Вучић: Нема силе која ме може натерати да признам Косово

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да нема силе која га може натерати да призна независност Косова.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Упитан да коментарише противљење Рамуша Харадинаја корекцији граница, Вучић је упитао: "А о којим границама је реч. Онима које признаје Русија или онима које признаје Америка, онима које признаје Сспанија или Италија, оне које признаје Кина или Немачка“.
Истакао је да они који му све време држе придике, а који су направили границу између Срба и Срба, који су изместили решавање питања Косова из УН у ЕУ, који су ишли на катастрофално саветодавно мишљење Међународног суда правде, говоре да неће промене граница, сагласашавајући се са онима који неће то јер је за њих Косово независно.

„Они који говоре то у Европи нам поручују: 'Срби изгубили сте све на Косову, цела територија је независна држава, немојте да тражите ни педаљ Косова'!. То је њихова порука за нас. Нажалост, веома сам усамљен у Србији, сам у региону, релативно усамљен у Европи“, констатовао је Вучић у обраћању новнарима након обиласка радова у Дечјој клиници у Тршовој.

Добр је, казао је, чуо  и ове у Европи и у Србији што су се усагласили да је Косово независно, и да жели да види како ће да натерају Србе да то прихвате.
„Не постоји та сила која ће да ме натера да признам независно Косово, не постоји ниједан човек у свету. Ево нећу. А нећете никада ни имати већину у скупштини за то“, поручио је Вучић.
О причама да је „поцепао“ Европу, Вучић је уз осмех рекао да је право "светско чудо какве приче су неки у стању да измисле".

„Не разумеју неки Срби у каквој смо тешкој позицији. Сста да радимо има неодговорних људи. Моје је да чувам мир и стабиност и видимо шта можемо по питању економског напретка. Мени се не жури да идем да разговарам о било чему. Али сам и даље за разговоре. Нећу да будем отворен за то да Србије буде понижена. То да Србија буде понижена, да прихвати стање на Косову без ичега за Србију, тај филм нећете гледати“, рекао је он.
Види, истакао је, да су неки у међународној заједници задовољни како су решили косовски проблем па не реагују на изјаве попут Харадинајеве да ће укинути границе између Косова и Албаније.

Он, каже, није задовољан, али пошто не може да се избори ни са Србима да траже нешто да добију, а камо ли са другима поручио је: „Решавајте како мислите.
Председник је упитао шта би се десило да је он нешто слично рекао у вези Бањалуке или РС.
„До сада би четири пута хитно заседао Савет безбедности УН, да не причамо о специјалним санкцијама, навео је.
Ћутање, приметио је, говори о сталној замени теза код међународне заједнице, лицемерју, двоструким аршинима.
Истакао је да морамо да се навикенемо на такве услове.

„Никада они који су стварали Косово неће рећи да су погрешили“, уверен је Вучић и додао да су из дела западних земаља, када је неко у Србији скупио храброст да свом народу каже да није све наше и покушамо да постигнемо компромис, они крену у кампању против вас. 
„Не ризикујем само политичку каријеру, већ својим говором ризиковао сам много више. Радио сам то због будућности Србије. Наишло је на још жешће негодовање. Пошто је тако, видим да сте задовољни како сте то решили, ја нисам, али пошто не могу да се изборим ни са Србима да траже да нешто добију, а камоли са вама „решавајте како мислите“, рекао је он.

Вучић је казао да му је лично важно да у историју уђе да смо у једном тренутку могли да имамо нешто.
„Плашим се да ћемо због свега што постоји на Западу и у Србији остати без било чега на несрехцу моју и нашег народа, али то неће бити моја одговронст. Дао сам све од себе. Пет година се борио да поправим положај Србије, јасан је Вучић.

Казао је да неће да реагују на стварање "велике Албаније", додајући да на Косову, сем на институцијама нема косовске заставе, већ само албанске.
„И мене су дочекивали на путевима са албанским заставама. То је као нека новост па ће да се изненаде? Ја се осмехнем и наставим да се борим за Србију, казао је Вучић.

СРБ постаје нормална, а не лоповска држава и то им смета

Вучић је поручио да Србија постаје нормална држава, а не лоповска, да у њој нема више буразерских приватизација, већ мора да се плати повериоцима, отплате дугове и победи на тендеру, што  смета онима који би монопол како би могли да краду.
Вучић је, након обиласка Дечје болнице у Тиршовој, на питање новинара како то да га критикују из опозиције због посете Кини иако је донео уговоре у вредности од више од три милијарде евра, рекао да би неки - пошто не могу да га победе на изборима -  да га уклоне силом с власти.

„Једино што бих могао да урадим за њих јесте да кажем: 'Ево народе, излазимо на изборе, дозвољено је да буду кутије ћораве и да само гласате за њих, само са ћоравим кутијама могу да победе. Ко ће да да глас за њих? Није чудо што се код њих јављају идеје о насилном рушењу власти. О томе јавно говоре. У свим земљама света се иде у затвор за то, али код нас не, и надам се да ће тако увек остати", рекао је он. 
Демократија је најбољи облик политичког режима, додао је он.

Вучић је истакао да је важно да људи виде ко и како води државу.
Указао је да се опозиција буни што имамо раст, што се обнављају све здравствене институције што они нису раније, што се не затварају фабрике, као што су раније власти чиниле.
„Буне се што отварамо фабрике, а не затварамо. Ссто сам довео само у Ниш седам фабрика. За шта ти да се буниш? Да ли сте и једну фабрику оставили у животу у Ццачку, Лозници, ни у Нови Сад нисте довели? Сста је ту сада лошије? Лошије је једино што не могу да пљачкају као што су пљачкали ПКБ“, рекао је Вучић.

С тим у вези је пренео да су раније власти, то јест Драган Ђилас, поделили са директорима ПКБ 626.000 евра бонуса, пара грађана.
„Једини који није добио тај бонус био је директор производње, јер га Ђилас није довео. Сви остали преваранти су добили те паре, а радници ништа. Поделили су бонус на основу фиктивне добити. Пет или шест директора је добило само да би и Дијалас добио“, казао је он.
На приче да је ПКБ  продат јефтино поручио им је:

 „ Што ниси ти купио ако је јефтино па продаш скупље? Ссто си све тада радио са Мишковцихем. Сада им смета што нема те врсте монопола, него што морају да дају паре. Нема више буразерске приватизације. Нема договора са једним или другим. Цела држава је тако функоцинисала и више тога нема. Србија постаје нормална држава, а не лоповска и зато хоће да се врате на власт. То је једини начин како су научили да живе и богате се“, казао је он.
„Морају да победе на парламентарним изборима да би дошли на власт, али то им неће бити тако лако, закључио је Вучић.

Могуће додатно повећање пензија следеће године

Вучић је поручио пензионерима у Србији да ће, поред најављеног повећања пензија од следећег месеца у висини од 8,8 до 13,2 одсто, у наредној години моћи да очекују додатно повећање од три, четири, а ако буде могуће и пет одсто.
Вучић је одговарајући на критике да се "пензије само враћају на старо" на период пре 2014. године, када је донет Закон о привременом умањењу пензија, рекао да ће свака пензија у односу на пре четири године, када су пензије "смањене због катастрофалне политике која нас је довела до банкротства", бити већа.

Вучић је рекао да ће 1. јануара 2019. године Србија бити у десет земља Европе са најнижим дугом.
 "Ја сам поносан на ту чињеницу. И пензионери треба да буду поносни јер су нам они највише помогли, на себе и на своју земљу која је то успела да направи", рекао је Вучић.

Каже да ће тада јавни дуг износити 48 одсто БДП-а. 
Пензије ће, напомиње, бити увећане за најмање 8,8 посто, а за неке 13,2 одсто.
Каже да неки пренебрегавају ту чињеницу и наводи да ће пензионерима којима нису смањиване пензије, што обухата оне са примањима до 27, 28 хиљада динара, а то је 69 одсто пензионера (од 1,75 милиона пензионера), пензија бити повећана за пет посто.
"И они ће имати највећи раст у односу на 2014. годину", додао је Вучић.

Каже да је све то значајно више од нивоа инфлације за тај четворогодишњи период одговарајући тако на критике да повећање пензија није усклађено са инфлацијом.
"Хоћемо и следеће године да увећамо три,четири или ако будемо у могућности и пет посто пензије", каже председник.
"Пензионери сами знају коме могу да верују и сами ће да виде шта ће да буде следеће године", додао је он.
Вучић најављује да ће први пут свим пензионерима, не како каже, о државном трошку, већ можда и као председник највеће партије у Србији, о трошку странке коју води, да упути писмо захвалности..

"Да се захвалим, без обзира да ли је за нас, против нас, да се захвалим за све оно што су урадили за земљу. Они ће живети много боље у будућности, имати много више захваљујући себи, свом стрпљенују, трпељивости и вери у своју државу".
Он се осврнуо и на писање главног и одговорног уредника недељника НИН Предрага Цхулибрка о пензијама рекавши да не чита тај недељник.
"Не читам Цхулибрка, пошто ја тај увек причао да ћемо увек да имамо најнижи раст, сад не зна шта ће са собом. Хода улицама и не зна шта би са собом од муке и како да призна да Србија има највећи раст у региону". 

На ГО о КиМ, странци... Скупштина СНС 2019.

Вучић је изјавио да ће на седници Главног Одбора странке у понедељак бити речи и о Косову и Метохији, а да му је жеља да 21. октобра у Краљеву најави одржавање Скупштине СНС у 2019. години где, како је рекао очекује, значајне промене у странци.
   Вучић, који је обишао радове на унутрашњој реконструкцији и опремању просторија Универзитетске децје клинике у Тиршовој, је рекао да ће део његовог излагања бити отворен за јавност, а део не, да ће бити речи о КиМ, припремама странке за јесен и зиму...

   "Моја жеља је да се 21. октобра у Краљеву најави следеће године Скупштина СНС и очекујем значајне промене у странци 2019. и припрему за изборе 2020. године где очекујем да они који буду преузели руковођење СНС обезбеде већину зарад добробити грађана Србије и будућности земље" рекао је лидер председник СНС.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести