Вучић: Ништа на простору бивше СФРЈ не може да се мери с овим у Панчеву

ПАНЧЕВО: Ништа на простору бивше Југославије не може да се мери са овим у Панчеву, рекао је данас председник Александар Вучић, на свечаности покретања новог постројења "Дубока прерада", у панчевачкој Рафинерији.
av_panccevo4
Фото: Танјуг (видео)

Вучић је истакао да је Србија данас добила једну од три најмодерније рафинерије у региону, и ширем од простора бивше Југославије.

"Све на простору бивше Југославије не може да се мери са овим што имамо у Панчеву. Све је урађено на најсавременији начин, уз употребу дигитализације", рекао је Вучић.

Како је рекао, када пећ, која доводи до температуре од 504 степена, ради у пуном капацитету, а једва се чује, значи да нема буке.

Уз то, водило се рачуна о заштити животне средине, која је стављена на прво место, па ће бити знатно мање прашине и штетних честица и чак 98 одсто мање количине сумпор-диоксида и сумпорних једињења него што је био случај до сада.

Вучић се присетио и да је пре три године, приликом постављања камена темељца, мало веровао да ће све са успехом бити завршено.

"Али, срећом, људи који су радили и градили фантастичну конструкцију, 96 метара висине и донели фасцинантне пећи од 200 тона, направили су једно од најмодернијих постројења и имали су више вере и знања од мене", приметио је Вучић поводом постројења, чија је градња почела пре три године.

Ново постројење и модернизација Рафинерије важни су, каже, јер ће, између осталог поправити и позицију НИС-а на тржишту.

Он је констатовао да је данас велики дан за Србију, али и за даље унапређење односа Србије и Русије и стварања још већег поверења и блискости две земље.

"То није потврда само наших братских односа, у које нико никада није сумњао, већ и заједничке ефикасности, заједничког доброг рада и резултата", поручио је Вучицн на свечаности у Панчеву.

Руси "широм отворили врата" за договор о Петрохемији

Александар Вучић изјавио је да је постигнут договор са представницима Гаспромњефта да се формирају стручни тимови, који ће размотрити приватизацију Петрохемије.

"Још једна важна вест за грађане. Знате да смо са ММФ и Светском банком већ годинама имали проблеме са Петрохемијом и данас смо не само одшкринули већ широм отворили врата договору са Гаспромењфтом", рекао је Вучић.

Захвалио је генералном директору Гаспромњефта Александру Дјукову што има храбрости да доноси тешке одлуке.

"У Петрохемији имамо 1.320 радника и чини ми се да смо билизу да нађемо решење и за њих и за хемијхску индустрију Србије. Зато ће Дјуков данас а ми до сутра формирати радну групу, најбољи тим да то решимо заједнички са Русима", истакао је Вучић.

Каже да је то велика ствар за Србију, али да није лак задатак за НИС, нити за нашу државу.

Уверен сам да заједнички то можемо да направимо, додао је Вучић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести