Вучић: Од Американаца тражићу помоћ да се укину таксе

БЕОГРАД: Председник Србије Алерксандар Вучић најавио је данас да ће сутра у Братислави на конференцији „Глобсец“ говорити истину о стању на Косову и Метохији и од Американаца тражити помоћ да Приштина укине таксе.
vucic, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Гостујући у јутарњем програму ТВ Прва казао је да ће се састати са вршиоцем дужности помоћника државног секретара САД у Бироу за европске и евроазијске послове Филипом Рикером, као и да ће имати билатералне сусрете са другим званичницима, али не и са Хашимом Тачијем, који учествује на „Globsec-u“.

Указао је да је тек недавно на скупу у Тирани видео Тачија са којим је имао жестоку расправу и да у Братиславу не иде да се састане с њим.

Рекао је да је понашање Србије увек конструктивно и да жели да разговара о компромисном решењу косовског проблема.

„Али како да разговарамо о решавању проблема када чујете да они желе да формирају Велику Албанију, да неће да формирају ЗСО, иако су то потписали. Схватите тада да оно што има снагу међународно правних уговора више не важи. На све то је ЕУ тако благо реаговала да нико није ни приметио“, објаснио је Вучић.

Казао је да не може рећи да је љут на ЕУ око Косова и Метохије, али разочаран због чињенице да већ шест година не можемо да добијемо оно што су Албанци потписали. 


Избори у марту или априлу следеће године

Александар Вучић изјавио је данас да ће парламентарни, покрајински и локални изобори бити одржани следеће године на пролеће у марту или априлу.

Вучић је истакао да ће избори бити редовни.

Упитан да ли ће уз изборе бити одржан и референдум, председник је одговрио да уколико би имао шта да понуди грађанима он би то радо учинио, али, додао је, није тако.


„Нема у политици шта да се љутите, можете да будете незадовољни, разочари. То што се љутите никоме неће да помогне“, указао је он.

Упитан што је насмејан Вучић је рекао да је тако расположен јер је ослобођенс ваке кривице и донекле неке врсте одговорности за оно што се дешава данас на КиМ, не својом жељом и кривицом.

„Колико позиција била тежа, с друге старне је лако јер идете да говорите истину, оно што сви виде и знају, али праве се да не виде и не знају“, нагласио је он додајући да мисли на Европу.

Сви они, како ЕУ, тако и САД, знају шта је истина,, али суштина је да морамо разумети шта год он урадо против детета његови родитељи ће увек бити на страни детета, а то је случај и са Приштином.

„Шта год рекли против Приштине биће увек на страни свог чеда, које су родили, љубили у колевци, и које сада излази из тинеђжерског периода и неће се одрећи њега шта год да уради“, навео је он.


Не занима ме ко ће да ми "забије нож у леђа"

Александар Вучић изјавио је данас да је дуго у политици и да је на све спреман и да га не занима ко ће од сарадника "први да му забије нож у леђа". 

"Ја сам дуго у политици и знам шта је политика. Сви чекају да ми буду леђа окренута", рекао је Вучић за телевизију Прва коментаришући медијске наводе претходних дана, али је истакао да не говори о својим блиским сарадницима. 

Рекао је и да је не треба нико да га брани, ни њега ни његову политику.

"У људској природи је да човек тражи себи лакши пут, као и вода, да се сналази за себе и брине о себи. Људи су себични, што би рекли да им је Вучић нешто омогућио својм радом и популарношћу, рећи ће да су сами заслужни што су ту, иако то нема везе", рекао је Вучић.

Он је навео да верује да је странка коју води убедљиво најбољи тим и да има убедљиво најбоље људе, али да и у њој има кукоља.

Вучић каже да, када је реч о високим функционерима, постоје они који су коректни и одани идеји, програму и плану, а постоје и они који увек гледају како ће да се извуку, пошаљу информације новинарима о својим партијским колегама да новинари не би нападали њих, те да он то види сваки дан.

"Морате да имате разумевања и за такве људе, праштате ствари, не могу да идем и да машем мачем", рекао је Вучић.

На питање о односу према коалиционим партнерима, СПС, који на градском нивоу, у оштини Стари град подржава Марка Бастаћа и да ли је нешто потао Ивицу Дачића о томе, Вучић каже:

"Нисам председник СПС, нека раде шта хоће. Нисам га ништа питао. Ја мислим да сам коректан. Ако вас није срамота да будете у коалицији са неким ко ружи Београд, немате са тим проблем, што би мене била срамота."

На питање да ли га је срамота да буде у коалицији са неким кога није срамота да буде у коалицији са Бастаћем, Вучић каже:

"То је била моја одлука."


Вучић је истакао да су таксе Приштине нанеле штету не само Србији, већ целом региону, јер они који хоће да дођу у нашу земљу чују да постоје „шумови“ у привреди, да нема слободе трговине.

Подсетио је да је ЦЕФТА споразум потписан 2006.године, да је Приштина донела 2008.одлуку о сецесији наше територије, а да наша влада и поред тога није донела никакве мере, а они, 13 година касније, уводе мере само зато што су незадовољни гласањем у Интерполу.

Поручио је да неће пристати на понуду да Приштина повуче таксе, а да након тога Србија мора да учини неки гест.

"Нећу да дозволим никада да они повуку таксе, а да после од нас траже да признамо Косово или да учинимо неки гест, то слушам од Американаца дуго и на то нећу да пристанем и рекао сам им стотину пута", рекао је Вучић на телевизији Прва.

Он је навео да ће Рамуш Харадинај покушати данас да Ангелу Меркел превари тако што ће да јој каже да ће да формира ЗСО, у облику невладине организације, а да таксе неће ни поменути.

"То је његова бесмислена игра, зна да од тога нема ништа јер Србија неће да пристане", рекао је Вучић и додао да то зна и Меркел.

Истиче да је, ипак, Немачка признала Косово и да је Косово њихово чедо.

"Поставља се питање шта ми можемо да урадимо. Ми смо сатерани у угао, немамо много простора, зато нашу позицију сматрам веома тешком, с једне стране, а са друге стране, немате ни избора, тако да немате шта да се двоумите", рекао је Вучић.


Иако важан, СБ не решава суштински ништа, Париз важнији

Александар Вучић изјавио је данас да је Савет безбедности УН, који ће наредног понедељка расправљати о ситуацији на КиМ, увек важан због статусног питања, али да суштински неће решити ништа.

"У суштинском политичком смислу Париз је много важнији, али да ли ће га уопште бити? Баш зато што је много важнији нисам сигуран да ће га бити", рекао је Вучић.

Упитан да ли разлог за то може да буде и однос немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона, Вучић каже да они своје односе превазилазе на демократски начин.

"Тај однос је нешто лошији због односа према Манфреду Веберу, као кандидату за председника ЕК, кога Меркелова жели по сваку цену а Макрон не жели, али то нису до тог нивоа поремећени односи као кад ми говоримо о поремећеним односима", додао је он.

Меркел и Макрон, међутим, имају сличне циљеве за Западни Балкан, али је суштина у томе да не могу да реше овај проблем.

"Зато ће Харадинај (у Берлину) данас покушати да понуди нешто друго да би скинуо таксе са дневног реда, да би они убеђивали Србију да све то прихвати и да се појави у Паризу", рекао је Вучић.

На констатацију да ће у том случају он бити тај који ће рећи да неће под тим услова да учествује, Вучић каже:

"Хоћете да кажете да сам ја у сваком случају крив? Зар то није био увек случај? Шта сад да урадим? Да ли имате неко решење? Ја га немам. Ја имам решење да се понашам у најбољем интересу нашег народа и земље", истиче Вучић.

Упитан како се мери шта је интерес српског народа и да ли је добро, ако је Париз толико важан, да било која страна буде изричита, Вучић каже да није изричит ни у чему осим у томе да не зна шта да разговара с неким ко не дозвољава слободан проток робе.

"Која је то тема о којој да разговарамо? Кажем да смо у најтежој позицији, али питам шта можемо да урадимо. Нисам чудотворац, само сам председник земље. Шта је то што хоћете да урадим? Реците, предложите?", рекао је он.

На питање новинара да ли Европа не жели да се бави нама због својх питања, Вучић каже да смо ми њима "као камен у ципели".

"Али, питам важније питање, шта да урадим и немате одговор и нема нико. Оно што постоји у Србији јесте - ти си, Вучићу, крив за све, ниси заслужан ни за шта али си крив за све. Све те стручњаке питам шта је њихова идеја. Нисма чуо шта је њихова идеја само како ће да паметују", закључио је он.


Сматрао сам да је разграничење најздравије за Србију

Александар Вучић изјавио је данас да је он за разграничење са Албанцима, што је, каже, храбро и отворено предлагао, јер је сматрао да је то најздравије за Србију и Србе, али да су грађани били против тога и да је он ту поруку разумео.

Он је додао и да му је популарност опала после скупштинске седнице о Косову и Метохији, на којој је, истиче, говорио најотвореније и најпоштеније о тој теми, не желећи да обмањује грађане.

Он је за ТВ Прву рекао да би референдум по питању КиМ могао да буде расписан, ако има нешто да предложи народу, што нема.

"Ја сам предлагао, храбро и отворено, нешто што ме је коштало и популарности у народу, као и мере фискалне консолидације. А, људи су данас задовољни, јер живе боље него пре четири године. Рекао сам да сам за разграничење са Албанцима и тога се не стидим", рекао је Вучић.

Истакао је да је то апсолутно најздравије за Србију и за Србе, али да су Срби против тога и да је он ту поруку разумео.

"Одлично сам разумео шве сто се говорило и шта су показала истраживања јавног мњења, јер се озбиљно тиме бавим и за разлику од других, када нам падне популарност, знам узроке и то не кријем", рекао је Вучић.

Он је додао да се он не повлачи пред изтсраживањем, већ пред ужасном кампањом, у којој је проглшен за издајника.

"Како да изгурам нешто, ако морате да донесете одлуку о разграничењу, морате да идете на референдум, а за то могу да добијем 20 одсто. Да кажем као у Северној Македонији, 35 одсто изашло, а прошао референдум? Ја тако нећу и тако у Србији не може да прође референдум", подвукао је Вучић.

Он је навео и да му је популарност опала после скупштинске седнице о Косову и Метохији, на којој је, истиче, говорио најотвореније и најпоштеније о тој теми, не желећи да обмањује грађане, у корист СРС и Војислава Шешеља.

Како је рекао, истраживања су рађена пре и после његовог обраћања у парламенту, а показала су да је популарност њега и његове странке опала за два досто и отишла директно радикалима.

"У скупштини сам говорио најовтореније, најпоштеније, дуго се припремио... Борио сам се, трудио да кажем истину народу, да не обмањујем и не лажем грађане, јер је мој посао да водим земљу и да водим рачуна о инетерсима Србије и српског народа. Истовременом нисам могао да додиренм емоције људи, јер сам говорио рационално, а народ то не воли", констатовао је председник Вучић говорећи за ТВ Прву.

На питање да ли је два одсто мала цена, Вучић је узвратио да није питање цене, нити да ли је подршка опала за 20 или 30 одсто, што би каже, и прихватио лакше, само да можемо да решимо питање КиМ.

"Ми нисмо спремни да чујемо истину. Као што ни ви нећете да чујете истину о цени струје или нечем другом, јер је увек лакше да кукамо. Много мање смо спремни да чујемо истину о Космету, чаки кад је знамо, неће људи ти да прихвате, јер дира у њихове емоције", истакао је он.

Како каже, Шешељ се у скупштини понашао "лукаво" и представио себе као заштитника Вучића и паметно искористио парламентарну расправу и одлично припремио сараднике, па је 12 посланика СРС говорило против ЕУ.

"Из мог угла, то је био неодговорно и неозбиљно, јер тако држава не може да се води, али из партијског угла је паметно урадио, да њих 12 говори исто, да мрзе ЕУ, а 55 одсто људи је са тим сагласно", рекао је Вучић.

То, додао је, није добро за Србију.

Ништа ново из Фридом хауса,текст на основу прошлогодишњег извештаја

Александар Вучић рекао је данас да текст Фридом хауса о слободи медија није ништа ново, већ да је направљен на основу прошлогодишњег извештаја те организације. 

"Фридом Хаус нема ништа ново, то је само текст који је написан на основу прошлогодишњег извештаја, иначе је много мање у њему о Србији него што је било, било је и горе", рекао је Вучић.

Он је рекао да то није извештај већ да се ради о мањем тексту, који је писала Мађарица, а да су главна мета мађарски председник Виктор Орбан и суштинска мета Фридом Хауса Доналд Трамп којег, како каже, уништавају у америчким медијима.

"То иде на десетине страница, а за Србију је извучен антрфиле, поновљено је све од пре осам месеци", рекао је Вучић.

Коментаришући наводе да је омогућио да власништво над медијима оде у руке његових пријатеља и да медији подржавају владу а клеветају противнике, Вучић је рекао да Драган Ђилас и Драган Шолак нису његови пријатељи.

"У сваком од ових медија испред нас су сваке недеље интервјуи Драгана Ђиласа", рекао је Вучић.

Нисам спреман на одустајање од дела националних интереса

Александар Вучић рекао је данас да би одустајањем од дела својих националних интереса Србија била највећа деморкатија и имала би сигурно убрзан економски развој, али и да он није спреман да то чини.

„Све се врти око Косова. Помак један да се направи, да кажемо да одустајемо од дела својих националних интереса Србија би била највећа демократија. Али није мој посао да удовољавам било коме“, поручио је Вучић.

Рекао је да неће да ради оно што би бирачко тело волело, јер да је тако деловао Србија не би била оваква каква данас јесте.

Упитан да ли би потенцијално решење косовског проблема значајно допринело привреди одговорио је да би свакако то убрзало наш економски развој, али и да и данас наш економски развој иде у добром смеру.

Подсетио је да је просечна плата, када је дошао на место председника, била 329 евра, а да је сада 442.

Најавио је да ће се до краја године ићи ка даљем повећању, и да ће покушати да дигне и минималац, најмање до 29.000 динара.

У разговоу са послодавцима, како је најавио, покушаће да се достигне магична линија од 30.000 динара за минималац.

У поређењу са 2012.када је минималац био 15.000 то би било огромно увећање, констатовао је он.

На тврдње опозиције да он завршава своу валдавину а да није свестан, Вучић је казао да је свестан тога и да је „завршио своју владавину и за Васкрс како је обећао Јеремић“.

Што се протеста испред Председништва тиче рекао је да ноћу нема никог, а током дана 1 до 2 особе, који, када га виде, као да „виде Тита“ и увек када их поздрави они су срећни.

Упитан за истраживања јавног мњења које објављују медији рекао је да мисли да се ради о резултатима који су отприлике тачни и да треба можда само заменити радикале и Шапића.

„Међутим није једноставно то протумачити. Погледајте СЗС је јачи од Сергеја Трифуновића, али Сергеј има боље оцене од свих њхових лидера. Не може једна ситница да доведе до губитка или добијања гласова“, објанио је он.

Вучић је казао да би, према истраживањима, значило да би СНС имао 140 посланика у Скупштини, довољно да настави са променама у земљи.

Позитиван еконосмки раст Србије

Александар Вучић изјавио је данас да ће еконосмки раст Србије у наредном периоду бити позитиван и да се ту "очекује све најбоље".

"Гледаћемо да чувамо мир и стабилност и даље, готово по сваку цену, али ћемо да сачувамо наш народ и радити да наш економски раст иде убрзано напред и да људи то виде", рекао је председник.

Председник је приметио да је Беоргад град кранова, наводећи да се гради Клинички центар Србије, друга кула "Ушће", "Скyлине", Београд на води, да НЦР гради свој објекат...

Вучић је рекао да ће се метро градити, да су убрзане процедуре, али да мора да се сачека договор Кинеза и Француза, не наводећи више информација.


Отварање фабрике ЗФ 12. јуна у Панчеву

Александар Вучић најавио је да ће 12. јуна у Панчеву отворити немачку фабрику "ЗФ", која се бави производњом аутоделова. 

"Немачка канцеларка Ангела Меркел ми је честитала кад смо успели да доведемо ту фабрику. Римац је рекао да је Хрватска изгубила трку са Србијом коментаришући долазак те фабрике", рекао је Вучић.

Истакао је да је отварање те фабрике велики успех и напредак и да је веома срећан због тога. 

Он је навео да ће та фабрика имати и друге добре вести и за Панчево и за Јужни Банат, те додао да ће још неке од најпознатијих немачких компанија да граде фабрике у Србији. 

То ће утицати на позитивне промене у економији, али и инфраструктури, истакао је Вучић.

Додао је да дуално образовање привлачи инвеститоре у Србију.


Тек када буде изграђен метро, Београд ће моћи да реши градски саобраћај, рекао је Вучић и додао да у Београду 75 одсто грађана не плаћа градски саобраћај.

Најавио је и да ће се у септембру на градским улицама наћи 250 нових аутобуса.

Вучић је истакао и да се улазак у центар града неће наплаћивати и додао да не зна ко је измислио ту информацију.

"Али желимо да имамо што више пешачких зона", истакао је Вучић.

Он је навео да Србија жели да привуче што више туриста, па је као пример навео Кинезе.

Како каже, 2017. године у Србији је било 52.000 кинеских туриста, 2018. године 103.000 што је раст од 100 одсто.

Александар Вучић каже, на питање чиме оправдава повећање цена ако је динар стабилан и плате повећане, да је његов циљ здрава економија а да, на пример, због најниже цене електричне енргије, привреда споро расте.


Крајем следеће године почиње градња метроа

Александар Вучић изразио је уверење да би изградња метроа у Београду могла да почне крајем следће године.

Од почетка радова, биће потребно четири до четири и по године да се изградња метроа заврши, рекао је Вучић.

Он није могао да говори о потенцијалним извођачима радова и навео је да се чека договор Кинеза и Француза, али да не може да говори даље о тој теми.

"Тек тада, када будемо имали метро, ћемо моћи да решимо проблем градског саобраћаја", рекао је Вучић.


За ТВ Прва каже да су та повећања, на укупном нивоу, минимална - до два одсто.

" Увек ћемо ићи на повећање стандарда. Хоћу да немамо социјалне установе, нећемо да купујемо социјални мир, бираче, хоћу да правимо здраву економију као што имамо данас", иситче Вучић.

Привредни раст ће, упркос лошијим показатељима у првом кварталу, у другом бити 3,5 одсто а у трећем и четвртом ће бити још бољи, додао је он.

"Гледаћемо да идемо сваке године раст буде 4,5 одсто или пет. За то морате да имате тржишно оријентисану привреду. Хоћемо да градимо путеве? За то треба пуно новца, сад нам треба 30 милиона евра за путеве по Краљеву због поплава", навео је он.

Говорећи о поплавама наводи да је држава заштитила оно најважније и да вода није продрла до фабрике "Милан Благојевић" у Лучанима.

Кад је реч о Крупњу , наводи да Богоштица јесте продрла некима у куће али да Ликодраг, иако набујао, тече мирно, јер је подигнуто корито реке.

Каже да је, међутим, Грдица увек проблем, због депресије, а да ће се решење тражити у сарадњи са немачким научницима.

Вучић је истакао да ће се новац улагати у путеве и додао је поносан на то колико је путева урађено.

Упитан да ли је задовољан и одржавањем путева и како коментарише то што Зоран Дробњак из "Путева Србије" каже да ће му за одржавање путева, и поред повехања цена путарине, бити потребно још 100 милиона евра, Вучић каже да он само тврди пазар, а да би био задовољан и са 26 милиона евра .

"Путеве добро одржавамо, боље него неке друге земље, али проблема има и волео бих да уложимо више."

Како каже, за три месеца Србија ће престићи Хрватску и имати више путева, а ради се и на деоници од хрватске границе до скретања за Кузмин.

Смета му што се све увек представља негативно, каже да о рупама у Београду извештава надлежне и сам, али да треба признати да "у Риму има више рупа него у целој Србији".

Србија ће наставити са отварањем поглавља

Александар Вучић изразио је уверење, супротно мишљењу појединих аналитичара, да ће Србија наставити са отварањем нових поглавља.

Вучић је рекао да можда грађанима отварање поглавља није важно, али да за државу јесте, јер отварање поглавља, каже, показује да Србија напредује.

Међутим, додаје он, има ствари које је потребно мењати, не због ЕУ, већ због нас самих.

"Има ту ствари које хоћемо да мењамо. Рекао сам министрима и мојим сарадницима да више нема закона по хитном поступку. Нећу да се упоређујем са Ђиласом, Стефановићем, Јеремићем, који су све доносили по хитном поступку. Од сада ће закон по хитном поступку бити ако је нешто посебно битно, као што су међународни уговори...", рекао је Вучић.

Још једна од измена, каже Вучић, јесте да расправа о буџету мора да уђе на време, да се посланицима да дупло време за расправу и да расправа о буџету буде једина тачка дневног реда.

Такође, истиче он, за време предизборне кампање све политичке странке имаће 45, 50 или 55 дана кампање у медијима, иако, каже, медији нису фер ако се "погледају Ђиласови и Шолакови медији".

На констатацију новинара да Н1 у односу на националну телевизију нема никакав значај, Вучић је одговорио да је то избор гледалаца.

"Ви можете да кажете и да Данас нема никакву снагу у односу на Информер, што је такође тачно, али да ли они имају исте услове? Тако и Н1 и ваша телевизија (Прва) имају исте услове. Драган Ђилас и његов режим је одлучио да Прва и б92 добију ту фреквенцију, а није добио Н1, сада му се то не свиђа. Што се тиче РТС-а, спреман сам за промене о којима говори опозиција, иако мислим да су на тој телевизији они више гостовали него ја", рекао је Вучић.

Додао је и да ће бирачки спискови бити сређени, јер, како каже, не жели више да слуша празне приче "да гласају мртви".

Такође, додаје он, парламент мора да буде демократска институција, где ће се водити расправа, за шта се, каже залагао и као посланик, и не занима га да ли ће се део опозиције вратити.

"За мене је опозиција у парламенту, само један мали део није", рекао је Вучић.

Приметио је да је опозиција слушала његов извештај о КиМ у Скупштини Србије и каже да су послали поруке да је говорио "отворено, храбро и да ће га то скупо коштати".

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести