Вучић: Њима признање, а ми ништа - ништа од тога

НОВИ САД: Нема ништа од тога да ми признамо Косово, а не добијемо ништа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

Вучић је, одговарајући на питање новинара у Новом Саду како ће Србија одговорити на ултиматум Приштине, упитао:

"Какав ултиматум? Да ми морамо да признамо њих, а не добијемо ништа? Нема ништа од тога“, рекао је Вучић.

Нека они раде свој посао, ми свој, па да видимо ко је успешнији, рекао је председник и додао да је при том кључно да се сачувају мир и стабилност.

Вучић: САД озбиљне у захтеву Приштини да укине таксе

Председник Србије Александар Вучић потврдио је данас да је Вашингтон озбиљан у намери да приштинске таксе на српску робу буду укинуте и додао да верује да ће САД тај притисак наставити.

Упитан да ли, после посете САД, сматра да Вашингтон озбиљно прети премијеру косовских институција Аљбину Куртију да укине таксе, Вучић је рекао:

"Апсолутно да. Вашингтон је апсолутно озбиљан у својој жељи да приштинске таксе буду укинуте и ја сам захвалан људима у Белој кући, пре свега, и у Стејт дипартменту", рекао је Вучић новинарима у Новом Саду.

Он је додао да је уверен да ће САД наставити тај притисак.

Мали Шенген има велику будућност

Председник Александар Вучић изјавио је данас да "мини Шенген", иницијатива о укидању трговинских баријера измеду Србије, Албаније и Северне Македоније, има велику будућност и уверен је да ће у једном тренутку бити проширен и на друге земље у региону.

"Мораћемо мало да сачекамо, велика је нервоза, политичке турбуленције...", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у Новом Саду.

Он је навео да је сигуран да без такве сарадње нема будућности за било кога у региону.

Чуваћемо границе,али не подржавам фашистичке изјаве

Србија је спремна у сваком тренутку да сачува националну безбедност и гарантује сигурност грађанима и у условима мигрантске кризе, али у Србији нема места фашистичкој политици и изјавама, рекао је председник Александар Вучић.

"Ако буде требало, у стању смо да затворимо нашу границу, само да видимо шта је смисао. Ми никакав проблем и даље немамо, све време живимо у имагинарном страху", приметио је Вучић одговарајући на питања новинара о нападима на његов став по питању миграната.

Како је рекао, ако до проблема дође, Србија ће се консултовати са суседима и пријатељима у окружењу и предузимаће мере.

"Србија је спремна у сваком тренутку да сачува националну безбедност и гарантује сигурност грађанима, а буде ли било потребе да не дозволимо улаз на нашу територију десетинама хиљада миграната, о којима слушам бајке да ће да дођу - ми то нећемо да дозволимо", поручио је председник Србије.

Он је додао да грађани немају никаквог разлога за страх.

"А, да ми сметају људи зато што имају нешто тамнију боју коже... Нисам у стању да такву политику подрзим и нећу никада да је подржим, јер то није срспки дух, дух нормалних људи који желе добро обичном свету", рекао је Вучић.

Додао је да не може да разуме хистерију коју праве они који не могу да пронађу неку другу тему.

Упитан за изјаву Бошка Обрадовића, који је позвао војску и полицију да преузму власт у земљи, Вучић је поновио да је то позив на пуч и државни удар, те да је то питање за надлежне државне органе, тужилаштва, а не за њега.

"То је класична дефиниција позива на пуч и државни удар, не знам шта би друго могло да буде. Свашта су радили, па ником ништа није било, али то ми говори о демократији у нашој земљи. Нећемо да се вратимо у време њихове демократије, када су убијали људе који су желели да прошетају до РТС, попут Ранка Панића", рекао је Вучић.

То, каже, сада не сме да се деси, а одговор власти на такве нападе су нове фарбике, радна места, будућност Србије, све што је у плану "Србија 2025".

Вучић: Н1 би мимо институција да добије националну фреквенцу?

Говорите о урушавању институција, а онда мене, уместо надлежне институције, питате за добијање националне фреквенције, одговорио је председник Александар Вучић на питање новинара Н1 да прокоментарише саопштење управе те телевизије да би решење могло да буде да та телевизија добије националну фреквенцију.

"Нисам ја задужен за националне фреквенције. Поново рушите правни поредак Србије, то нисам очекивао од Н1 телевизије. Увек кажете да институције треба да раде свој посао, а онда мене питате за националну фреквенцију за своју телевизију", приметио је Вучић.

То је у надлежности РЕМ-а и других, додао је председник Србије.

Вучић каже да изгледа да Н1 жели преко везе да добије националну фреквенцу, као што се то радило у време Драгана Ðиласа и Драгана Шолака, и поручио да нема ништа од тога, као и да Н1 може да се пријави на конкурсу за добијање националне фреквенце када надлежне институције за то добију посао.

Председник истиче да је он лично "одушевљен том идејом", јер, како је рекао, што се више види Н1, то грађани могу да виде колико та телевизија ради против интреса Србије, због чега њему популарност може само да расте.

Такође, Вучић је замолио Н1 да још неколико пута емитују серијал Владалац јер ће ускоро избори, пошто ту грађани могу да виде какав је он, а какави су они који хоће нацоиналну фреквенцију.

"О националном фреквенцији не одлучујете ни ви, нити ја", закључио је Вучић.

Вучић: Сутра камен темељац за Бросе у Панчеву, плата 1.900 евра

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће сутра бити положен камен темељац за изградњу фабрике и развојног центра немачке компаније Бросе у Панчеву и истакао да ће њени радници имати просечну плату од 1.900 евра.

"То је фабрика какву смо сањали у Србији, пошто ће просечна плата бити 1.900 евра", рекао је Вучић новинарима у Новом Саду, где је данас положен камен темељац за изградњу нове фабрике компаније "Бари Калебо" .

Уговор за инвестицију немачке компаније Бросе, вредну више од 180 милиона евра којом је планирано отварање 1.100 радних места у Панчеву, потписан је крајем новембра 2019. године.Вучић је рекао да ће та, још једна од нових фабрика у Војводини, која је, а нарочито Банат, током претходне власти попирлично пропала, много значити.

Банат сада подижемо, нагласио је Вучић и додао да су лоповлук и пљачка бившег режима тај војвођански регион довели у стање као у најсиромашнијим општинама на југу Србије.Председник додаје да је, са друге стране, Срем далеко изнад, не рачунајући Нови Сад, као и да је стопа незапослености у Руму, Инђији, Пећинци, Пазови и другим испод пет одсто.

То нам је потребно и за Банат и Бачку и на томе ће се радити, поручио је Вучић.Како је најавила компанија Бросе, свечаности у Панчеву ће присутвовати технички директор компаније Томас Шпанглер и власник Мајкл Сточек.

У тој фабрици ће се производити модули вентилатора за хлађење мотора за системе управљача и пумпе за уље, као и електронике.Компанија Бросе је, иначе, четврта по величини породична компанија на свету која снабдева аутомобилску индустрију.

Компанија развија и производи мехатроничке системе за аутомобилска врата и седишта као и електричне моторе и електронику, између осталог, за системе управљача, кочнице, мењаче и хлађење мотора.Око 26.000 радника на 64 локације у 24 земље, остварује промет од 6,2 милијарде евра, а свако друго возило у свету, како наводе, садржи бар један Бросе производ.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести