Панчево: Постављен камен темељац фабрике ЗФ Фридрихсхафен

ПАНЧЕВО: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је фабрика немачке компаније ЗФ у Панчеву, за коју је јуче постављен камен темељац, највећа производна инвестиција, вредна 160 милиона евра.
pancevo zf fridrihshafen
Фото: vojvodina.gov.rs

– Реч је о компанији с којом идемо у будућност и у корак са светом – констатовао је Вучић, поручујући: – Браћо Немци, хвала што сте овде. Останите дуго и дођите још. Немојте да идете нигде друго. Неће вам нигде бити боље него у Србији. Ми ћемо нудити бар пет одсто више од свих других за инвестиције. Остајте овде што дуже и долазите што више.

Истакао је да та компанија запошљава 140.000 радника широм света, „да људи, када чују ЗФ, разумеју о чему је реч и да разумеју размере и значај те инвестиције”, и подсетио на то да ЗФ има 230 производних локација у свету.

– Значи, да направите још неколико локација у Србији – поручио је Вучић немачким инвеститорима у Панчеву.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је реч о једној од највећих страних инвестиција у Србији, те додао да је то велики дан за град Панчево, АП Војводину и републику Србију јер, како је оценио, глобални лидер у производњи компонената за ауто-индустрију, који послује у 40 земаља у целом свету, коначно стиже и у нашу земљу.

Председник Србије и председник Покрајинске владе присуствовали су јуче постављању временске капсуле у темељ будућег погона немачке компаније за производњу делова за електричне аутомобиле „Фридрисхафен”, који би, како је поручено, требало да буде изграђен до краја 2019. године. Указавши на то да се ради о првој или другој компанији тог типа по величини, Вучић им је пожелео да дуго остану у Банату, Војводини и Србији. Он се том приликом посебно захвалио Игору Мировићу и Покрајинској влади на напорима које улажу у изградњу и опремање индустријских зона у Војводини.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Председник је рекао да је план да се после овог производног погона у којем је 620 производних радника, а остали радници су инжињери, логиштички радници и администрација, да запосле још 100 људи у Научно истраживачком центру ЗФ.

Да гледамо у будућност јер ЗФ није фабрика јефтиних делова, ЗФ је технологија будућности, поручио је Вучић.

Вучић је рекао да је ова инвиестиција добра не само за Панчево, него и за цео Банат и целу Србију.

Председник се захвалио немачком амбасадору у Србији Акселу Дитману и подсетио да када је амбасадор немачке дошао у нашу земљу у немачким компанијама је било 23.000 запослених радника из Србије, а данас је та бројка дошла до 47.508.

Вучић је немачким инвеститорима поновио да је жеља Србије да остану дуго у Србији и да долазе још више.

За нас је веома важно да мењамо наш систем образовања, да производимо још више стручних људи, биће нам потребно још више инжењера, да производимо и занатлије и људе који су спремни да раде у модерним проозводним капацитетима, рекао је Вучић.

Кроз ЗФ Србија почиње да се приближава будућности, рекао је председник.


Очекујем да растом БДП премаши четири одсто 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да ће раст БДП-а у овој години бити виши од четири одсто.
Србија је међу 15 најбољих инвестицоних дестинација у Европи и биће и још боља јер имамо добре законе и уредбе, помажемо субвенцијама и изградњом инфраструктуре.

Вучић је рекао да критичари који никада нису ништа урадили добро за земљу, већ је довели до банкрота, и по којима је њихов минус од 3,1 БДП бољи него садашњих 4,6, сада причају о томе да нешто не ваља.

Поновио је  да је намера била да се прво смањи незапосленост, да јесу у БиХ и Македонији на пример имали веће плате, али и незапосленост од 25, 26 одсто...и да се желео да што више људи ради, има псоао, да породице имају по две плате, а да се временом повећава квалитет и број инвестиција што се и ради. 

Долазе најбоље немачке компаније, стижу оне које су на вишем нивоу и доносе значајнији и убрзани развој, рекао је Вучић.

Надам се, додао је, да ће и пољопривреда ове године имати боље резултате него претходне и очекујем да БДП буде четири па и више одсто, рекао је Вучић. 


Фото: Tanjug (Tanja Valič)

– Дуго смо се надали таквој инвестицији. Већ смо разговарали о томе да, после овог производног погона са 620 производних радника, ЗФ запосли додатних 100 људи у научноистраживачком центру. ЗФ није фабрика јефтиних делова, већ будућности – објаснио је српски председник.

Председник Алексанадар Вучић се посебно захвалио Игору Мировићу и Покрајинској влади на напорима које улажу у изградњу и опремање индустријских зона у АП Војводини

Уједно је захвалио немачком амбасадору у Србији Акселу Дитману и подсетио на то да је, када је амбасадор дошао у нашу земљу, у немачким компанијама било запослено 23.000 радника из Србије, а данас је та бројка дошла до 47.508. Вучић је рекао да сада „почињемо да размишљамо о времену када нам машине и аутомобили неће ићи на дизел, већ почињемо да разговарамо о новом периоду, када ће ићи на хибридне и електричне погоне и правиће се овде, недалеко од Панчева”. Истакао је да је управо због свега тога важно је да се иде у корак с временом, а да се развој наше економије не би могао десити без подршке Немачке.


Вучић: Стижем вам с инвестицијом

Председник Вучић је најавио из Панчева да ће Србија прву половину године завршити у суфициту с враћеним свим обавезама.

– То је трећа година заредом, то никада у историји Србије није био случај. Смањујемо јавни дуг, пре краја године спустићемо га испод 50 одсто БДП-а. Ући ћемо у ред најмање задужених европских земаља – рекао је Вучић.

Тврди да је „Србија међу 15 најбољих инвестиционих дестинација у Европи и биће и још боља јер имамо добре законе и уредбе, помажемо субвенцијама и изградњом инфраструктуре”. Подвукао је да „долазе најбоље немачке компаније, стижу оне које су на вишем нивоу и доносе значајнији и убрзани развој”. Подсетио је на то да је пре неки дан у Крушевцу отворена фабрика, и поручио да се 12. јула „спреми Чачак”, где ће бити још једна немачка инвестиција.

– Стижем вам с првом великом инвестицијом и фабриком 12. јула. Онда идемо да отврамо погоне у Краљеву, Врању, Зајечару... – поручио је Вучић.


По Мировићевим речима, „производни погони ове компаније обухватитиће 25.000 квадрата и запослиће 1.000 људи, и то је добра вест и позитиван сигнал и за друге инвеститоре”. Он је додао да долазак још једне немачке компаније у Србију говори о економској стабилности и уређености наше земље, које, како је навео, инвеститори препознају.

– За нас је веома значајан податак да половина свих немачких инвеститора у Србији послује у Војводини – истакао је председник Покрајинске владе.

Амбасадор Немачке Аксел Дитман поносан је на то што је светски лидер у е-мобилности стигао у Србију, и одабрао баш Панчево.

– Производња ће ускоро почети, а присуство компаније ЗФ велики је пример све тешње сарадње Србије и Немачке у привреди – указао је Дитман.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Убеђен је у то да ће се везе двеју земаља у будућности додатно ојачати јер Немачка има 1,8 милијарду евра опредељену за одрживи развој.

– То је велика инвестиција, која ће захтевати висококвалификоване раднике. Наставићемо да радимо, да доведемо још компанија, јачамо постојећи бизнис, али и стварамо нови – обећао је амбасадор Немачке.


Мировић: Индустријска лига шампиона

Председник Покрајинске владе Игор Мировић поручио је да се у Панчеву сада „игра индустријска лига шампиона”.

– Нисмо могли ни да замислимо да ћемо у будућности у сваком електричном возилу имати осећај да у њему постоји и део направљен у Србији – рекао је Мировић, и додао да је највећи број немачких фирми дошао најпре у Војводину. 

По његовим речима, „немачке компаније у Војводину су уложиле 1,3 милион евра, а захваљујући томе, 18.000 људи добило је посао”. Како је објаснио, део новца иде и у покрајински буyет, а користи се управо за обнављање индустријских зона као што је ова у Панчеву.


Разговарано о томе да после овог производног погона са 620 производних радника, ЗФ запосли додатних 100 људи у научноистраживачком центру

Један од директора компаније ЗФ Мајк Хенкел казао је да су многи фактори утицали на одлуку о томе где да саграде фабрику, као и да је то био „дуготрајан процес”.

– Панчево смо одабрали захваљујући изузетној инфраструктури, имамо довољно простора за ширење фабрике, потенцијале за њено развијање, неколико транспортних путева, као и близину главног града – рекао је Хенкел.

Како је навео, за њега, као члана Главног одбора фирме, изузетно је важна посвећеност запослених, нове технологије као и ценовна погодност, а уверен је у то да ће све то пронаћи у Србији.

– Користимо концепт нове генерације да бисмо посебним приступом покрили секторе транспорта и оне који ће се у будућности појавити. Посебно је важно да премостимо све недостатке у области електричних аутомобила – додао је Хенкел, захваливши председнику Вучићу на подршци и присуству полагању камена темељца.


Павлов: Пратимо политику развоја

Градоначелник Панчева Саша Павлов рекао је да је нова инвестиција из Немачке стигла захваљујући одговорној политици од стране власти и председника Србије, која је као резултат имала стабилне финасије, изузетан привредни раст и смањење стопе незапослености. Истакао је и да је стабилизација законског оквира омогућила правну сигурност и повољну климу за инвеститоре.

- Свима на локалу остаје само да пратимо такву политику и пренесемо резултате, а у претходне три године радили смо на опремању индустријске зоне у коју је немачка фирма дошла - рекао је градоначелник.


Да је мобилност главна предност и успех компаније ЗФ, пренео је и Јерг Гротендорст из те компаније, објаснивши да је ово време кад је загарантован успех електричних мотора у односу на моторе с унутрашњим сагоревањем. Гротендорст је рекао и да се производња мотора за аутомобиле у ЗФ-у удвостручује сваке године, те да следеће очекују да произведу близу пола милиона електричних мотора.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести