Срба наћи, јер када пођете од председника који је намргођен није лако наћи ни људе који су тако добро расположени. У Алексинцу има на претек те добре енергије“, нагласио је Вучић и пожелео грађанима Алексинца да могу се поносе на своје место и да остану у њему.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести