Вучић: О КиМ де факто преговарамо са Западом, не с Албанцима

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да Београд о Косову де факто преговара са Западом, а не с Албанцима, као и да наша страна у евентуалном наставку дијалога с Приштином излази с истом платформом као и раније, али и да сада не види никакво решење.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Упитан да ли трпи притиске, пошто се најављује самит у Паризу о КиМ, и који су могући сценарији за наставак дијалога, те каква ће бити платформа Београда, Вучић је рекао:

“Као и до сада, да штитимо наше националне и државне интересе, и да покушамо да урадимо све што можемо да урадимо за наш народ на КиМ. Притом, разумевајући тежину наше позиције и борећи се за то да не будемо кривци за непостојање дијалога".

Вучић каже да ће се наша страна у складу с тим понашати и у односима са свима с којима разговарамо.
Јасно је да разговарамо и преговарамо де факто са западом, а не са Албацима, рекао је Вучић и додао да већ седам година трпи притиске како ће до краја године наводно бити потписан обавезујући споразум.

Упитан да ли види решење, Вучић каже да га не види.

Када сам га видео, сви су ми скочили за врат у земљи и иностранству, ударали су из све снаге...Само нисам чуо било који други предлог. Али, то да признамо независно Косово тако да Срби на КиМ нико нема ништа, слободно заборавите, казао је Вучић.

Каже и да подизање оптужнице против Тачија и Весељија и евентулне промене на челу приштинског преговарачког тима немају никакве везе с будућношћу дијалога.

Они су моћни и јаки, али ми ћемо се борити

Председник Србије рекао је да је он председник мале земље, али да мора да се бори за свој народ и своју земљу.

Вучић је то рекао за РТС коментаришући оцену Тима Џуде да ће дијалог Београда и Приштине бити ослабљен, јер обе стане немају једнако јаке преговараце и да је Хоти "политички патуљак" у односу на њега, као искусног преговарача.

Ја јесам искусан преговарач, а мали човек са Балкана, који не мозе да стигне да одговори ни на сва питања на РТС, а камоли великанима као што су Хоти и Тачи, а да не причам о западним великанима, приметио је Вучић и додао:

Пустите да се ми клатимо на ветрометини и да покушамо некако да преживимо, рекао је и додао да су сви они много већи и много важнији од нас, јер имају подршку Немачке и Америке.

Наводи и пример да Немица из Зелене партије каже да ће до краја године бити признање.

Много су велики и јаки, а ми смо мали, али, колико год да смо мали морамо да се боримо за свој народ и своју земљу, истиче председник.

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести