ВУЧИЋ О СРЕБРЕНИЦИ: Србија није одговорна за наводни геноцид; Не разумем зашто САД и Немачка хоће резолуцију

Пред Међународним судом правде је утврђено да Србија ни на који начин није одговорна за наводни геноцид у Сребреници, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, приликом обиласка привредног сајма у Мостару.
2
Фото: ANJUG/ FOTO SRNA/ MILENA KOPRIVICA, PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL, screenshot/ TV Pink

Он је, одговарајући новинарки из Сарајева која је навела да је пред Међународним судом правде у Хагу утврђено да је Србија крива зато што није спречила геноцид, рекао да она не треба да измишља и да је свакако учињен ужасан злочин, али да Србија није одговорна за геноцид.

Он је навео да, када Србија буде подносила предлоге резолуција рецимо о Јасеновцу или о Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и многим другим стратиштима, неће да каже ко је то починио.

" У Сребреници је свакако почињен ужасан злочин. И није био никакав проблем да дође неко и покаже и пијетет и жаљење и све друго. И сви су одговарали за то. Само вас молим немојте да измишљате и немојте да спекулишете око пресуда које нису такве какве их ви представљате", истакао је Вучић.

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је више Срба убијено у Сарајеву за време опсаде, него што је страдало у Сребреници.

"Ми не желимо да живимо са народом који покушава да српском народу стави тако срамну етикету коју уопште не заслужује. Прво ништа се геноцидно није десило, они покушавају да о Сребреници сада направе мит, а она то није", рекао је Додик.

Додао је да о целој причи много говори и сама чињеница да је Руанда спонзор те резолуције, а у њој је убијено 970.000 припадника једног народа.

" Причају о Сребреници у којој још увек није доказано да је више од 4.000 страдало. А нико не помиње 3.500 Срба који су убијени у исто време. Дакле, није нимало једноставна ситуација. Људи у Републици Српској су узнемирени и они неће прихватити да живе са босанским муслиманима у условима када их они терете за такву срамну етикету", навео је он.

Не разумем зашто САД и Немачка хоће да се усвоји Резолуција о Сребреници

Председник Србије рекао је да не разуме зашто земље као што су Немачка и САД хоће да се усвојили Резолуција о Сребреници у УН, јер то, како је додао, добоко дели народе на Балкану и тако нас враћа у прошлост.

"То је тема која дубоко дели народе на Балкану. То је тема која дубоко дели чак и ову земљу у којој се налазимо. И ја не могу да разумем, да је то неко намерно урадио желећи да изазове додатне конфликте. Разумем ја шта Бошњаци хоће. Али не могу да разумем шта је то што хоће Немци, Американци и сви остали. Све ми то није ни мало јасно", рекао је Вучић новинарима говорећи о нацрту резолуције о Сребреници током обиласка Сајма привреде у Мостару.  

Фото: TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/ DIMITRIJE GOLL

Како је рекао, уместо да говоримо о будућности, сарадњи и привреди, ми се враћамо у прошлост.

"Ми смо враћени 30 година уназад и ту су нас вратили они који су нам све време говорили - немојте да гледате у прошлост. И када смо недавно имали предлог за расправу на седници Савета безбедности о агресији на Србију и Савезну Републику Југославију, онда су нам рекли зашто се враћате 25 година у прошлост. А онда су нас само дан или два касније они вратили, али 29 година у прошлост. Тако да, прошлост је добра кад њима одговара, прошлост није добра кад им не одговара. Будућност је пожељна кад им одговара, а нимало није добра кад им не одговара", објашњава Вучић.

Он је додао да је за нас важно да покушамо да пронађемо рационални излаз, како не бисмо били више погођени.

"Зато верујем да ћемо и на овом Васкршњем сабору успети да до тога дођемо, али разуме све што је председник Додик причао", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да десет месеци српска роба нема улаз на Косово и Метохију и да су прекршени сви од ЦЕФТА споразума, Бриселског споразума до свих других.

"И никог живог то не занима у Европи и свету. Никог живог. Још им дају чланство у Савету Европе. Баш их брига што 11 година стоји неопходност формирања Заједнице српских општина, јер они имају објашњења да ће је једном формирати. И неће никада, наравно. И у таквој ситуацији, оно што је за нас кључно питање - шта је то што можемо да радимо и како то да радимо?", нагласио је Вучић.

 Одговарајући на питање босанских медија о каквој помоћи је било речи у Билећи, Вучић је додао да ће Влада Србије уплатити милион марака или 500 хиљада евра за Билећу.

"Договорили смо се са председником Додиком да идемо на то да градимо вртић, пошто им је потребно, имају деце. Мислим да председник (Милорад) Додик и Радован Вишковић одлично знају шта је то што тамо мора да се уради, мора да се предузму одређене реформе у оквиру самог система", рекао је Вучић.

Дневник, Танјуг

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести