Вучић: Моравски коридор до краја марта 2024. године

СТАЛАЋ: Председник Србије Александар Вучцић обишао је данас радове на изградњи деонице аутопута од Појата до Крушевца, у оквиру будућег Моравског коридора који ће спојити аутопут Београд - Ниш са аутопутем "Милош Велики".
1
Фото: Tanjug
Вучић је обишао радове на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.
 
Председник је се у разговору са представницима извођача радова, америчко - турским конзорцијумом Бехтел Енка, разговарао о динамици радова за поједине секције, роковима и решавању проблема на градилишту.
 
Вучић је казао да по уговору прва два сектора (од Појата до моста преко Јужне Мораве и до места Макрешане) рок до септембра 2022, али затражо од извођача и добио обећање да ће радови бити убрзани и завршени до краја 2021.
 
Када је реч о трећем сектору на деоници Појате - Крушевац, до места Кошеви да почну радови до маја или јуна.
 
Такође, рекао је да очекује да до краја марта 2024. буде завршен цео Мораваки коридор.
 
"Ово ће бити знацајан аутопут за нас, први дигитални аутопуут, велики број људи живи на том подручју", истакао је Вучић.
 
Затражио је од министра Момировића да се убрза процедура издавања виза за раднике како би могли да се убрзају радови.
 
"Људи овде чекају путеве, а не да ли ће неки ћата да потпише визу за раднике, па уместо за један дан да изда визу то траје три месеца", рекао је Вучић министру Момировићу.
 
Казао је да је бесмислено да земља буде затворена за раднике ангажоване на великим пројектима.
 
"Не интересују ме ваше процедуре", додао је Вучић.
 
Затражио је и да се убрза експропријација земљишта, како би могла да се убрза реализација.
 
Обиласку радова присуствују и министар грађевинарства Томсилав Момировић, амбасадор САД Ентони Годфри, амбасадорка Велике Британије Шан Меклауд, као и директори Коридора Србије и Путева Србије, Александар Антић и Зоран Дробњак.

Фото: Tanjug
 
Годфри је рекао да је поносан што амерички Бехтел реализује овај пројекат и захвалио председнику што су сви радници те компаније јуче вакцинисани.
 
На мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа тренутно се ради на стубовима и наглавним гредама на обалама са обе стране, а касније ће да крену радови и на стубовима у кориту реке.
 
На првој деоници од Појата до Крушевца паралелено се граде четири моста.
 
Председник је раније најавио да ће обићи велике инфраструктурне пријекте у Србији како би се уверио како наопредују.
 
Читава дузина Моравског коридора од Појата до Прељлине је 112 километара, а прва деоница овог аутопута од Појата до Крушевца је 28 километара.
 
Радове изводи турско-америчцки конзорцијум Бехтел Енка с којим је потписан уговор за изградњу овог аутопута вредан 745 милиона евра.
 
То ће бити први дигитални аутопут, јер ће дуж њеегове трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема који ће омогућити бесплатан бежични интернет и најмодернији сyстем урпављања саобрацјајем.
 
Током изградње коридора биће регулисан ток Јужне Мораве и њених притока у дужини од 68 километара.
 
Аутопут је пројектован за брзину до 130 километара на сат, имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака ии 31 пропуст.
 
Моравски коридор повезаће три округа: Расински, Рашки и Моравички, са Коридорима 10 и 11. Повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чацка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.
 
Моравски коридор чине три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километара, Крушевац - Адрани дужине 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара.
 
Радови су почели у децембру 2019. године, када је најављено да ће цео аутопут бити готов за четири године.
Моравски коридор за три године, Ниш-Чачак биће за сат и по
Председник Србије Александар Вучцић најавио је данас током обиласка радова на Моравском коридору да ће цео тај аутопут од 112 километара од Појата до Прељине бити завршен за три године и да ће тада моћи да се стигне од Чачка до Ниша за највише сат и по, а од Краљева до Ниша за сат и 15 минута.
"Верујем да ћемо до краја године односно до јануара 2022. имати готов аутопут од Појата до Крушевца до места Макрешане", рекао је Вучић након обиласка радова на мосту преко Јужне Мораве код Сталаћа, који ће бити дуг 248 метара.
Вучић је рекао да је пуно људи ангажовано на том градилишту и похвалио извођача Бехтел - Енку.
Напоменуо је да је водостај Мораве ту виши за два метра и да је цело подручје имало проблема са поплавама.
Председник је нагласио да ће држава само за регулисање водотокова дуж Моравског коридора из буџета платити 200 милиона евра.
"Да је неко пре говорио да ће држава бити у стању то да уради, рекли би да су то фантазмагорије", истакао је Вучић.
Казао је да је држава у Моравски коридор до сада инвестирали што кроз авансе и на други начин 210 милиона евра српских пара из буџета.
Ускоро креће изградња Адрани-Мрчајевци
Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да за месец дана крећу радови на изградњи аутопута до Краљева, сектор 3 од Адрана до Мрчајеваца.
Вучић је, на питање да ли ће да почне изградња аутопута на траси Чачак-Караљево, што је обећано за ову годину, истакао да ускоро креће, како је рекао, сектор три, секција осам, а касније и секција девет.
„Адрани-Мрчајевци креће већ за месец дана“, објаснио је он и истакао да је за Адране важно уређење водотока, јер су плавили сваки пут.
На питање шта је са обновом мостова који су срушени током поплава 2019.године,уз констатацију да су само три направљена, Вучић је рекао да му је навајжније што је у Сирчи изграђен мост, што је обећао раније.
„Проверићу сам шта је са осталим мостовима. Пре него што дођем у Краљево грађани ће моћи да виде да смо спремни да обновимо много више“, казао је он и додао да ће се настојати да се обнови што је могуће више.
Нагласио је да спајање аутупутем Чачак-Краљево значи много, и да после остаје да се поправе путеви.
„Затим ћемо моћи да маштамо и покушамо да проширимо пут ка Рашки и Новом Пазару. А Нови Пазар ће добити везу преко Пожеге, Ариља и Ивањице. Читав јужни и југозападни део земље биће повезан са централним делом“, истакао је он.
Ваксинисаћу се у понедељак-уторак
Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да ће се он лично вакцинисати када број ревакцинисаних пређе милион што ће се, каже, догодити сутра или прекосутра.
"Вакцинисаћу се у понедељак или уторак у једном малом месту у Србији и тада ће бити довољно вакцина да се људи вакцинишу", рекао је Вучић одговарајући на новинарска питања после обиласка радова на изградњи Моравског коридора.
Он је позвао грађане Србије да се вакцинишу, наводећи да "бројеви (заражених) у Београду за нијансу падају" и да се такве ствари дешавају због вакцинације.
Попуштање мера када се стекну услови и епидемиолози сложе
Председник Србије Александар Вучцић изјавио је данас да ће мере против пандемије бити ублажене првог дана када се за то стекну услови и када епидемиолози буду сагласни са тим.
"Пустите Кризни штаб да ради свој посао", поручио је Вучић одговарајући на питања новинара уз опаску као и да су за њега најважнији људски животи, а не да се као неки политичари неодговорно додворавају народу због јефтиних политичких поена.
Вучић је казао да има утисак да лагано падају бројеви заражених у Београду и напоменуо да је тешко изборити се са новим сојевима вируса, који су инфективнији и смртноснији.
"Ја сам за то да слушамо струку, а не да ли ће неко да се свиди народу", нагласио је Вучић и додао је за њега најважније да се спасе макар и један људски живот.
Додао је да Србија има најблаже мере, пошто је свуда, од Аустрије, Немачке и Италије све затворено.
Председник је истакао да је најважније да прво почну да падају бројеви и да ће онда мере бити попуштене, као и да то није политичка одлука.
Антић: За годину дана аутопутом до Крушевца
Убрзали смо радове на Моравском коридору у складу с налогом који смо добили од председника Вучића, и верујем да ћемо најкасније за годину дана имати аутопут до Крушевца, изјавио је данас на градилшту моста преко Јужне Мораве директор "Коридора Србије" Александар Антић.
"У овом тренутку радови се одвијају добром динамиком. Успели смо да протеклих месеци смањимо кашења, интензивирамо радове, а о томе говори чињеница да смо средином новембра имали радове само на мосту преко пруге Београд-Ниш, а данас имамо радове на 18 тачака само у сектору 1", рекао Антић.
Додао је како се интензивно ради на првој деоници од Појата до Крушевца дугој 24 километра.
“Желим да кажем председнику Александру Вучићу да ћемо максимално убрзати радове у складу са налогом који смо добили, и верујем да ћемо најкасније у року од годину дана имати аутопут до Крушевца”, обећао је Антић.
Он је захвалио председницима општина и градоначелницима локалних самоуправа на траси пута за огромну подршку коју извођачи имају.
“Она нам омогућава да експропријација буде веома ефикасна. На секторима 1 и 3 смо је завршили 100 одсто, на сектру 2 од Курушевца до Краљева 80 одсто. Хвала вам на томе, јер је ово у огромном интересу грађана који овде живе”, нагласио је директор Коридора.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић подсетио је да се, осим изградње аутопута, ради на регулацији дела тока Јужне Мораве и њених притока, али је нагласио и привредни значај Моравског коридора.
“Ово је један озбиљан пут који ће спојити Прељиуну и Пожегу где је лоцирано вероватно највише малих и средњих предузећа.
Овај аутопут када буде завршен омогући ће раст тог сектора, веће плате људима, долазак нових фабрика”. рекао је министар Момировић.
Он је додао да као човекс изи реалног сектора привреде захваљује председнику Вучићу што је иничирао изградњу овог аутопута и убезао његоови изградњу.
“Пре пет или 10 година овај аутопут није био ни на мапи. Ово није нешто што се планирало деценијама као београдски метро, па да од тога ништа није било, о овоме се није ни причало, а за три године имаћемо најмодернији аутопут у регији где имамо велики број малих компанија, вредних радника, способних људи којима ће сама та изградња оммогућити раст стандарда, бољу комуникацију, бољу перспективу , останка у овој земљи”, нагласио је Момировић.
 
EUR/RSD 117.3739
Најновије вести