Вучић уручио Додику донацију Србије за Републику Српску

СТАРА ПАЗОВА: Председник Србије Александар Вучић уручио је вечерас председавајућем и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику респираторе и другу медицинску опрему за Републику Српску као помоћ у борби против корона вируса.
vucic i dodik
Фото: TANJUG/ STARHINJA ACIMOVIC/ bg

Србија донира Српској више од 20 респиратора, као и око 10.000 заштитних маски.

Од почетка пандемије Србија је у неколико наврата помогла Српској донацијама медицинске опреме, а недавно је РС уступљено и 5.000 вакцина "Спутњик Вe", намењене здравственим радницима.

Примопредаја је обављена у индустријској зони у Крњешевцима, недалеко од Старе Пазове, а присуствовали су министар здравља Златибор Лончар и директор БИА Братислав Гашић.

Вучић: Имамо довољно опреме, спремни да помажемо другима

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да Србија има довољно медицинске опреме за борбу против корона вируса, као и да ће набављати још, те да је спремна да у сваком тренутку помогне пријатељима, којима је та помоћ потребна, јер се само заједнички може победити пандемија вируса корона.

Вучић је вечерас уручио српском члану Председништва БиХ медицинску опрему као донацију Републици Српској.

“Вечерас овде можете да видите 30 клиничкиг респиратора, пет транспорних респиратора, 10.000 Н95 маски… То је поклон Србије РС”, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија у овом тренутку има још 545 клиничких респиратора, 49 мобилних, 121 неинванзиван вентилатор, 15 апарата за анастезију, генераторе кисеоника, инфузионих пупу, пулсних оксиметара на стотине…маски, алкохола…

“То све показује да смо обезбедил све, имамо за будућност, да можемо да помогнемо и браћи, пријатељима и свима, да заједно покушамо да се супротставимо овој великој пошасти”, рекао је Вучић.

Он је указао да британски сој хара и убија немилосрдно и да никада није било теже, ни у РС, БиХ, Србији.

“Мораћемо да убрзамо вакцинацију драстично у наредним данима и недељама и да пре рокова то урадимо и завршимо”, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је ревакцинисано више од пола милиона људи код којих је прошло три недеље од ревакцине, који су заштићени, али да се неће стати док та бројка не буде два милиона.

Вучић је поручио да ће се наставити са набавком опреме.

Он је нагласио да ће за дан бити донета коначна одлука када креће градња болнице у Новом Саду, где ће бити инсталиран део опреме из магацина, али и додао да су нам потребни обучени лекари.

Председник је истакао да ће Србија увек гледати да помогне колико може Републици Српској и БиХ.

“Све што буде потребно нашем и другим народима, спремни смо помогнемо. Додик у сваком тренутку зна да може да рачуна на нас. Увек ћемо бити на располагању, уз наш народ и све друге грађане”, рекао је Вучић.

Он је додао да има проблема, расте број хоспитализованих, да отварамо нове-старе капацитете за пацијенте, посебно оне у тешком стању, као и да смо већ примали и пацијенте из других држава, из РС, али да о томе нисмо гласно говорили.

Србија ће, каже, увек прихватити све људе које може и они ће добити најбољу могућу негу.

Додао је и да је из РС вакцинисано 2.886 здравствених радника, и да ће морати нешто се осмисли како би се то додатно побољшало.

Културу сећања гајимо заједно

Александар Вучић истакао је да ће Србија и Република Српска наставити да гаје културу сећања на НАТО агресију, и да ће сутра на обележавању 22. године од почетка НАТО агресије "бити заједно".

Он је казао да су Србија и РС почеле културу сећања да гаје заједно и изразио уверење да ће то трајати годинама, деценијама и вековима, јер припадамо истом народу.

„То је важна тековина наше сарадње“, истакао је Вучић.

Председавајући Председништва БИХ Милорад Додик који ће сутра присуствовати академији у Комбак дворани којој ће због епидемиолошких мера присуствовати око 40 људи, истакао је да ће Српска заједно са Србијом да се сећа својих жртава.

„То је тежак дан за наш народ и заједно ћемо се сећати као и сваки пут“, додао је он.

Фото: TANJUG/ STARHINJA ACIMOVIC/ bg

Додик: Братска брига и помоћ Србије народу у Српској

Председседавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Крњешевцима, где је председник Србије Александар Вучић уручио респираторе и другу медицинску опрему за Републику Српску, да Србија показује братску бригу и помоћ народу у Српској.

Додик је захвалио Вучићу на помоћи додајући да је затражио од председника Србије помоћ пошто у Српској има све више заражених и преминулих од ковида.

Казао је да су попуњени капацитети у Републици Српској за смештај пацијената и да им је потребна опреме и респиратори за нових 400 места, али и додатни обучени људи.

"Србија показује своје лидерство у вођењу мера и не само да је Србија оспособљена и да су грађани Србије добили он што им је било потребно, већ Србија показује и своје лидерство и у региону. Видели смо и помоћ коју је дала за БиХ. Ово данас је континуирана помоћ за Српску", навео је Додик.

Истакао је и да је Србија увек била ту да помогне Републици Српској, којој је било тешко да дође до опреме и захвалио је Србији у име народа Републике Српске додајући да је та помоћ веома значајна пошто у Српској имају тешку ситуацију са ковидом.

Додао је да је разговарао са Вучићем и око могућности коришћења капацитета за пацијенте из Републике Српске у Србији.

"Видимо братску бригу и помоћ захваљући опредељењу председника Вучића", нагласио је он.

Додик је нагласио и да је у Србији вакцинисано око 15. 000 грађана из Републике Српске.

Како је рекао, Српска ће добити око 40.000 Спутник В вакцина, као и да очекују још кинеских вакцина, али да још нису добили ниједну вакцину из Ковакс програма за које су платили више од 6,5 милиона евра.

Примопредаја донације Србије вечерас је обављена у индустријској зони у Крњешевцима, недалеко од Старе Пазове.

Додик је објаснио да ће опрема добијена од Србије најпре ићи у Централно складиште у Бањалуку.

Одатле, додаје, већина ће бити задржана у Слатини, у бањском центру, а један мањи број ће ићи према Градишки и нестсо према Приједору.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести