Вучић: Никад нисмо имали повећање пензија од 19 одсто

ИВАЊИЦА:  Председник Александар Вучић најавио је данас у Ивањици повећање пензија за око 19 одсто, почев од новембра, и навео да ће држава настојати да током зиме буде издвођено и за једнократну помоћ, али да то зависи од стања у државној каси.
vucic yt
Фото: Youtube Printscreen

"Гледаћемо да већ од новембра имате повећање пензија, закључно са јануаром, у висини од око 19 одсто, готово 20 процената. Никада толико повећање пензија нисмо имали", рекао је Вучћ обраћајући се грађанима Ивањице, уочи састанка са председницима општина Моравичког округа.

Нагласио је да се не ради о једнократној помоћи, већ о нечему што је за стално.

Поједини окупљени су га упитали шта је са једнократном помоћи за пензионере, на шта је Вучић, у шали, констатовао да "када је неко рекао да Србину није могуће угодити, мора да је Ивањицу посетио".

"Прошли пут када посетио Ивањицу речено ми је - што причас само о једнократним мерама, сада када кажем добијате за стално 20 одсто повећање, питате ме шта је са једнократном помоћи... Никада не можете да задовољте жеље људи", рекао је Вучић.

Председник је казао да ће држава гледати током зиме да буде и једнократне помоћи, али да најпре мора анализирати државну касну.

Велики проблеми са обезбеђивањем дизела, али и бензина

Александар Вучић изјавио је данас да имамо велике проблеме са обезбеђивањем довољних количина горива, пре свега дизела, али и бензина, за потребе наших грађана.

Вучић је током посете селу Радаљево код Ивањице одговарајући на питање новинара у вези са протестима у Холандији и Немачкој због енергетске кризе, рекао да то само показује коилко нас тешка криза чека, као и да се те земље припремају за кризу.

На питање о цени горива и других енергената, Вучић је рекао да ми пратимо два нивоа цене, један сирове БРЕНТ нафте, где је цена нешто пала са 113 на 104 долара по барелу, али да још више пратимо котацијску цену, по којима компаније продају нафту Медитерану.

Виша је цена посебно због недостатка дизела, додао је Вучић.

"Имамо ту пуно проблема, јер ако не не допустите вишу цену нећете имати дизел и власници ће затварати пумпе као што се сада дешава у Хрватској, али ми разумемо то, пошто имамо исте проблеме", навео је Вучић.

Каже да уколико се не буде повећавала цена сирова нафте, неће моћи да расте ни котацијска цена и онда неће бити даљег поскупљења, али да то не зависи од нас.

Вучић је указао да Србија готово да нема ни мало домаће нафте и подсетио да је НИС није у већинском власништву државе.

"Додатни проблем са нафтом је што готово 100 одсто од онога што прерадујемо у рафинерији у Панчеву, у дизел и бензин, шаљемо другима, у БиХ око 30.000 тона, за Републику Српску 22.000 и у Бугарску и Румунију. Тако да нећемо имати за извоз, имамо озбиљне проблеме са колицицнама, пре свега, дизела али и бензина. Зато смо и зауставили на седам дана извоз дизела да бисмо имали довољно за људе у Србији. Гедамо да се не повећава цена да би штитили примања људи и да би била нижа инфлација, али то не зависи од нас", рекао је Вучић.

Каже да је цена гаса данас, иако је јул, 1.730 долара за 1.000 кубика гаса на TTF берзи, што је више од 2.100 долара када се плате посредници и транспорт.

"Цена струје је сада на берзи 360 евра по мегавату, а ми је у Србији (домаћинства) плаћамо око 41 мегават, а индустрија 75 мегавата - они који немају посебне уговоре. Нисмо повећавали ни цену гаса. То је нерално ниска цена гаса и за домаћинства и предузећа, тако да сваки дан који прође а да немамо велике хаварије и искључења пуно значи. Сваки дан који прођемо добро до 31. марта штиклирам, јер значи да смо спасени", навео је Вучић.

Каже да се предузимају напори да можемо да издржимо зиму без великих проблема.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести