ВУЧИЋ НА САЈМУ ТУРИЗМА Србија прва у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019.

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас на отварању 45. Међународног сајма туризма у Београду да је први пут у историји Србије број страних гостију прошле године премашио број домаћих туриста, као и да је Србија у 2023. била прва дестинација у свету по стопи раста прихода од страних туриста у односу на 2019. годину, од 79 одсто.
С
Фото: FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

"Ово нисам рекао ја већ најновији барометар Светске туристичке организације. Девизни прилив од туризма у 2023. години износио је рекордних 2,55 милијарди евра, што је за милијарду и 112 милиона евра више него 2019. године, а чак 3,5 пута више него 2012. године", рекао је Вучић. Навео је да је Србија прошле године имала укупно 4,2 милиона долазака туриста, као и 12,4 милиона ноћења, што је више него двоструко више у односу на период од пре 10 година.

"Такође, Србија је 2023. повећала број долазака страних гостију за 15 одсто у односу на ниво пре пандемије, док је међународни тренд био пад од 12 одсто у односу на 2019. годину. При томе у 2023. страни гости су реализовали 5,5 милиона ноћења, три пута више него што је било у 2012. године. Ове године је, иако је тек почетак године евидентиран, раст укупних долазака за око три одсто, па број ноћења чак за 19 одсто у односу на исти период лане", навео је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће бити незадовољан уколико 2027. године када буде одржан Експо 2027 Србија забележи мање од осам милиона туристичких посета. "Да буде и један испод осам милиона, бићу апсолутно незадовољан. Надам се да ће, ако ми будемо оваквим темпом напредовали и све што смо планирали и урадили, да можемо да дођемо и до десет милиона", рекао је Вучић.


Додатних 1,3 милиона евра подстицаја за етно села и салаше

Председник Александар Вучић најавио је  током обиласка штандова на 45. Међународног сајма туризма у Београду да ће сутра бити увећана давања са додатних 1,3 милиона евра за подршку етно селима, етно кућама, салашима и слично.

"Већ смо увећали ниво ваучера и већ сам рекао да ћемо сутра да подигнемо за 150 милиона динара давања, дакле за 1,3 милиона евра додатних пара за етно села, етно куће и салаше...", рекао је Вучић.

Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Истакао је да су то велика улагања којима држава подстиче домаћи приватни сектор.

"Не иде то у државне објекте, то иде у наш приватни сектор, јер желимо да им помогнемо да инвестирају како би могли да привуку више туриста. За ваучере увек издвајамо више, јер и тиме помажемо управо приватном сектору, у неким од мање развијених општина који имају величанствене бање, као што је Куршумлија са Пролом бањом, Луковском бањом и Куршумлијском бањом, али и Сокобању која је највећи корисник ваучера у Србији", рекао је Вучић.


Нагласио је да би све то требало да значи да смо много тога урадили, али да нам је потребно много више да радимо и да није задовољан брзином којом се испоручују резултати.

Међународни сајам туризма, 45. по реду, отворен је вечерас на Београдском сајму, у присуству председника Србије Александра Вучића и грчке министарке туризма Олге Кефалогиани. Грчка је земља партнер, а на сајму ће се до 25. фебруара представити готово 400 излагача из више од 27 земаља.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести