Вучић: Увођење војног рока није тема у овом тренутку

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да најаву даље реформе војске не треба тумачити као најаву увођења обавезног војног рока, јер то питање у овом тренутку није тема.
vucic
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић

На питање новинара у емисији Хиттвит на Пинку да прокоментарише то што су многи протумачили да се спрема увођење обавезног служења војног рока када је екао да даља реформа војске не значи даљу куповину оружја, Вучић је казао да на то није ни помислио.

"То ће бити тема у будућности, разговраћемо о томе пошто имате аргументе за и против, када дође време разговараћемо. Таква одлука не постоји", рекао је председник Србије.

Истакао је да је важно да Србија прави мобилнију и бржу војску, "да не морамо да купујемо гломазне системе, већ да будемо спремни да увек и у сваком тренутку, говорећи војним речником, привхатимо први удар и прву борбу, као и да имамо најбоље специјлане јединице које ће бити најмодерније опремљене".

Коментаришући набавку нових хеликоптера, међу којима су и руски Ми-35, Вучић је казао да је задовољан што је наша војска сада много снажнија и да је то један од начина како да одвратимо неког од напада на Србију.

Председник је истакао да се залаже за мир и да се српска војска наоружава управо зато да би тај мир имали.

Мислим да је сада Војска Србије 10 пута јача него пре пет година, додао је Вучић.

Можемо да се хвалимо путевима

Вучић је истакао да Србија нема концесију ни на једном путу и оценио да Хрватска има одличне путеве, али да он није присталица концесија.

Вучић мисли да је добро што Србија ниједну деоницу није дала под концесију, која је увек значајно скупља него уговор о кредиту.

Он је у емисији "Хит твит" на телевизији Пинк, заједно са књижевницом Ведраном Рудан и главним и одговорним уредником телевизије Хепи Миломиром Марићем, нагласио да Србија може да се похвали путевима.

Он је оценио и да су данас највеће плате у историји Србије, да би га Ведрана Рудан, после опаске да су му одговори предуги, упитала да ли Србија гради путеве из кредита као што је случај у Хрватској.

Вучић је одговорио да Србија нешто финансира из кредита, али да првих 150 милиона евра за Моравски коридор плаћа из буџета.

„Сви инвеститори би се накрцали у Београд, али је градња путева начин да фабрике градимо и у другим местима“, објаснио је Вучић.

Вучић је говорећи о аутопутевима подсетио да се за 10 дана отвара аутопут од Сурчина до Обреновца и да се на том правцу гради деоница од Прељине до Пожеге.

"Остаје нам још једна деоница од нешто мање од 107 километара до Бољара на црногорској граници. Ту ћемо прво да радимо део од Пожеге до Дуге Пољане, која се налази између Сјенице и Новог Пазара, и мислим да можемо следеће године да потпишемо за ту деоницу", навео је Вучић.

Председник Србије је подсетио да су недавно почели радови на аутопуту и брзој саобраћајници Рума-Шабац-Лозница, као и да је истог дана потписан уговор за изградњу Моравског коридора.

Вучић је рекао да то није било урађено само због телевизије већ да се пуно радили да би се све то припремило, као и да је прикупљен новац.

Он је подсетио да су завршени ове године јужни и источни крака Коридора 10 и додао да ће ускоро почети градња и аутопута Ниш - Мердаре.

"То више него довољно говори шта смо све урадили и започели", нагласио је Вучић.

Каже да држава то може зато што има више новца и зато што се штедело.

Председник је истакао да је у претходном периоду највише кашњења било на Коридору 10 и да тога више неће бити, као и да се сада завршавају аутопутеви на које су грађани чекали и више деценија.

Кривична пријава да покаже какви су лажови

Вучић је рекао да ће кривична пријава коју ће сутра против њега поднети Милош Вучевић у вези случаја Јовањице показати грађанима какви су лажови они који су о томе свашта говорили.

„Трудим се да одговорим једном, два пут, али, нема смисла 500 пута. Морате да прекинете једном и да покажете људима какви су лажови“, објаснио је он у емисији „Хиттвит“.

Рекао је да је то смисао пријаве и да ће грађани моћи да чују за седам до 15 дана истину о свему.

„Ево кривична пријава, па нас обавестите до каквог закључка сте дошли“, казао је Вучић.

Путин показао посебну пажњу према Србији

Вучић је изјавио да је поклон који је од добио од руског председника Владимира Путина приликом прошлонедељне посете Сочију - пушка краља Милана, за њега диван поклон, из српске традиције и историје, којим је Путин показао посебну пажњу према Србији.

Вучић је, у емисији Хит твит, приметио да смо кроз историју замерали владарима због неких њихових одлука или потеза, те споменуо Карађорђа, Милоша, Милана и Александра Обреновића, као и Петра и Александра Карађорђевића, као и да се не осврће на критике у вези са поклоном који је добио.

Како каже, Русија је тиме показала да води рачуна о нечему што није пало на памет другима, јер они, каже, шаљу људе по светским аукцијама како би могли да обрадују своје госте.

"То је за мене диван поклон, из српске традиције и историје, тиме је Путин показао пажњу. Први пут да ме је сачекао испред виле и испратио ме до аута, чиме је на посебан начин желео да показе поштовање према Србији", рекао је Вучић и додао да му је на томе захвалан.

(Танјуг, ФоНет)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести