Вучић: Не одустајемо, оптимизам је победио у целој Србији

„Оптимизам је победио у целој Србији, показали смо да смо излечили највећу бољку нашег друштва и да убудуће одустајања нема – поручио је јуче председник Србије Александар Вучић на отварању Клиничког центра у Нишу, додајући да смо „показали да знамо, умемо и да можемо и показали да не одустајемо”.
Vučić na otvaranju KC Niš Foto. Tanjug
Фото: Tanjug

Он је посебно истакао да је нишки клинички центар први који је започет и завршен у Србији, и обећао да ће и остали клинички центри бити завршени, прво Клинички центар Србије у Беоргаду, а затим и центри у Новом Саду и Крагујевцу. Отварању нишког Клиничког центра присуствовали су и председница Владе Србије Ана Брнабић, министри и председник Републике Српске Милорад Додик.

У обнову и изградњу Клиничког центра, који ће се простирати на око 45.000 квадрата, укључујући и набавку нове опреме, уложено је 50 милиона евра. Изградња тог центра је почела 1970. године, тада су стартовали радови на градњи 14.000 квадратних метара, који су обустављени крајем седамдесетих година, да би били настављени 2013. године. Вучић је рекао да смо „отварањем овог клиничког центра показали да Србија може да створи нешто ни из чега, да реши сваки проблем, да нема страха ни мањка вере у себе у свој рад и своје способности”. Казао је да је дошао да подели с грађанима највећи осмех који има и да је остао задивљен здањем болнице, на месту на којем је пре четири године била прашњава и неуређена ливада.

“ Сваки нови задатак пред нама, сваки пут, фабрика, болница... све што смо започели, завршићемо, и то не да бисте нас хвалили и не због избора, него зато што је наш посао да научимо себе, сваког човека, да је решење у раду и да у Србији може да постоји срећан крај – рекао је председник Србије. – Тај оптимизам је на овој пустој ливади победио. И у целој Србији, где неће бити пустих ливада, изневериних нада и очекивања, постали смо земља људи који могу, хоће и знају. То је највећа победа, ова срећа коју смо чекали 40 година. То је осмех који смо подарили Србији и нећемо га више скидати”, рекао је Вучић, поручујући грађанима да ће „ова влада радити и даље тако да сваким даном, и то радом, напорима и неодустајањем, уреди земљу и створи услове да људи живе све боље”.

Говорећи о предстојећим београдским изборима, Александар Вучић је рекао да ће тим напредњака бити познат „када дође време, када избори буду расписани”.

“ Борићемо се да не изгубимо убедљиво, а ја већ честитам онима који су победили, који су се већ кандидовали и који убедљиво воде у тој трци за Београд – рекао је Вучић, напомињући да „избори за Београд неће бити расписани скоро, да има још времена”.

Нишки клинички центар први који је започет и завршен у Србији, а следећи ће бити Клинички центар Србије у Беоргаду, а затим и центри у Новом Саду и Крагујевцу

Вучић је најавио да ће сутра у Москви „имати велики и важан састанак с председником Русије Владимиром Путином” и да се нада да ће бити добрих вести за Србију након те посете. Како је рекао, већ данас, имаће важне састанке и обићи тамошњи Научно-технолошки парк, а затим ће уручити орден који је бивши председник Томислав Николић постхумно доделио некадашњем амбасадору Русије у УН Виталију Чуркину, великом пријатељу Србије.


„Знам трикове из кампање”

На добацивање неког од присутних грађана испред новог нишког Клиничког центра, Вучић је поручио да зна да се тешко живи, „али хоћу да објасним, обично се у оваквим приликама јави неки власник мењачнице или кафића”.

“ Знам да има људи којима је тешко, али такви поштени људи знају да ће бити боље и да све чинимо да то буде што пре – рекао је председник, уз поруку: – А те примитивне трикове из предизборне кампање сам већ научио, и то није за мене неки проблем јер није први пут.“

Како је приметио, обично се буне они, „што би рекао Миле Додик, тежи и од мене и од њега”, али, додао је, има народа који много тешко живи, те да је то између осталог и зато „што су нам уништили све фабрике јер од седамдесете нису дигли ни дом здравља, а камоли клинички центар пошто су све уништили пљачкашким приватизацијама”.


Председник државе је изјавио да је подизање кредитног рејтинга Србије добра вест и сигнал за инвеститоре да је добро улагати у нашу земљу јер има сигурне и стабилне финансије.

“То су супер вести за Србију. То је трећи или четврти пут у последње три године да се подиже кредитни рејтинг Србије, а раније смо имали само његово обарање”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Казао је да „проблема нема и ако се тако настави, следеће године биће не само ово повећање у јануару, већ још простора за повећање, али ће Влада да доноси одлуке”. 

Фото: Dnevnik.rs


„Викао сам на Бабића…”

Вучић је јуче обишао и радове на Коридору 10 у Грделичкој клисури, у близини Владичиног Хана, и навео да је 92 одсто деонице дуге око 26 километара завршено, а да ће комплетан Коридор, и јужни и источни крак, бити завршен наредне године. Изнео је податак да је око 435.000 тона земљишта минирано, да остаје још око 160.000 тона и да се тај издробљени камен користи за насипе. Како је казао, унеколико се касни с радовима и није срећан због тога, те додао:

“Јутрос сам викао на Зорана Бабића, а и он на“, рекао је, напомињући да је све то нормално када се ради, а радови напредују.


Одговарајући на питања новинара у вези с претњама које су му упућене, Вучић је рекао да то није ништа ново и да „болесних људи има свуда”, а разлика је сада у томе што је то подстакнуто неком врстом кампање, која се одиграва у делу медија у региону, „где би, ваљда, требало да ми само вичемо извините, извините, извините, а и да не помислимо да кажемо колико је Срба убијено у Јасеновцу, ’Олуји’, ’Бљеску...” 

Отварању Клиничког центра у Нишу присуствовао је и председник Националног савета за сарадњу с Русијом и Кином Томислав Николић.

С. Станковић
 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести