Вучић: Са Заевом отворено, не желимо им ништа лоше

БЕОГРАД : Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће сутра отворено и на пристојан начин да разговара са македонским премијером Зораном Заевом и да сагледају шта је оно око чега можемо да се договоримо.
vucic, tanjug dragan kujundzic
Фото: Танјуг (Драган Кујунџић)

Вучић је на РТС говорећи о повлачењу особља из амбасаде у Скопљу и односима са Македонијом рекао да је то био наш начин да им кажемо - "знамо све шта чините, молим вас немојте, ништа ми вама лоше не желимо".
Како је рекао Србија Макдеонији жели све најбоље иако је признала Косово, иако ће, сигуран је гласати за пријем Косова и Метохије у УНЕСКО "јер је то јшна одлука македонске владе".
Он је додао да кажу да не желе водећу улогу у том процесу али не кажу да неће гласати.
"Ја вам кажем - гласаће за Косово у УНЕСКО и пре три месеца је обмањивана јавност. Да ли ће бити предлагачи или неће то ћемо да оставимо по страни јер је то мало тешка позиција за њих, али вам кажем како ће да буде", додао је Вучић.
А да ли ће односи између две државе да буду на највишем нивоу, тешко, приметио је, али, како каже, биће пристојни.
Председник Србије је поновио да сматра да је најважнија економија и да је стога и увек инистирао на економској зони, економској регији, и да треба причати о томе шта можемо једни другима да продфајемо, да тргујемо, сарађујемо...
"То да ви нас волите, а гласате увек против нас - само о томе немојте да причате - ми против вас ништа нисмо урадили. Признали смо вас под вашим уставним именом супротно вољи земаља ЕУ и то показује колико је пријатељство Србије према Македонији и зашто су Срби најпопуларнији народ у Македонији". 
У том смислу Вучић је указао да сви знају да једино Србија нема никаквих претензија према Македонији али и поручио да и поред тога нико не помисли да може да понижава Србију.
"То је оно што нећемо да дозволимо" рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је све што се дешава у вези односа Македоније према Србији покушај да се створи једна "већа политичка прича" и да се у њу увуче Србија, што он, истакао је, неће дозволити.

Вучић је за РТС први пут изнео детаље везане за присуство припадника БИА Горана Живаљевића у Собрању, у нередима након тамошњих избора, а што је покушано да се искористи да се он учини једним од одговорних за те нереде.

Према Вучићевим речима, Живаљевић није у Собрање отишао на своју руку и без знања македонских власти:

"Живаљевић је питао највише представнике извршних власти у Македонији да буде тамо, и они су се сагласили с тим и били унапред упознати са његовим присуством. А то је, после, искоришћено за кампању против Србије", навео је Вучић.

Уследила је, каже, хајка и приче, у којима има уплива и великих сила, да је он био одговоран за та дешавања заједно са Русима.

"Најлакше је било за тако нешто пребацити кривицу на Србију, јер она нема никакве територијалне претензије према Макединији, нити има са њом икаквих проблема", истакао је Вучић.

Српски председник каже да је после , на Брду код Крања, замољен да Живаљевића повуче из Македоније, што је, каже, и учињено, а затим су поново на тај потез Београда почели да причају како је Србија нешто крива чим је повукла тог човека.

Притисак на Србију након његовог повлачења се, дакле, појачао, објаснио је Вучић .

Он је све догађаје који су уследили објаснио као покушај да се створи једна "већа политичка прича", у коју покушавају да увуку Србију.

"Они добро знају шта све знамо", прокоментарисао је изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је македонској влади поручио да знамо шта раде и шта се македонска влада договорила и с ким се договорила шта да ради:

"А то се не ради пријатељима", нагласио је.

Српска контраобавештајна служба је јака, нагласио је председник:

"Знамо све што чините, молимо вас, немојте, иако сте признали Косово, иако ће гласати за пријем Косова у Унеско, ништа ми њима лоше не желимо", рекао је Вучић и додао да је сигуран да ће Македонија фласати за пријем Косова у УНЕСЦО.

Он је истакао да ће подржати сваку тешку одлуку Владе Србије ако сматра да су у праву и подсетио на случај с Француском. 

"Вратићемо особље и ништа од Македоније не тражимо", рекао је предсдник Србије.

"Исто тако је било са Француском, сећате се, а ништа се није десило, али смо бар образ сачували", додао је он.

Вучић је на РТС изјавио да ће о томе сутра отворено разговарати с македонским премијером Зораном Заевим, да ће односи између две земље бити, не баш сјајни и не на највишием нивоу, али да ће бити пристојни. 

"А како сам знао да ће промене мишљење о Унеску...Дачић им је рекао, тачно им је рекао, и зато опет кажем да они знају шта ми све знамо". 

Дачић је, додаје добро обавио свој посао јер ради у интересу Србије, рекао је председник, приметивши да то не мора свима да се свиђа, те да они нису ту да би се некоме свиђали, већ да штите интересе државе. 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема никаквог разлога за велику бригу због кризе у односима Београда и Скопља, али је истакао да морамо да штитимо нашу државу и образ Србије.

Свакако ће се ствари између Македоније и Србије кретати у бољем смеру, поручио је председник Алексанадра Вучић народима и Србије и Мекадоније. 

Наводећи да не може несто више да каже, Вучић је ипак нагласио две ствари: 

"Не желимо сукобе, нити ће их бити, али морамо да штитимо државу и образ Србије", рекао је Вучић за РТС и додао да стога људи могу да буду мирни.

Али, како каже, ми морамо да штитимо државу и образ. 

Он је истакао да су Срби и Македонци два блиска и пријатељска народа, те да готово да нема ближих у региону.

"Друга важна ствар је да су Срби и Македонци веома блиски народи, невезано за то какве су им власти, и уверен сам да ћемо имати, и руководство Сбије и Македоније, у даљим разговорима успеха и да ћемо то имати на уму и пронаћи решење, јер не постоје два ближа народа", рекао је Вучић. 

Како је приметио, увек је боље кад се ствари отворе, јер се тада лакше и решавају. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести