Вучић: Немам проблем да ЕУ покажем споразум из САД

БРИСЕЛ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је упознао изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака са споразумом из Вашингтона, и да нема проблем с тим да се похвали пред представником Уније, јер је постигнути споразум добар за Србију.
vucic Tanjug/video
Фото: Председник Србије, Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је, у изјави медијима, након првих састанака у Бриселу, казао да Европа води дијалог Београда и Приштине о свим политичким односима, и да смо ми то раније прихватили.

"Да ли бих то прихватио 2009? Не бих, али то је изгласано у Генералној скупштини УН. Налазимо се на европском путу", подвукао је он.

Вучић је истакао да ти разговори нису никада лаки, да се говори о конкретним стварима, а да ће о детаљима јавност упознати када буде јасно да ли су папири усаглашени и да ли можемо да се договоримо.

За нас је, каже, значајан долазак америчке агенције за финансирање (ДФЦ), као и успостављање „мини Шенгена“.

"Многи у региону то представљају као српску хегемонију, али то нема везе с тим, већ са бржим протоком роба, фитосанитарним документима, бољим економским резултатима, и већим платама. За то се залажемо. Што неко воли да живи у прошлости и покушава по сваку цену да гледа како ће да се супростави другом њихови су проблеми", поручио је он.

Вучић је изјавио да Европска унија без сумње жели кључну улогу за себе у дијалогу Београда и Приштине и да буде носилац тог процеса, да нису "најсрећнији на свету" због споразума постигнутог у Вашингтону, али да желе да искористе део тога, како би процес још брже напредовао.

На питање новинара у Бриселу како је специјални изасланик ЕУ за дијалог БГ-ПР Мирослав Лајчак реаговао на споразум у Вашингтону, Вучић је рекао да ЕУ још анализира и да желе да искористе део постигнутог.

"Да ли су најсрећнији на свету? Ко год би то рекао, не би рекао истину", навео је Вучић.

Упитан да ли мисли да постигнуто у Вашингтону може да уђе у процес који се води Бриселу, Вучић је одговорио да део тога може несумњиво и да ће то сигурно бити један од закључака.

Вучић је рекао да је за Србију важно да постоји тај папир јер, у сваком тренутку, када год Београд позове Авдулаха Хотија, Зорана Заева или Едија Раму, премијера Црне Горе или представника Савета БиХ, да се нађу у Врању или Лесковцу, да се разговара, то неће бити лако одбити.

"Морамо да почнемо да разговарамо о конкретним темама, да будемо богатији, да радимо, а не да се мрзимо", рекао је Вучић.

Он је истакао да сви морају да забораве такмичарски приступ и питање ко је кога поразио или победио.

Вучић је закључио да је имао добар састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером, те истакао да верује да ће сви разговори у Бриселу дати резултат.

“Причали смо о свим важним темама. Сутра се наставља званични дијалог, данас имамо важне састанке наших тимова и верујем да ће бити резултата”, рекао је Вучић новинарима.

Истакао је да су у наставку дијалога, од сутра, три кључне теме разговора - нестале особе, интерно расељена лица и економија, наслањајући се на део онога о чему се разговарало у Вашингтону.

“Како да то искористимо и како да унапређујемо односе, а не да се гледамо као непријатељи, већ да радимо на добробит људи, и Срба и Албанца”, рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести