Вучић: Много мука око изградње путева

ЗАЈЕЧАР: Председник Александар Вучић обишао је данас код Зајечара и радове на петљи Салаш, који би требало да буду завршени за 90 дана.
т
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Вучић је том приликом указао на проблеме у изградњи путне инфраструктуре.

У разговору са представницима зајечарских локалних власти и надлежног јавног предузећа око трошкова пута до Неготина, Вучић је констатовао да се из тога види колико проблема има око изградње локалних, регионалних и државних путева.

"Добро је да видите колико мука има и међусобних неразумевања, а каквих проблема тек има код изградње нових путева, од студије о изводљивости до експропријације...", додао је Вучић.

Како је рекао, "узак је видокруг" људи на челу јавних предузећа, када говоре о томе да је неки новац кредит, а други државни.

"Кажу - то су кредити, као да нема никакве везе са њиховим парама, а ми то враћамо и више него што су нам дали. То је остало из времена комунизма - гурај да се троши, а ако више трошиш, најбољи си министар. Сада је дошло да не можемо ни да потрошимо“, приметио је председник.

Од надлежних је добио уверавање да ће радови на петљи бити завршени за 90 дана.

Нагласио је да се ради о веома важној саобраћајници, јер држава има велике планове за Прахово, по питању подизања индустрије.

"Ово је битно и за Душановац, Радујевац, део борске и кладовске општине, све према Брзој Паланци. После можемо да разговарамо о доласку инвеститора и свега другог", нагласио је Вучић.

Он је указоа да само пут Књажевац-Минићево-Вратарница кошта 12,5 милиона евра.

"Тако је свуда у Србији, па видите колико новца нам треба... А, циљ је да имамо осам аутопутева у изградњи до краја године", подвукао је он.

Вучић је истакао да путеви живот значе грађанима.

Обећао је да ће са министром финансија Синишом Малим поново разговарати и видети да ли може да се обезбеди 550 милиона за пут Неготин-Зајечар, како би се он "скинуо са дневног реда".

Изразио је уједно жаљење што овај пут није могао да посети околна села, како би поразговарао са мештанима, и у разговору са њима установио колико су им значајни путеви који се граде, а на којима, додао је, последње четири деценије нико није радио.

Посету Зајечару започео обиласком пута ка Књажевцу

Председник Србије Александар Вучић започео је данас посету Зајечару обиласком радова на реконструкцији пута Зајечар - Књажевац.
 

Вучић је прво обишао радове на изградњи петље Селачка, на деоници Вратарница - Књажевац, дугој 24 километра.

Са председником, у обиласку радова су и министар грађевинарства, саобраћа и инфраструктуре Томислав Момировић, в.д. директор "Путева Србије" Зоран Дробњак, градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Радови, према пројекту, обухватају рехабилитацију и доградњу пута како би се испунили сви захтеви за унапредење безбедност саобраћаја.

Раније је већ урађен пут од Зајечара до Вратарнице, а сада се одвијају радови од Вратарнице до Књажевца.

Радове на тој деоници изводи предузеће Интеграл инжењеринг из Републике Српске. Уговорена вредност радова је 12,5 милиона евра.

Рок за завршетак радова на делу од Вратарнице до Књажевца је 18 месеци односно до 20. фебруара 2022.

У току су радови на мостовима код села Вратарница, моста преко Јелашничке реке, у близини Малог Извора, Минићева, Горњег Зунића и скретања за Дебелицу и Јаковац.

Радови на мостовима почели су у октобру и биће завршени до 1. новембра. На тој деоници има укупно 11 мостова.

Рехабилитација деонице ће обухватити санацију постојеће и изградњу нове коловозне конструкције у складу са пројектом, затим санацију седам мостова, изградњу четири нова моста са претходним рушењем старих, рехабилитацију постојећих и изградњу нових потпорних зидова и цевастих пропуста.

Такође, унапређење одводњавања пута, израду нове хоризонталне и вертикалне сигнализације, изградњу кружног тока на месту садашње петље Селачка са осветљењем у ЛЕД технологији.

Вучић ће данас обићи и радове на петљи Салаш, ка Неготину, а затим завршне радове на путу за индустријску зону код Зајечара.

Влада Србије уложила је 200 милиона динара у инфраструктурно опремање индустријске зоне Запад, што подразумева изградњу саобраћајнице, канализације и електромреже.

Ту ће бити изграђена фабрика за производњу каблова Тел кабл, што је прва инвестиција у тој индустријској зони.

Такође, ирска компанија Аптив, један од светских лидера у производњи електричних инсталација за путничка возила, најавила је градњу нове фабрике у Зајечару, где ће отворити 2.500 радних места.

Иначе, Зајчар је на списку пројекта "Србија 2025" који се раде са кинеском компанијом ЦРБЦ и тај град добиће 50 километара нове канализационе мреже.

Из републичког буџета издвојена су и два милиона евра за реконструкцију фабике пијаће воде у Зајечару, а за реконструкцију здравствееног центра у том граду још 35 милиона евра.

"У 42 села уз Зајечар ћемо у наредних пар година још 1,2 милијарде динара уложити у потпуну рекоснтрукцију свих путева у селима", најавио је раније министар финансија Синиша Мали.

Вучић: Од данас обилазим све инфраструктурне пројекте

Председник Вучић најавио је да од данас обилази све велике инфраструктурне пројекте на територији Србије.

То је објавио на инстаграм профилу "budućnostsrbijav" и додао да је пред Србијом много посла и добрих ствари.

"Грудву сам направио тек да се присетим дечачких дана. Кратак одмор на путу за Књажевац и Зајечар. Источно од Параћна свуда је снег, а Србија бескрајно лепа. Од данас обилазим све велике инфраструктурне пројекте на територији Србије. Много посла и добрих ствари је пред нама. Верујем да је ово последњи снег ове године и да ће радници имати боље услове за рад", написао је Вучић, уз фотографију у снежном амбијенту, са грудвом у руци.

У наредних 20 дана обићи ћу све важне инфраструктурне пројекте

Председник Вучић, који је обишао радове на путу Зајечар – Књажевац, истакао је да је тај пут важан за Тимочки крај, цео исток Србије, али и за све грађане који долазе на Стару Планину, те најавио да ће у наредних 20 дана обићи готово све инфраструктурне пројекте у земљи.

Вучић је, такође, указао и да ће тај крај Србије посебно добити на значају и када се буде изградила пруга Београд-Ниш, која треба да буде брза пруга.

Председник је истакао да ће у наредних 20 дана покушати да обиђе готово све важне инфраструктурне пројекте у Србији, који су, како је рекао, важни за стопу раста, али и за привлачење инвеститора.

"Нема инвеститора тамо где нема путева и брзе саобраћајне везе", указао је Вучић.

У том смислу, као пример, навео је да у Ваљеву никада не бисмо могли да доведемо инвеститора, да није аутопута "Милош Велики" и да није урађен пут Лајковац-Ваљево.

"Министри и јавна предузећа морају да почну да троше паре", поручио је председник.

Вучић је подсетио и да је Књажевац некада био важан индустријски центар, а данас мора да се ради на томе да то поново постане.

Информишући се о току радова на путу Зајечар - Књажевац, упитао је и да ли држава дугује извођачу радова "Интеграл", а добио је одговор да држава ништа не дугује, и да је планирано да радови трају до фебруара, али да ће бити завршени до краја децембра.

Распитао се и за пругу, на шта је добио одговор да је у току извођење радова, али да, због мале фреквенције путника, није направљена студија о изводљивости брзе пруге.

"Не може да се направи студија изводљивости када људи путују два пута брже колима. Тако то нико није могао ни за пругу Београд - Будимпешта. Људи у Србији су се одвикли возова, заборавили на њих. Моћићемо студију да направимо тек када убрзамо пруге", указао је Вучић.

Као пример, навео је пругу Ваљево - Београд, на којој је попуњеност капацитета, након реконструкције, 65-70 одсто, док возови на релацији Вршац-Београд имају још већи степен попуњености.

"У највећем делу Србије немамо пруге и возове. Сада крећемо у преговоре са Европљанима, а видећемо и са Кинезима око пруге Београд-Ниш. Ако би могли 200 километара на сат да развијемо брзину, не знам зашто би неко ишао колима. Пруге су будцухност и мораћемо да обраћамо више пажње на њих. Али, морамо прво путеве да завршимо", поручио је Вучић.

В.д. директор "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао је да је у четири општине Зајечарског округа - Зајечар, Књажевац, Бољевац и Сокобању, ове године уложено 700 милиона, а само у пут Зајечар - Књажевац уложено је 1,5 милијарду динара, односно око 12,5 милиона евра.

Он је додао да су влада и Министарство саобраћаја у последњих пет година у тај округ уложиле око 30 миолиона евра.

Такође, рекао је и да ће 24 километара пута бити завршено до децембра ове године.

Обишао и пут за индустријску зону код Зајечара

Вучић је обишао и завршне радове на изградњи приступног пута за индустријску зону "Запад" код Зајечара.

Реч је о изградњи северне саобраћајнице за уређење привредне зоне "Запад", а вредност уговорених радова је 81,5 милиона динара.

Радови су почели 21. децембра прошле године, а рок за завршетак је 90 дана.

Радове изводи компанија "Штрабаг", огранак "ПЗП Зајечар".

Изградња четири нове саобраћајнице за потребе будућег индустријског комплекса је укупне дужине два километра.

Влада Србије уложила је 200 милиона динара у инфраструктурно опремање индустријске зоне Запад, што подразумева изградњу саобраћајнице, канализације и електромреже.

Ту ће бити изграђена фабрика за производњу каблова Тел кабл, што је прва инвестиција у тој индустријској зони.

Такдоје, ирска компанија Аптив, један од светских лидера у производњи електричних инсталација за путничка возила, најавила је градњу нове фабрике у Зајечару, где ће отворити 2.500 радних места.

Иначе, Зајчар је на списку пројекта "Србија 2025" који се раде са кинеском компанијом ЦРБЦ и тај град добиће 50 километара нове канализационе мреже.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести