Вучић о еколошким протестима, мапама, радикалима...

ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да еколошки протести у Србији, иако политизовани, говоре колико је Србија напредовала и колико су нам се као друштву променили приоритети.
aleksandar vucic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

На питање новинара како коментарише то што неке опозиционе и грађанске организације у Пожеги позивају на протесте због најављених геолошких истраживања литијума код Пожеге, у чему је проблем у вези са тим истраживанем и да ли се то политизује, Вучић је рекао:

"Не знам о чему се ради, али видим да је постало модерно да се протестује. Ипак, сви ти еколошки протести лепо говоре о Србији. До пре пет, шест, седам или осам година, па и до пре три или четири године нико није размишљао о екологији већ како ће да преживи. Ово говори о већем стандарду и како су нам се променили приоритети. Србија је неповратно напредовала, али нећемо да бежимо од одговора", рекао је Вучић.

Додаје да наравно да у свему томе има политизације, али и да држава мора да да одговоре.

Влада, како је рекао, треба вредно да ради и покаже шта све ради да би заштитила људе од нечистог ваздуха и да би имали што више здравих извора енергије.

"Ипак, интересантно је да у Европи имате 24.000 малих хидроелектрана, а у Србији свега 90 и онда у Европи финансирају покрете против МХЕ, па што их ви не угасите у Европи", запитао је Вучић.

Напомиње да ће зато ЕУ од Србије да тражи зелену енергију, а то значи да треба Србија да угаси и Колубару и Костолац... и да одузме опсао дестинама хиљада људи.

"Ма немојте, а од чега ћемо струју да имамо - не можемо за градимо МХЕ, нити ветропаркове јер убијају птице, па ни угаљ, јер емитује не знам шта...? Најбоље да немамо струју и да зависимо до увоза струје, е тај филм неће да гледају сви заједно", поручио је председник Србије.

Каже да што се тиче заштите животне средине и бољег ваздуха морамо да преуземо важне кораке, као и у свим другим областима.

"Као што смо победили у повећању запосленисти, у реализацији инфраструктурних пројеката, повећали платет и пензије и оснажили војску и полицију, које су сада десетоструко значније него пре 10 година. Онда ћемо морати да урадимо и по овом питању нешто", истакао је Вучић.

Нисам видео мапу, разочаран априори ставом за или против

Вучић је рекао да он није видео мапу са променама граница на западном Балкану, коју албански премијер Еди Рама тврди да је видео, а која је наводно потврда идеје коју је у нон пејперу упутио Бриселу словеначки премијери Јанез Јанша.

"Разочаран сам потпуном интелектуалном демобилисаношћу наше интелектуалне јавности, елите и псеудо елите и офрље оценама нечега што нико није видео, нити се удубио на било који начин, већ су априори за или против нечега. Ја не спадам у те који ће да скаче некоме по глави, а да несто нисам видео", рекао је Вучић замољен да прокоментарише изјаву Раме да је видео мапу за границама западног Балкана.

Додао је и да се "диви" људима који су у стању да нешто критикују, а да то нису ни видели и додао да постоји армија људи која је задужена за то да када год би неко помислио да Срби треба нешто да добију одмах "туку као панциром" и растуре све.

Скреће пажњу и на то да постоје апологетски приступи свим антисрпским идејама, хваљењу оног што је против нас, а оно што није директно против, ако можемо то да, како каже, згазимо као мрава у трави, то ћемо да урадимо.

Портал Репортери пренео је да је премијер Албаније Еди Рама потврдио претходно постојање мапе у вези с променом граница земаља Западног Балкана .

Рама је рекао да је мапу видео и пре него што ју је показао словеначком колеги Јанезу Јанши.

"Разговарао сам с њим давно. Такође сам видео овај документ који је објављен. Немам коментар ", рекао је Рама у емисији "Избори 2021".

У четвртак је словеначки портал "Нензурирано.си" објавио документ према којем се предлаже уједињење Косова и Метохије са Албанијом, могућност отцепљења Републике Српске од Босне и Херцеговине и уједињења делова западне Босне са Хрватском. Такође, северни део Косова и Метохије имао би статус као Јужни Тирол.

Лично ћу присуствовати седници СБ и добиће одговор који заслужују

Председник Србије најавио је да ће уколико Механизам у Хагу пријави Србију СБ УН због несарадње у случају двоје радикала, лично присуствовати тој седници СБ и да ће Хашки трибунал добити одговор какав заслужује.

Поступајући судија Механизма за кривичне судове у Хагу у предмету против двоје српских радикала Вјерице Радете и Петра Јојића затражио је од председника Механизма да обавести Савет Безбедности УН да Србија није испунила своје обавезе према том суду, јер није ухапсила и изручила Јојића и Радету.

"Обећавам им да ћу лично да се појавим на тој седници СБ и да ће добити одговор са највишег места у Србији, какав заслужују због свог понашања", истакао је Вучић.

Нека они раде свој посао, поручио је Вучић и додао да би могао да говори два сата о двоструким стандардима, нелогичностима и лицемерју Хашког трибунала.

"Ове људе (Радету и Јојића) не оптужују и не гоне их због извршења ратних злочина већ због непоштовања суда. Које је то поверење у Србију када Србији нећете да дате да судимо лицима чак и за неопштовање суда? А пет људи је испунило услове да буду пуштени на привремену слободу. Молимо их да буду пуштени на издржавње казне на терторији Србије, нудимо им све... Ма, какви, за неке не добијемо ни одговоре или да вам не причам какве одговоре. Нека они раде свој посао, а ми ћемо свој", поручио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести