Вучић: Ако буде споразума, имаћемо више него данас 

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић је рекао да су основни циљеви да се на КиМ очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осугурају права, безбедност и сигурност наших људи на КиМ.
aleksandar vucic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

„Ако буде споразума, имаћемо више него данас, поручио је председник и најавио да ће 9. септембра, ако све буде у реду, бити са Србима на Косову и Метохији.

Он је запитао може ли ико данас да каже да је све наше када је реч о Ким, а знамо да не говоримо истину.

Навео је да дефиниција државе састоји три елемента, територију, становништво и војску и полицију. Од та три елемента, рекао је, само у појединим деловима на Космету имамо становништво и ништа више. 

„А имамо границу коју су неки 2011. поставили на Јарињу и Брњаку, између Срба и Срба, то јест Косова и Србије, рекао је Вучић.

На питање какав му је став после изјаве канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница он је рекао да су нас и Немачка и САД "разграничили" оног часа када су 2008. године признали независност Косова.

“Зато кад кажу да су против разграничења то значи да су против промене граница које су успоставили на нашу штету” рекао је Вучић и додао да га многи нападају, поготову у Србији, управо зато јер не прихвата такве границе.

Он је истакао да нам Меркел није противник и да не треба да заборавимо шта је учинила за Србију у време мигрантске кризе те колико су и немачке инвестиције дорпинеле томе да имамо раст од 4,4 одсто.

Председник се осврнуо на чињеницу да је многима засметало писмо градоначелника десет српских општина са КиМ. Подсетио је да су због другачијег мишљења тражили његово хапшење, а да се Милораду Додику забрани улазак у Србију, али им смета писмо градоначелника.

„Ја сву енергију улажем да добијемо за сваког Србина на Ким нешто, рекао је Вучић, и зато, како је приметио, и Тачи каже да му је тешко да разговара са њим”.

На питање о идејама да се очува север у саставу Србије, он је рекао да је то територија значајна и по величини и по стратешком положају, да су ту Газиводе, Балаћ, и Трепча, а да су од свега важнији животи људи.

„Али то не значи, да је север Косова важњи од Косовског поморавља, рекао је Вучић и истакао: „За сваког нашег човека на Ким ћемо да се боримо.”

“Борим се да нешто добијемо, за разлику од оних који су све изгубили”, рекао је Вучић.

„Они који причају о замрзнутом конфликту не разумеју да то није одрживо и да ћемо сваког дана да се секирамо хоће ли да нас нападну на северу, па ћемо онда да кукамо за убијеним и прогнаним, изјавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

„Наш први циљ је да сачувамо мир и стабилност, јер боље је да чувамо мир, готово по сваку цену, него да правимо грешке и да у сукоб улазимо срчано и снажно, а онда да будемо побеђени, рекао је Вучић гостујући у Дневнику Радиотелевизије Србије.

„Циљ је и да заштитимо наше државне интересе, територијалне и све друге, као и права и сигурност Срба на Косову и Метохији, да њихова деца могу несметано да иду у школу, казао је Вучић. 

Спустите лопту, ионако ће се народ изјаснити

Вучић je позвао на “спуштање лопте” и толеранцију, јер ће како је истакао, ионако, ако будемо у позицији да о нечему одлучујемо, везано за Косово и Метохију, одлучивати народ својом вољом.

Председник је најавио да ће посетити Косово и Метохију 9. септембра.

Он је замолио све Србе, оне који су разумни део нашег друштва, да покажу много више толеранције, док остали нека наставе да мрзе, јер они који мрзе представљају највећи проблем сами себи.

Он је, упитан за писмо градоначелника српских општина са КиМ, рекао да су они, који живе на Косову и Метохији, који тамо имају породицу најавили да ће доћи у Београд да питају шта је све учињено, на шта је кренула патолошка мржња.

„На то је кренуло нешто што ме страховито уплашило - патолошка мржња. Видело се да су све приче о КиМ биле лажи, комбинована мржња, искрени презир према нашем народу на КИМ. Што јел не смеју да долазе у Београд да нас питају? Има ли свести код нас о целовитости нашег народа и нације?“, упитао је Вучић.

Казао је да су градоначелници на све претње ћутали, на претње да треба хапсити и убијати све који су другачијег мишљења, а онда су рекли да знају да није лако Албанцима и међународној заједници да разговарају са нама, као и да треба да их пусте да нешто изборе за себе и кажу да имају поверења у председника и државне институције.

„Они кажу ‘пустите нас који овде живимо да се изборимо за нешто”... ако ми од тога што Вучић ради зависи живот моје деце, пустите да се заједно са њим изборимо за нешто, протумачио је Вучић суштину писма.

Вучић је подсетио да је међу тим градоначелницима и представницима шест општина јужно од Ибра, који су се са онима са севера сагласили око јединственог текста саопштења, после дана и недеља бруталне кампање коју су сви повели против председника и државних институција.

„Данима и недељама слушам приче да сам велеиздајник јер се борим за нешто, а то ми говоре они који су све изгубили. 2008. имали смо одлуку о независности, затим смо изнели питање КиМ из оквира УН, а 2010. имамо пресуду Међународног суда правде на срамни захтев Србије и неодговорних политичара који нам данас соле памет. Затим 2011. постављамо границе међу својим народом између севера Косова и Рашке. Поред свега што се десило од 1999. да ли мислите да је све могуће да буде исто. То је немогуће“, рекао је он.

Казао је да га данима оптужују и нападају они који су за целовито и независно Косово, од Српкиње са Савског венца која се лажно представља да је са КиМ, преко црквених представника.

„Похваљују се неодговорна лица која су учествовала или подржавале раније власти које су све изгубиле и кажу ухапсите Вучића. Позивате на пуч, на пример Драге Машин и тражите крв у Србији, а сви ћуте“; констатовао је он.

Вучић је рекао да је посланик Златне Зоре који је у грчком парламенту тражио хапшење премијера Ципраса ухапшен, и додао да је поносан што се код нас ништа није догодило никоме.

Такође је критиковао нападе на Милорада Додика и захтеве опозиције да му се забрани улазак у Србиу.

„Додик је рекао на жалост Србије нешто што је тачно, а то је да ли желимо да Албанац буде председник. Срећа наша је што су Албанци били нестрпљиви и нису хтели да чекају, а да су чекали 15 година могли су да имају председника државе и владе. Али су били нестрпљиви и нетрпељиви“, нагласио је он.

Зар Додику треба забрнити улаз у Србију јер су то тражили опозиционири Ђилас, Јеремић, Обрадовић и остали, упитао је Вучић.

„Тражили су да се забрани улаз председнику Српске шта бисте урадили народу Српске, шта би урадили са РС“, упитао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести