Вучић: Спас у масовном тестирању и вакцини

БЕОГРАД; Председник Србије рекао је вечерас, током обиласка радова на новој ковид болници у Батајници, да је као грађанин Србије поносан на чињеницу да је за четири месеца изграђена тако велелепна болница.
e
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

"Чекамо као озебао сунце да отворимо овај ковид део за 500 места интензивне неге", рекао је Вучић.

Поновио је да ће нова болница у Батајници, када прође време короне, бити искоришћена за друге болеснике, и имаће најмодерније опремљену интензивну негу.

Вучић је додао да ће ковид болница у Крушевцу бити отворена око 15.-16. децембра.

Он је истакао да је у градњу болнице у Београду уложено око 60 милиона евра, а да ће у опремање обе болнице, у Београду и Крушевцу, бити уложено још нешто више од 30 милиона евра.

"То је огроман новац који није лако прикупити, а платили смо из сопствених средстава, да бисмо сачували здравље и животе људи колико можемо", рекао је Вучић.

Истакао је да је ситуација више него озбиљна, када се зна да је у болницама 6.500 лежајева попуњено.

У том смислу, додао је да је последња опција да ортопедија Бањица постане ковид болница, а управо се и жури да болницом у Батајници, да до тога не би дошло.

"Јер, падне ли ледена киша или снег у страшном смо проблему, шта ћемо са људима са отвореним преломима, ако све буде ковид болница", рекао је Вучић.

Поводом раста броја заражених, замолио је све људе да се раније јаве лекарима, јер после 10 и 11 дана, неретко дође до смртног исхода.

"Пробаћемо да идемо и на 25. 000 и 30. 000 тестираних дневно, то исцрпљује све наше капацитете. То је несхватљиво колико је пара на дневном нивоу. Спас је само у масовном тестирању и у вакцини", казао је он.

Вучић је додао да имамо мање мртвих него сви у окружењу, јер тестирањем бар ти људи се понашају дисциплинованије и труде се да не шире инфекцију и воде рачуна о свом здрављу.

"Рано откривање и изолација је суштина лечења и борбе против ове инфекције. Друга ствар је вакцина, покушаћемо у наредних месец дана да обезбедимо прве значајније количине вакцина", рекао је Вучић и додао да не пита колико кошта.

Такође, Вучић је истакао да се држава труди и покушава да у наредних месец дана обезбеди прве значајне количине вакцине.

"Разговарамо са свим земљама. Ми смо део ковакса, ако ЕУ они набављају Фајзер, и ми ћемо, не питамо колико кошта. Ако набављају Модерну, и ми ћемо. Али, разговарамо и са нашим кинеским и руским партнерима. И са Британцима, за Астразенеку... Разговарамо са свима не бисмо ли што пре дошли до вакцине", поручио је Вучић.

Поновио је да ће држава дати све од себе да обезбеди бар милион доза до краја године, за здравствене раднике, који трпе страховит притисак.

"Ти људи више не могу да поднесу, они су најизложенији, буквално су на ивици физичке снаге", рекао је Вучић и додао да је више од 1.500 здравствених радника заражено короном.

Додао је да ће вакцине, поред здравствених радника, бити затим обезбеђене и за војску и полицију.

Вучић: У Батајници 1.500 запослених, у Крушевцу 900

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у новој ковид болници у Батајници радити 1. 500 медицинских радника, а у Крушевцу 900.

Упитан, након обиласка завршних радова на болници у Батајници, колико ће здравствених радника радити у тој болници И ко ће се лечити, одговорио је: "Пошто овде имамо јединице полуинтензивне И интензивне неге, ту ће бити људи са тешком или средње тешком клиничком сликом".

Такође ће, како је додао, бити И оних са лакшом сликом, ако не буде било места негде другде да се сместе.

Што се броја запослених тиче, казао је да ће у Батајници радити 1.500 здавствених радника, а у Крушевцу 900.

"Ићи ћемо на нова запошљавања, а И један део људи ћемо преместити овде", поручио је он.

Вучић о одласку на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је затражио улазак на територију КиМ након што је косовска министарка спољних послова тражила да дође у Рашку, али да је са представницима Европске уније договорено да се те посете не догоде, као и да се о томе не говори у јавности.

"Сада су, како би правили велику причу, као и око оне лажи да сам им претио сценаријем Нагорно-Карабаха, иако су одлично разумели шта сам хтео да кажем, рекли да је Вучић непожељан на Косову", казао је синоћ председник Србије.

Вучић је новинарима у Београду препричао да су косовски Албанци, након што су пронађене масовне гробнице код Рашке, у којој су, верује се, тела Албанаца, желели да пошаљу министарку спољних послова у Рашку да, како је навео, "тамо прави некакав свој политички шоу".

"Ми смо им рекли да је то апсолутно непримерено у овом тренутку, али, да ако то хоће, ја ћу да идем прво на север, а за седам дана ћу ићи да копам у околини Ðаковице. Пошто су они нама упутили допис, ми смо њиима упутили допис", рекао је Вучић.

Каже да је потом постигнут договор са Евопљанима да нико нигде не иде, као и да се о томе не говори у јавности, који су Албанци погазили.

"Онда су људи из Европе звали и рекли да се договоримо, да се све слегне, да нико нигде не иде, али смо се договорили да се о томе не говори у јавности, да се не би узнемирила српска јавност, албанска јавност. Ми смо рекли да нема проблема, немамо шта да кријемо, само желимо да оно што смо дали могуцност другима да и ми имамо то право. А онда су они изашли у јавност како су много јаки и паметни пошто су ми забранили улазак", казао је Вучић.

Томе се, додаје, највише радују у Србији управо они који га оптужују да је издајник.

Упитан да прокоментарише наводе Дојче велеа да нико од званичника Србије није поклонио пажњу вести о проналаску масовне гробнице код Рашке као ни одлуку Приштине о томе да је Вучићу због тога, како тврде, забрањен улазак на Косово, Вучић је додао да не жели да коментарише писање појединих страних медија јер га, каже, некад срамота да то и чита.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је председник државе која се не шали и нема проблем да пронађе сваког несталог и што може да изговори да ниједан злочин не сме да остане некажњен и сакривен.

Додао је да код Рашке нису ископани земни остаци 15 људи без знања и одобрења српских власти.

Вучић је објаснио и да је Београд у Бриселу, када се отворила тема несталих, поручио да ће се залагати за потрагу било чијих земних остатака јер је то цивилизацијско достигнуће, али и да су затражили да се врше ископавања на пет локација на Косову и посебно Метохији, где Београд верује да има покопаних Срба, како би и представници Београда присуствовали ископавању, али Албанци то, како наводи, нису прихватили.

Вучић: Желим Хрватској да се и даље успесно бори са короном

Председник Србије Александар Вучић поручио је да жели Хрватској да се и даље успешно бори са короном, као и да му је жао што некоме у тој земљи смета чињеница да се Србија успешно бори против те пошасти.

Вучић је тако синоћ одговорио на питање новинара да прокоментарише то што поједини хрватски медији радосно објављују информације о броју мртвих у Србији.

"Хрватска се одлично бори са короном од почетка, желим им успех и да имају што мање мртвих и да наставе успешно да се боре. Жао ми је ако некоме од њих смета чињеница да се Србија бори успешно против те пошасти", казао је Вучић.

Када је реч о хрватским медијима, додаје да не може, нити жели да буде злобан на такав начин и да тако одоговара.

Људи могу све сами да виде, по броју тестираних и умрлих, па нека сами закључују, напоменуо је Вучић.

Поштено смо платили сваки секунд,а неки још живе у 2000-тој

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је СНС током последње предизборне кампање платила сваки секунд и порез за изборне спотове, док су поједини представници опозиције, говорећи да позив на бојкот није политички спот, избегли плаћање.

Вучић је синоћ тако одговорио на питање медија да прокоментарише писање ЦИНС-а да су спотови о бојкоту избора били плаћени са приватног рачуна једне независне новинарке, те додао да је то скандал невиђених размера.

"Да би људи разумели… Замислите спот у којем кажете - једини глас против Вучића је ако не гласаш, бојкот. И ви за то кажете то није политички спот, да не бисте наплаћивали политичку цену за тај спот. И то није наручила политичка странка која у томе учествује и која то касније пушта на својој интернет презентацији, већ то плаћа независна продукција која прави филмове о мени...", рекао је Вучић.

Упитао је зашто је онда СНС за 28 емитовања платила порез држави, плус само опозиционим медијима око 35.000 евра, уз оно што је плаћено свим осталим медијима, да би неко други платио 10.000 евра за чак 407 емитовања.

"Додатни проблем је њихов начин размишљања… За њих је време стало у криминалним и лоповским 2000-тим. Они би желели да се то време врати, то време криминала и лоповлука је неповратно отишло, време у којем је могуће да се политичке партије на такав начин понашају и да се на такав начин односе према грађанима", закључио је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести