Вучић: Најоштрији приступ Запада према Србији

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је вечерас у обраћању грађанима да је промена геополотичких околности допринела да дође до сада најоштријег приступа западних земаља према Србији и питању КиМ.
1
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

"У договору са члановима владе, желим да говорим више о стратешким, а не о тактичким и дневно политичким стварима. Сви смо претходних дана  видели прву верзују, а која се не разликује много од друге верзије у различитим медијима тзв. француско - немацког плана, који висе није француско -немачки план, већ много више од тога", рекао је Вучић у Председништву.

Каже да нико није хтео да говори о  контексту и околностима и ономе са чим се Србија суочава.

"Када гледате неки папир увек је лако да пронађете безброј замерки, а у овом папиру није лако пронаћи нешто чиме бисмо били одушављени, већ напротив. Међутим важно је , разговори су били једни од најтежих у последњој деценији, јер сам у свим учестовао од када је премијер био Дачић, никада то овако није изледало. Питање је зашто и шта је то што данас прави разлику. Управо чињеница да су промењене геополитичке околнси, велика је нервоза, Европа је у дефакто у рату, ма шта год они говоили", рекао је Вучић.

Истакао је да зато нема толерисања било каквог искакања у политчком смислу.

"И са друге стране, желе да у свом дворишту, а ЗБ наравно и Србија јесу њихово двориште, да ту буде све онако како они желе. Поставља се питање шта је још допринело да се изађе са овако оштрим приступом и са дозом хитности од стране европских званичника подржаних  од Вашингтона, комплетан регионално - европски контекст је такав да у претходних неколико месеци после избијања руско-украјинског сукоба, напада Русије на Украјине - да је то постало један од највећих проблема за Србију", навео је председик Србије.

Каже да је то зато што смо на радару свима, јер нисмо увели санкције Русији, али и због сталних инцидената које је Курти изазивао желећи да испровоцира да уђемо у сукоб и да би Србија буде крива.

Предлог прихватило и пет земаље које нису признале Косово

Александар Вучић је изјавио да је пет западних изасланика дошло у Србију са планом направљеним пре 60 дана, а који је у међувремену признат од свих земаља ЕУ, чак и оних пет које нису признале КиМ.

Он је у обраћању нацији рекао да су те земље гласале за тај план јер им је речено да експлицитно нема признања Косова.

"Дошли су да нам предоче свој план, без икакве кривице Србије, нисмо никоме ништа урадили, а они су дошли показали план, а затим 13. децембра на франкофонском скупу, сви прихватили план и пет земаља непризнавача, јер су им објаснили да нема експлицитног признања и иако су прикрили чињеницу да постоји имплиците обавеза да се не противимо уласку Косова у УН", рекао је он.

Тако је тај план, не званично, али де факто постао нови преговарачки оквир, истакао је он.

"Нама нема напретка уколико будемо радили мимо Европе, или ако не сарађујемо по том питању", рекао је Вучић.

Он је навео д му је у разговору са петорком у другој реченици е речено да морамо да прихватитимо план и ако га не прихватитимо суочићемо се са прекидом процеса европских интеграција, заустављањем а затим и повлачењем инвестиција и економским мерама које ће нанети штету Србији.

"То је поновљено три пута у разговору и сваки пут сам снажно реаговао", рекао је Вуцић.

Он је додао и да Приштина тражи сукоб јер жели да увуче Србију у сукоб са НАТО, а како би избегла формирање ЗСО.

"Људи су хапшени ни због чега, због санитетске опреме, пуцано је на децу због бадњака, запад је скочио јер је Рада Трајковић седела на клупици два сата, а не јер је Делевић изрешетан или нападнута деца. Морамо да разумемо да су они осудили Србију за барикаде, а нису хтели да чују зашто су то урадили. Ми смо за то криви, а не шиканирање и напади на Србе, одузимање права Србима. То је њихова визура", рекао је Вучић.

Рекли су ми у другој реченици шта нас чека ако не прихватимо план

Александар Вучић рекао је да му је током састанка са дипломатском петорком три пута речено са чим ће се Србија суочити ако не прихвати нови план за Косово и Метохију.

Како је навео, током обраћања јавности, рекли су му у другој реченици да Србија мора да прихвати тај план.

"А ако га не прихватите јер ми сматрамо да мора да буде прихваћен цео нови преговарачки оквир за пут ка Европи, суочоићете се са прекидом европских интеграција, са заустављањем и повлачењем инвестиција, са свеобухватним мерама у економским и политичком смислу који ће нанети велику штету Србији", додао је председник.

Истиче да му је то поновљено још три пута током састанка, као и то да је он сваки пут снажно реаговао на то.

Према његовим речима, то је оно што њега брине иако се неће десити за месец, два дана, али хоће за три, шест месеци или годину дана.

Председник је казао да се прошлих дана могло чути како је он издајник, као да је он писао план. 

"Одувек сам сматрао да је замрзнути конфликт најгоре могуће решење јер ћемо имати убијање и рањавање Срба готово на дненом нивоу. Сматрао сам да је важно да тражимо компромисно решење и сматрам да треба да га тражимо и у будућности. Сви они добровољни даваоци туђе крви, који нам говоре само да прође време, па да још не знам колико Срба буде рањено, а да они лепо живе овде, а да Србија не може нигде напред, нека размисле шта су добро донели Србији", поручио је Вучић.

Следи борба за Заједницу српских општина

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да сада следи велика борба за формирање Заједнице српских општина и истовремено оценио да га брине то што не постоји рационалан приступ решавању косовског проблема.

Вучић је у обраћању грађанима рекао да ће покушавати да кажу да од 22 принципа 21 није у складу са Уставом Косова и да неће то да ураде, али очекује да то у наредним месецима коначно буде завршено, напомињући да је видео одлучност Американаца.

Он је истакао да је за Србију важно да буде формирана Заједница српских општина, наводећи да та заједница не може да буде невладина организација.

“Она има 22 принципа и не може да буде невладина организација. Потписао је са мном Иса Мустафа председник приштинске владе. У тим принципима постоје циљеви, организациона структура, да има скупштину, председника, администрацију”, навео је председник.

Он је навео да га брине то што не постоји рационалан приступ решавању проблема, додајући да је то приметио у разговору са представницима најмоћнијих земаља.

“Шта год да сам изговорио засновано је на чињеницама, схватио сам да је истекло време за разум, нико не жели ни да ме слуша, не мене, никога од нас. Они имају своју агенду, то је пораз Русије и све што се нађе на путу биће почишћено”, рекао је Вучић.

Петорки сам у лице рекао шта ћу преузети на себе, шта може, а шта не

Александар Вучић изјавио је вечерас да је разговор са петорицом представника међународне заједнице био веома тежак и напет, али да је био довољно снажан да им у лице каже све шта ће преузети на себе, шта може, шта не може, али је и нагласио да је, након свега што је чуо од њих, потребно покренути разговор унутар друштва.

Председник је рекао да није знао да ли да се ухвати за главу, да ли да напусти просторију или да уради нешто треће када је видео да аргументи не пролазе, да ће Србија бити суочена са визама, повлачењем инвестиција, изолацијом.

  "Гречевито сам морао да доносим одлуке у том тренутку, јер су рекли мораш да кажеш - рекао сам шта може и шта не може", рекао је председник и нагласио да Србија мора да разговара, да учествује у дијалогу, да настави свој европски пут, не зато што обожава лицемерје Европе о поштовању повеље УН, резолуција већ зато што би Србија била изгубљена да буде изолована.

"Као председник не бих никада пристао да водим земљу у излолацији", рекао је Вучић.

Додао је да жели оним забирнутим патриотама и како је рекао, "добровољним даваоцима туђе крви" да поручи да је био довољно снажан да у лице петорици великих каже шта ће преузети на себе.  

Он је рекао и да када о овоме говори зна шта ће се догодити и  нагласио да Србија жели компромис, разговоре, дијалог.

 "Желимо конструктван приказ да покажемо на сваком месту, обе стране морају да чине уступке, али је проблем када видите да једна страна може да ради шта хоће и да буде награђена", рекао је он и нагласио да је Курти награђен безвизним режимом, пријемом кандидатуре за чланство у ЕУ, СЕ.

Подсетио је да су представници међународне заједнице увек говорили да је Курти тај који прави проблеме, али да су у свим документима окривљивали Србију.

Нагласио је да сада долазимо до тога да прво иде формирање ЗСО, и да је могуће да ће је формирати, сада када постоји нови преговарачки оквир.

"То је била тешка расправа у цивилизованим окривирма, тешка и напета, ,... схватио сам да ништа није вазно, да аргументи не пролазе ... Знам да ћемо са тим морати да се суочимо и зато морамо да покренемо разаговор унутар нашег друштва", рекао је председник.

Додао је да не може да прича о разговорима који су вођени, јер би тиме угрозио позицију Србије.

Казао је да се многи питају да ли је могао да изађе напоље, али да сви треба да знају последице, да би питање недеље било да нам укину безвизни режим.

"Друго што би нам се догодило је то да не би било инвестиција и дошло би до њиховог повлачење", рекао је он и додао да не може да слуша оне "препаметне" који тврде да се то неће догодити, јер имају интересе овде.

Сада држе придике, а ћутали када је проглашена независност Косова

Александар Вучић је прокоментарисао изјаве појединих опозиционих лидера у вези са Косовом и Метохијом, оцењујући да су се неки дрзнули да држе придике, а ћутали су када је проглашена независност тзв.Косова.

Поводом саопштења коалиције НАДА на чијем је челу Милош Јовановић да “издаја никада не прође некажњено”, Вучић је одговорио да су у праву и да то људи не забораве, додајући да зато (Милош) Јовановић и није на власти.

Он је рекао да не воли да користи реч издаја, али да воле да је користе они који су пустили браћу Мазреку, Куртија и све остале, а да ништа не добију за узврат.

"Када ћутите и сакријете се у мишју рупу, када вам убијају народ, руше и спаљују цркве као 17. марта 2004., када ћутите 2008. као заливени када прогласе независност Косова и једино што се уради одржимо један молебан, а онда се дрзнете да неком другом држите придике и предавање, како би требало да се понаша”, прокоментарисао је Вучић.

Вучић је коментарисао и изјаву лидера Двери Бошка Обрадовића који је рекао: “Ми треба да притиснемо актуелну власт и у Скупштини и на уличним протестима да држава Србија одбије ултиматум Запада или Вучића да поднесе оставку ако је то за њега превелики терет".

“Што се тиче ових других који кажу Вучић да се повуче ако не може, у праву сте, Вучић не може, али господин Обрадовић, можете мислити те државе коју би водио Бошко Обрадовић како би то изгледало и у шта би се та држава претворила у року од 24 сата”, рекао је Вучић.

Додао је да се Драган Ђилас који је поменуо владавину права чак одговорније понашао од других.

“Господин Ђилас је рекао владавина права, то је велика заблуда, можда му је то у том тренутку излетео, није желео да вређа, чак се одговорније понашао од других, али да вас подсетим када причате о владавини права, то сте нам говорили 1999. у кампањи 2000. да је косовско питање демократско”, подсетио је Вучић.

Он је додао да су тада говорили та ће то решити чим смене Слободана Милошевића.

Вучић је навео да су пошто смо имали “демократску државу и владавину права рушили цркве и протеривали људе”.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести