Вучић: Своји на своме, улажемо највише досад у одбрамбену индустрију

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Председник Александар Вучић обишао је данас 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Бошко Палковљевић Пинки“ у Сремској Митровици, где присуствује приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ".
vucic
Фото: Танјуг (видео)

Председника је у касарни дочекала почасна јединица гарде Војске Србије.

Вучић присуствује приказима способности тенковске чете и ватреног вода вишецевних лансера ракета 128 мм М77 "Оган", као и приказу модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ" и практичне обуке тенковске чете.

Способност тенковске чете приказана је на 13 тенкова М84, на којима је приказана и практична обука те чете, као и на две врсте тренажера, од којих је један компјутерски.

Приказу присуствују министар одбране Александар Вулин, министар пољопривреде Бранислав Недимовић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, те командант 15. тенковског батаљона потпуковник Борислав Крњајић.

Развој ракетног лансера "Огањ" са контролним гађањем завршен је прошле године, а осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем) и што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, има и знатно већу брзину употребе.

Од доласка на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета, дигитализованом "Огњу" је потребно три минута, док је моделу који је до сада био у употреби било потребно 26 минута.

Иначе, према писању медија, Србија је од САД званично затражила одобрење за куповину 20 ловаца бомбардера.

Како се наводи, на иницијативу председника Вучића одлучено је да се максимално ојачају потенцијали Војске Србије и да се после набавке руских "мигова 29" купе и амерички бомбардери.

Медији наводе да Вашингтон још није одговорио на захтев Београда и да је у случају одбијања могућа набавка руских бомбардера "сухој-25".

Алексаднар Вучић поручио је да Србија жели да сачува војну неутралност, сигурност, стабилност и мир, али и у сигурну одбрану земље, ако затреба, те најавио додатна, до сада највећа финансијска средства у одбрамбену индустрију.

"Желимо да сачувамо војну неутралност, да будемо свој на своме, улагаћемо новац и верујем да ћемо, не желећи да учесгвујемо у било каквој трци, увек моћи да гарантујемо сигурност, стабилност и мир. Што сте јачи, имаћете снажније превентивно дејство на онога који мисли да војном агресијом може да изврши неке политичке циљеве", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће до сада највећа, додатна финансијска средства, бити уложена у одбрамбену индустрију.

Фото: FoNet

Приметио је да сви у региону, и поред финансијских проблема, имају новца да се наоружавају.

Вучић каже да је данас видео обученост, припремљеност, посвећеност и преданост у раду тенкиста, али и промене које се уносе у аритиљеријско-ракетне јединице.

"Мислимо да су те јединице један од најснажнијих делова наше армије", рекао је Вучић.

Каже и да Србија гледа да наменску индустрију у тешким условима, кад ни САД не улази у ратове и када нема много тржишта за продају оружја, оснажи.

"Не можемо да пратимо поклоне и донације које поједине НАТО земље у окружењу добијају од САД и других земаља и морамо сами да се боримо и чувамо мир и будућност", рекао је Вучић.

Каже да је поносан на српске официре, подофицире и војнике, наводећи да су плате у последњим годинама расле, али да то и даље нису услови којима би сви могли да буду поносни.

"Верујем да могу да буду значајно бољи у будућности", рекао је Вучић.

Фото: FoNet

Ако се Приштина не смири, бићемо пет пута успешнији у одпризнавању

Александар Вучић рекао је да обећава да ће Србија бити петоструко успешнија у отпризнавању него Приштина у акцији признавања, уколико косовске власти крену у кампању даљег признавања независности и чланства у међународним организацијама.

Вучић је, поводом најаве приштинског премијер Авдулаха Хотија да ће са међународним партнерима Приштина наставити да лобира за чланство у међународним организацијама, иако је прекид те кампање био услов за наставак дијалога, рекао да је очигледно да реч Албанаца из Приштине И потпис не значе ништа.

"Потпис за ЗСО, као и реч коју су дали Гренелу, очигледно не значи ништа", подвукао је он.

Вучић је казао да није изненађен што нико из међународне заједнице не реагује, јер они то не чине не што су одушевљени тиме, већ што је на крају за њих нормално да Приштина тражи додатна признаванња независности И чланства у међународним организацијама.

"Пред нама ће рећи формално неку реч, али им суштински замерити неће", подвукао је он.

"Морамо да чувамо мир и стабилност, да не губимо нерве ни на који начин. Да показујемо да смо поуздан партнер, рационални људи, који желе мир и компромис. Ми ћемо сада сачекати да видмо прву организацију у коју желе да се учлане или неку земљу која би признала. У дану када било шта од тога сазнамо, ако их не умире њихови ментори, наставићемо са акцијом повлачења признања", најавио је он.

Обећао је да ће Србија петоструко бити успешнија од Приштине у њеној акцији.

"Молим да поведу рачуна, јер све што раде уноси додатно немир и нешигурност и цео регион уводи у апсолутну нестабилност. Немојте да потцењујете Србију, њене службе, мислећи да ћете подизањем тензија на југу у централној Србији моћи да своје циљеве на Косову остварите", поручио је он.

Вучић је казао да треба заједно да се боримо за бољи живот, и да ако неко мисли да ће било какве мирне или оружане провокације моћи да користе за оставрење својих циљева, тај филм неће гледати.

Казао је да је било планирано да се разговара о економији, а приштинска страна је дошла са захтевом за ратну одштету.

"То је њима економија. Пошто немају фабрике, улагања, хајде да нам Београд да паре. Ми о томе да разговарамо нећемо", подвукао је он.

Вучић је казао да дијалог мора да се настави, али да је очугледно да се Приштини не мили много да разговарају.

"Ако је све што мислите "хајде, дођи да потпишеш независност", немојте ни да зовете. Наше је да будемо за дијалог, тражимо решење, али нека се јуначе и бусају у прса, боље они него ми", закључио је он.

Приштина добила хамере од САД, тешко да ће Немачка дати "леопарде"

„Американци, Турци и Немци брину о свом чеду“, каже Александар Вучић, коментаришући вест да је и други контигент оклопних возила из САД стигао на Косово и Метохију.

Вучић каже да су српске безбедносне службе упознате са том доставом и да Србија истог секунда зна шта стиже на КИМ, те додаје да су хамери стигли на КиМ 20. јула.

"Ми знамо шта они добијају и шта имају", каже Вучић и додаје да је зато пре неки дан рекао да тешко да ће на КиМ из Немачке бити испоручени "леопард" тенкови.

Вучић каже да су хамери лепа возила, али да та мала "четири пута четири" возила не би поредио са великанима "шест пута шест или осам пута осам".

"Американци, Турци, Немци, сви они брину о свом чеду... И то је све у реду. Овако је лепо, за изложбу", приметио је председник у одговору на питање новинара у Сремској Митровици, где је обишао 15. тенковски батаљон Прве бригаде копнене војске у касарни "Бошко Палковљевић Пинки" и присуствовао приказима способности тенковске чете и модернизоване артиљеријске батерије система "Огањ".

Командант Косовских безбедносних снага Рахман Рама за Радио Слободна Европа данас је за Слободну Европу потврдио да је други део контингента оклопних возила из Сједињених Америчких Држава стигао на Косово и Метохију у суботу.

Према његовим речима, допремање овог контингента повезано је са споразумом који је тзв Косово потписало са САД прошле године.

Фото: FoNet

За разлику од Хрватске, ми одлучили да будемо господар свог неба

Александар Вучић нагласио је да је Србија одлучила да сама буде господар свог неба и да га сама чува, за разлику од Хрватске, на пример.

Указао је и да је Србија покренула неке иницијативе у правцу набавке ловачких авиона, који штите борбене у акцији.

Вучић је истакао да је одбрана земље као у шаху игра претпостављања одбране и напада, те да када се види да се неко, ко показује одређене претензије, наоружава оклопњацима, посебно хеликоптерима, онда морате да размишљате о Мистралима или Хорнетима, или када ми желимо МИГ 35, онда Албанци траже Армбруст или Стингере.

Поводом вести из Хрватске да та земља ни за време мандата нове владе неће успети да набави нове МИГ-ове, да ће морати да приземљи старе, рекао је да се ми не такмичимо са њима, јер ће њима неко други да чува небо.

"То је питање избора да ли желите да неко други чува ваше небо или да будете свој господар. Ми смо се одлучили да сами чувамо своје небо, да будемо свој господар", подвукао је он.

Рекао је да је много тешко имати ловачку авијацију.

Подсетио је да је Србија обновила бомбардере, да има десет Орлова, да може да користи Супер Г4 у бомбардерским акцијама.

Указао је да то, међутим, мора бити још снажније.

"Када дижете бомбардере, морате изнад њих ловачким авионима обезбедити сигурност. Морају да брину о ватри на земљи. Мораћемо да се ојачамо бомбардерима и ловачким авионима, да куповимо неке мултифункционалне, који би имали ракете ваздух-ваздух, али и истовремено могли да носе ракете ваздух-земља да могу прецизно и озбиљно да нанесу штету непријатељу на земљи. Србија је већ покренула иницијативе у том правцу", казао је он. Подсетио је, када је он дошао на место министра одбране, Војска имала само један МИГ 29 И два МИГ 21.

Хрвати, како је додао, немају МИГ 29, већ само МИГ 21, које Србија користи само за обуку, јер није за стварна дејства, пошто је то толико застарео авион.

"Не бисмо послали МИГ 21 у борбу. Он нема перформансе којима може да направи резултате на небу", објаснио је он.

Вучић је казао да данас имамо 14 исправних МИГ 29, од којих су неки на редовном одржавају.

"Ситуација је код нас много боља него што је била. Мислим да ствари добро потсвљамо. Министарство добро ради, начелник Војске је добар, официри су добри, и верујем да ћемо имати још боље војнике", закључио је он.

Они воде политичку битку, а ми битку за животе грађана

„Неки воде политичку битку, а ми здравствену, битку за животе грађана“, рекао је Александар Вучић поводом критика на рачун Кризног штаба и истакао је да о његовим политичким противницима све говори чињеница да очекују да им заразна болест буде савезник у политичком смислу.

"Пошто не могу да кажу да нема опреме, да се болнице не зидају и не обнављају, да нема довољно респиратора.... онда, хајде да нападамо Крзни штаб", рекао је Вучић новинарима у Сремској Митровици.

Он је напоменуо да ће у близини Батајнице и у Крушевцу за четири до пет месеци бити изграђене две нове болнице, да се ради КЦС и КЦВ, као и да се граде још 23 опште болнице.

"То се све сада гради, и посто не могу да казу да нема респиратора, а има их и више него довољно, они критикују Кризни штаб", приметио је Вучић.

Он је навео да се свакога дана шаљу респиратори по Србији где је потребно и да су послати у 22 болнице које их раније никада нису имале.

Напомиње да су повећани капацитети Мишовића, Звездаре, Земуна и да су те болнице реновиране од руина.

Он је упитао и шта то може да се скрива од јавности ако се дневно тестира 12. 000 људи, а не 1.000 што неки други раде.

"Ми не водимо политицку битку већ битку за животе и здравље људи", поручио је Вучић и навео да последње теренско истраживање показује да су његови политички противници са 5,5 пали на 4,5 одсто подршке.

"Нормални људи безе од вас и мржње и супротстављања држави у усвему надајући се некој новој власти", истакао је Вучић.

Каже да људи у Србији све разумеју, да су у питању политички нерадници из различитих странака који су стали против вредних људи.

"Пелемиш не ваља, који је лечио вариола веру, а добар је Дулић...?", приметио је председник и истакао да то неће да прихвати нити да у томе учествује.

Фото: FoNet

Увек ћу бити на страни несебичних бораца против короне

Александар Вучић изјавио је да очекује да ће број заражених вирусом корона почети да опада следеће недеље, а поводом петиције групе лекара који су затражили смену Кризног штаба поручује да ће увек бити на страни здравствених радника који себе несебично дају да би спасили људске животе.

На питање новинара до када планира да "пушта" да се дневно зарази око 400 људи и умре око 10 и да ли ће због тога доћи до нових промена у Кризном штабу или нове стратегије у борби против вируса, Вучић је узвратио да такво питање подразумева оптужбу за убијање људи, на шта, истиче, нико нема право.

"Немате права да оптужујете за убијање људи и такво питање које сте поставили, да пуштамо да се зарази више од 400 људи, више говори о вама, а много мање о мени", поручио је Вучић.

Истиче да су држава и читав Кризни штаб дали све како би заштитили људске животе и подсетио да је држава успела да набави сву медицинску опрему, као и да 1.030 респиратора стоји у магацину за случај јачег удара вируса корона на јесен.

Вучић је навео и да сви пацијенти који се лече од короне леже у болницама које су обновљене и опремљене за време садашње власти.

Без обзира на тенутне бројке заражених, а које су, истиче, последица недавних окупљања у Београду и Новом Саду, Вучић очекује пад броја инфицираних од следеће недеље, како је и било прогнозирано.

Свакако сматра да су бројке крајем ове недеље много боље него што су биле на почетку, с обзиром да сада има више тестираних.

О петицији каже да ју је лако потписати, и да је било лако пронаћи 2.000 лекара који ће је потписати, те упитао шта је са оних 33.000 лекара који нису желели да је потпишу и који се боре за животе људи.

"Хоћете да кажете да не ваљају Горан Стевановић и Ивана Милошевић, који не излазе из скафандера, и то ће да им каже Оливер Дулић, који за своје време ни линолеум у лифту у болници није променио? Свако има право на своје мишљење, али највећи број лекара се свим срцем бори за своју земљу, а за боље и стручније људе од Предрага Кона, Срђе Јанковића и осталих, ја нишам чуо", рекао је Вучић.

Истиче да се Србија веома успешно бори против вируса корона и да ову борбу води озбиљније од других, да тестира више од других и да пријављује све преминуле од последица вируса, за разлику од неких других земаља.

Указао је и да без обзира на вирус корона, у Србији у јуну и јулу је мања смртност у доносу на исти период прошле године, док је у Новом Пазару за чак 16 одсто мања смртност.

"То показује да се грађани много више чувају и то показује колико су били тачни написи у такунским медијима који су говорили да се у Новом Пазару скидају читуље", да би се прикрио наводно велики број мртвих, рекао је Вучић.

Победите на изборима, не претите

„Победите на изборима, немојте стално да претите пушкама и вешалима и да говорите да то режим изазива“, поручио је Александар Вучић поводом нових претњи дела опозиције да ће насиљем и протестима преузимати власт.

"Нека људи чују да ћете ви да бијете посланике и освајате власт на улици. То је као мала деца, осим што некада направе велику штету", оценио је Вучић у Стремској Митровици на питање новинара о новим претњама Срђана Нога и некаквог Покрета уједињених фантома, који каже да председник може да буде тренер само у Забели.

"Све је то аутопројекција, зна где му је место па трази неког другог", каже Вучић и додаје да нико озбиљан не рачуна да неко такав може да уђе у скупстину, али и да дрзава у таквом случају мора да реагује.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести