Вучић о "Бари Калебо": Пета велика инвестиција у Новом Саду

НОВИ САД: Фабрике чоколаде  „Бари Калебо“ у Новом Саду, чија градња почиње данас, биће највећа фабрика чоколаде у овом делу Европе и значиће много за српску прерађивачку и прехрамбену индустрију, јер ће највећи број сировина набављати са територије наше земље, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na polaganju kamena temeljca za fabriku Bari Kalebo Foto: Tanjug/video
Фото: Председник Србије Александар Вучић на полагању камена темељца за фабрику Бари Калебо Фото: Танјуг/видео

Он је истакао да је данас важан дан, јер је нова фабрика огромна ствар за земљу и велика ствар за Нови Сад, јер ће упослити људе.

"Неко би рекао, што су се скупили оволико и држе говоре за само 100 радних места. То је важно, јер то је 100 породица које ће много лакше да живе, а плате ће за инжењере и технологе бити на европском нивоу, а много изнад српког просека", рекао је Вучић.

Додао је да се нада да ће у јуну и јулу почети изградња и академије чоколаде на истом плацу, што би значило додатни ангажман наших људи, факултета, Универзитета у Новом Саду.

"То значи да ћемо имати велику супстуцију увоза и драстично повећан извоз, што ће допринети даљој стабилизацији јавних финансија и економије Србије", рекао је Вучић.

Указао је да се претходних година гледало да нам било ко дође у земљу, и то су углавном били "радно-интензивни послови", док је данас, пре свега реч о "капитално- интензивним" и пројектима највише технологије и технолошке снаге.

"И, зато сам посебно срећан што је ова компаија избрала Нови Сад. Ово је пета велика инвестиција у Новом Саду", рекао је Вучић. Додао је да у том граду око 40 година нисмо имали значајне инвестиције и изградњу фабрика.

Вучић је истакао да када се срео са Антоаном није много знао о чоколади и да је морао да проба доста чоколаде како би нешто научио, као и да је тек тада сазнао да су њихове чокладе скоро све које ми знамо, Нестле, Милка и друге.

То је свакако најбоља технологија за прављење чоколаде у Европи, нагласио је председник.

"Ово је за нашу земљу од огормног значаја, ово је за понос свима који овде радите", додао је Вучић.

Каже да су људи из швајцарске компаније приметили да се држава понашала професионално и да му је увек драго када чује тако нешто, пошто је држава са своје стране све урадила на време.

Вучић је нагласио да ће та фабрка пуно значити за нашу привред пошто ће сировине набављати у Србији, што ће представљати додатни ланац профита у Србији.

"Надам се да ћемо за годину дана моћи да дођемо овде и да отворимо ову прелепу фабрику и да ће ту бити и академија чоколаде", рекао је Вучић и изразио очекивање да ће на отварању фабрике бити и чоколаде коју ће грађани моћи да пробају.

Ово је огромна ствар за Србију, нагласио је Вучић и изразио уверење да ће у Србију доћи још пуно великих и успешних компанија.

"То ће значити да је Србија још много успешнија земља него што је данас", закључио је Вучић у обраћању.

Председник је рекао новинарима да ниче фантастична фабрка чоколаде, коју у Новом Сади гради швајцарска компанија која је највећа фабрика у тој бранши у целом свету.

"Та фабрка ће значити велику субституцију увоза и нових 150 милиона евра извоза", рекао је Вучић и подетио да је инвестиција вредна 50 милиона евра.

То је оно за шта се власт борила, додао је Вучић и истакао да је само у Новом Саду запослено око 7.900 људи у Новом Саду у претходних неколико година.

На констатацију новинара да је држава дала швајцарској компанија " Бари Калебо " субвенције од 12 милиона евра, што по радном месту изађе 120.000 евра, пошто ће бити запсолено 100 људи и питање да ли је то најваћа субвенција до сада некој приватној фирми, Вучић је рекао да се то не рачуна по радном месту, него да је то износ укупне субвенције.

Објаснио је да је су се субвенције давале по радном месту за радно интензивне пројекте, али да је сада Србија на вишем технолошком нивоу и да зато успева да сарађује са најмоћнијим светским компанијама.

Вучић је додао да је држава дала толику подршку тој компанији због висине инвестиције и да су Швајцарци могли да добију и више да су тражили, с обзиром на значај који ће та инвестиција имати за локалну средину и целу Србију.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести