Вучић: Не чекамо ЕУ, уздамо се у себе за набавку вакцина

КРЊЕШЕВЦИ: Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се Србија узда у себе у вези набавке вакцина против корона вируса и да само снажна и суверена земља може имати пријатеље у свету.
vucic2
Фото: TANJUG/ STARHINJA ACIMOVIC/ bg

Вучић је, на питање да прокоментарише најаве из ЕУ да остаје могућност да одбију извоз вакцина, и питање да ли то може да направи проблем за нашу земљу и свет, рекао да увек чекамо и имамо велику жељу да добијемо подршку из ЕУ.

„Јавили су нам из Ковакс програма да ћемо добити нешто мање АстраЗенека вакцина. Уместо 90.000, колико је требало, дбићемо 56.700 вакцина. Све су мањи бројеви, а нама је потребно пола милиона, миллион или два", казао је он.

Додао је и да ако стигне АстраЗенека вакцина није једноставно вакцинисати, јер људи хоће све да приме осим ње, из њему , како каже, непознатог разлога, јер се ради о доброј вакцини, али, констатује, "кампање су чудо ".

Каже да је то добра вакцина, али да је у питању брутална кампања, јер је јефтина, као и да има речи и о сукоб између Енглеза и Европљана, па се на лош нацин предстаља.

Када је реч о дозволи ЕУ за извоз вакцина каже:"Ми се уздамо у се. Да ли ће да забране или не нама то дође на исто. И до сад када нису забранили добили смо нулу. Сада када забране не можемо добити мање од нуле. Рачунамо на себе, своју марљвост, стрпљење, трпељивост грађана Србије. Успећемо да обавимо свој посао и обезбедимо вакцине".

Вучић је казао да је Србија на европском путу, али и да је неопходно имати много пријатеља у свету, да будете земља која је поштована, независна и суверена да би је други ценили и помогли. Каже и да не жели да се жали народу и каже да нема вакцина, као и што неће да се хвали уговорима које смо потписали.

"Биће мука око набавке вакцина, али снаћићемо се", нагласио је он.

Вучић је рекао да нико у свету не прича о цени вакцина и додао да их је Србија повољно набавила, иако би платила и више да је тражено.

Како је истакао наруцили преко 14 милиона вакцина, а добили 2 850 000.

Подсећа да је данас стигло 100 000 Спутњик В, јуче 55 000 Фајзер, а да ће ускоро моћи да каже и за милион доза Синофарм вакцина.

"Хоћу да уђемо у брзу вакцинацију, имацемо за јос 600 000 да брзо вакцинисемо, а онда ће доћи јос неке вакцине", најавио је Вучић.

Поновио је да ће ићи од села до села да пропагира вакцинацију и да ће у малимм местима примити и вакцину и ревакцину.

Каже да је задовољан, али не и са ситуацијом око короне и поручује - "Само вакцина, вакцина и вакцина".

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик указао је да је ЕУ, када се појавила криза показала неспособност реаговања.

"Онда се љутила на све нас када смо рекли да се није снашла. Логично питање је шта је данас. Данас смо чули да не можемо да добијемо вакцине из ЕУ јер њима треба. Ођедном смо добили поруку сналазите се", казао је Додик. Пренео је да из разговора са представницима ЕУ чује да треба да се сачека и да ће све поправити.

"Шта да чекамо ? Када не буду требале вакцине ЕУ па ће нама понудити ?", упитао је он.

Додик је критиковао ЕУ да су монополисали, да су уништили све у региону што је могло да се бави вакцинама, наметујући систем који је овисан.

Указао је да се вакцина "Спутњик " није смела помињати пре месц дана када се причало о наводно негативном руском утицају".

На питање зашто Република Српска није добила више Спутњика В, а Федерација каже да је наручила 500 000 доза, Додик је рекао је да Федерација тај уговор још нема.

"Није наруцила, нема уговор, ниста се не десава на том плану, казао је Додик додајући да је РС наручила 1,1 милиона доза од Русије, а да је добила 40 000 и очекује ускоро још толико.

Тачно је да морате да будете стабилна, политички снажна, независна земља да би могли да имате пријатеље. А на шта личи БиХ?", запитао је он.

Додик је оценио да Србија није показала само лидерство у региону, већ је одлучујући фактор, значајнији у Европи, а и на глобалном нивоу. Истакао је и да је да је оно што је могао да види у складишима и Крњешевцима нешто што улива сигурност сваком човеку.

"Да сам знао за ово тражио бих вечерас 50 респиратора", казао је у шали Додик захваљујући Србији на помоћи.

Од почетка пандемије купљено 2 200 респиратора

Александар Вучић рекао је вечерас да је Србија од почетка пандемије корона вируса купила око 2 200 респиратора чија се просечна цена по комаду кретала између 25 000 и 27 000 евра.

"Нико у свету још није објавио колико су респиратори коштали, али ја ћу рећи да су цене биле веома различите, у зависности од типа, а да се просечна кретала између 18 000 и 35 000 евра", рекао је вечерас Вучић одговарајући на новинарско питање колико је Србија купила респиратора за годину дана пандемије, јер се помињала цифра од 4000, и да је после нешто и враћено и по којој цени је плаћен комад.

Он је напоменуо да су на почетку респиратори били и знатно скупљи него данас, али да је Србија купила много респиратора у најтежим тренуцима и да је поносан на то, јер је у питању била борба за животе људи.

"Жао ми је што понављате тврдње неуспесних политичара који су задузили земљу само пљацком и данас се диче својим рацунима од Хонгконга до Маурицијуса", додао је Вучић.

Он је указао да су болнице биле лоше опремљене респираторима и да је то још једно како је казао "наслеђе стручњака са Маурицијуса".

Каже да му је занимљиво нешто друго, а то да када се борите за свој народ морате да се браните од оних који себе пројектују у то, јер знају да би они, колико год да су неспособни, и за то мало респиратора које би набавили, украли паре.

"Нама је само здравље важно, није ме ни занимало колико то кошта, нити да неко прави комбинације, Ово чува БИА", рекао је Вучић и додао да у складишту у Крњешевцима има 7 000 палетних места робе и опреме и да сутра четвртина иде на различита местима у Србији.

"Неко да узме паре на томе, па тај не само да би био лопов, него би био и зликовац најгоре врсте", поручио је Вучић.

Он је рекао да не ваља и када смо најбољи, јер неки људи у то пројектују своје.

"Нисмо ми данас исти, најбољи смо у вакцинацији, по смтрности најбољи у региону и Европи, и по свему. Разликујемо се од оних који су разарали и униставали земљу", истакао је Вучић.

Силовање нојодвратније кривично дело, посао за надлежне

Александар Вучић истакао је вечерас да је силовање тешко кривично дело од чијег починиоца се свакоме гади.

Вучић је упитан за коментар поводом пријаве једне глумице да ју је силовао колега Бранислав Лечић, казао је да није тужилац ни судија.

„Не постоји одвратније ни теже кривично дело од силовања. Посао је надлежних органа да се баве тиме. Све друго рушило би презумцију невиности“, објаснио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести