Вучић: Мир, стабилност и сарадња у региону приоритети Србије

БЕОГРАД: Регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења представљају наше спољнополитичке приоритете рекао је председник Србије Александар Вучић на данашњем састанку са представницима Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије и Европске уније (ПОСП).
vucic fajon
Фото: Tanjug

Вучић честитао је Тањи Фајон на избору за председницу делегације Европског парламента при парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Србије и ЕУ. Он је позитивно оценио договор лидера земаља чланица о носиоцима најзначајних функција у ЕУ и изразио наду да ће институције ЕУ и у новом саставу наставити да подржавају политику проширења и европски пут Србије.

Он је нагласио да Србија поздравља избор Владимира Билчика на место новог известиоца ЕП за Србију, уз захвалност његовом претходнику, Дејвиду Мекалистеру, на доприносу и активној подршци европским интеграцијама Србије.

Србија се залаже за мир и стабилност у региону, а регионална сарадња, јачање односа са суседима и наставак политике помирења представљају наше спољнополитичке приоритете, истакао је Вучић и додао да Србија придаје велику важност Берлинском процесу, чији се значај огледа у пружању подршке европским интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

Председница ПОСП Тања Фајон је рекла да се Европски парламент залаже за проширење ЕУ и да је Србија међу најозбиљнијим кандидатима. Она је честитала на економским успесима Србије и захвалила на могућности да Европски парламент посредује у дијалогу власти и опозиције. Фајон је изразила забринутост за слободу медија, али је истовремено честитала на изради медијске стратегије.

Европски парламент ће наставити да активно подржава политику проширења ЕУ и заговара српски приступ као најбољи начин за напредак у европским интеграцијама, рекла је Фајон и додала да очекује да ће Европски савет променити одлуку у вези са Северном Македонијом и Албанијом и да ће послати позитиван сигнал тим земљама пре Самита ЕУ - Западни Балкан у Загребу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести