Вучић: Не очекујем једноставне разговоре, искрсла нова питања

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас, пред неформалну вечеру коју за лидере са Западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, да очекује не једноставне разговоре због питања која су искрсла. Међутим, истиче да је Србија донела одлуку за убрзање пута у ЕУ и да верује да ће она бити узајамна.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

„Очекујемо до краја месеца важну посету Србији и да ћемо имати конкретније и боље резултате у тој сарадњи“, подвукао је Вучић.

На питање да ли је тачно да ће Приштина поднети захтев за чланство у Савету Европе и како ће Србија реаговати, казао је да је то питање тешко за нас.

„Очигледно је да неки људи раде на дестабилизацији региона, а наравно и Србије“, нагласио је он.

Вучић је указао да ће сутра или прекосутра одржати састанак националног савета безбедности, али да ће прво сачекати да ли ће Приштина урадити то што је најавила у вези са подношењем захтева за СЕ сутра.

„Ако то ураде онда је јасно не постоје Бриселски, Вашингтонски споразум, ни реозолуција Савета безбедности УН 1244. Укидају у потпуности међународни правни поредак. Биће интересантно да видимо ко ће све од оних који се заклињу у поштовање међународног права то подржати. Ми ћемо имати одговор и снажно ћемо знати штитити своју земљу“, подвукао је он.

На питање да прокоментарише изјаве да земље које нису подржале санкције неће моћи присуствовати састанцима ЕУ, рекао да су они моћни и јаки, а ми слаби и они могу да раде шта желе.

„Ми ћемо у складу са својим интересима доносити одлуке“, закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.4055
Најновије вести