Вучић на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019"

БЕОГРАД: У Београду је данас почео девети Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019", у присуству председника Србије Александра Вучића.
Vučić na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" Foto: Tanjug/video
Фото: Вучић на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" Фото: Танјуг/видео

Сајам, на коме ће се представити 128 излагаца, 96 из Србије и 32 из иностранства, прилика је да се домаћој и страној јавности представе најновији домети српске одбрамбене индустрије.Председник ће пристуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и Ербаса, као и свечаном откривању хеликоптера Х 145М.

На почетку свечаности емитован је кратак филм о достигнћима Министарства одбране, одбрамбене индустрије и 70 година "Југоимпорта".Отварању сајма присуствују и председавајући Председништва БИХ Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин и бројне друге међународне званице.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немацка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Босна и Херцеговина - Република Српска, Словенија, Хрватска, Цешка Република, Белорусија, Словацка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Фото: Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019" Фото : Танјуг/ Димитрије Голл

Покровитељ сајма "Партнер 2019", који траје до 28. јуна, је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП "Југоимпорт СДПР", а извршни организатор "Београдски сајам".

Сајам у Београду отворен је недељу дана након сајама у Паризу. Без обзира на ту чињеницу, као и то што се ове недеље одржава и у Москви, београдски привлачи велику пажњу што потврђује позицију српске одбрамбене индустрије на тржишту.

Примарни задатак српске одбрамбене индустрије је да опреми Војску Србије најсавременијим системима. У току је опремање пешадијских јединица новом генерацијом оклопних борбених возила, стрељацким наоружањем, оптоелектронским системима, разним врстама нове муниције.

Поред пословног, "Партнер 2019" ће имати и промотивни карактер - медијима и заинтересованој публици биће представљени најсавременији примерци наоружања и војне опреме.

Фото: Сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019" Фото : Танјуг/ Димитрије Голл

Сајам ће од 25. до 27. јуна бити отворен од 10 до 17 часова само за пословне посетиоце, а у петак, 28. јуна, ће бити отворен и за грађанство у времену од 10 до 19 часова.

Цена улазнице је 350 динара, групна улазница кошта 200 динара, а цена паркинга је 150 динара по сату паркирања.

Вулин: Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије

БЕОГРАД:  На сајму наоружања и војне опреме, пред посетиоцима је изложба одбрамбене индустрије Србије, чији је први и главни задатак развој и екомномија, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за њен задатак - одбрану слободе, поручио је данас министар одбране Александар Вулин.

Он се, како каже, у име 13.000 запослених радника одбрамбене индустије захвалио председнику Србије Александру Вучићу, јер је чврсто веровао да та индустрија има будућност.

Фото: Министар одбране Александар Вулин на Сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" Фото : Танјуг/ Димитрије Голл

Вулин је истакао да је наменска индустрија Србије прошле године имала извоз већи од 500 милиона долара, у односу на 2011. годину, када је, каже, то било у три пута мањем обиму.

Захвалио је председнику што је, каже, веровао у своју индустрију и верује у своју земљу и војску.

Војска Србије је поносна што сарађује са одбрамбеном индустрије Србије, додао је Вулин.

Он је истакао да је мало народа који као српски знају шта значи слобода и да их је мало спремно да за слободу ураде све."Зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне и опремљене армије", подвукао је Вулин.Сваки народ који цени слободу, зна да мора да цени и воли своју војску, додао је Вулин.

"Пред вама је наша памет. Дајемо вам насе знање, оружје, муницију, али оно што нас је учинило великим - то не можемо да вам дамо - људе који чине одбрамбену индустрију и војску. За то, ипак, морате да се родите међу Србима", рекао је Вулин.Генерлани директор Југоимпор СДПР Југослав Петковић је рекао да то предузеће слави јубилеј 70 година постојања и да су данас после богате прошлости највећи произвођач и трговац војног наоружања и опреме у овом делу Европе.

Каже да су следили визију бившег премијера и сада председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина и започели трансформацију да од највећег трговца постану и највећи произвођач.Та визија, како је рекао, подразумева и то што је Југоимпорт кроз освајање нових технологија постао конкуренто предузеће на светским тржиштима.

"У последњих шест година инвестирали смо више од 100 милина евра у нове технологије и капацитете, а отворили смо и више од 1.000 нових радних места", нагласио је Петковић.Додао је да се сада најсавременије фабрике за производњу одређених врста наоружања у Европи налазе управо у Србији и да Југоимпорт развија бројна војна средства која су остварила велики успех, од којих су нека већ у употреби, а нека ће се тек користити.

Захвалио је председнику Вучићу што је дошао на отварање сајма и истакао да Југоимпорт достојно представља могућност српске војне индустрије широм света.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести