Вучић: Понашање Приштине је израз слабости

НОВИ САД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да је важно да људи знају да понашање приштинских лидера, изјаве да неће бити формирана ЗСО и други потези представљају израз слабости и показатељ колико су албански плитички лидери у тешкој позицији.
aleksandar vucic, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

"Кад се понашате бахато, арогантно, кад шаљете 60 оклопних возила да тобож хапсите кријумчаре, а не чујете ништа о томе шта су ти људи радили и за шта су све криви, када на најбахатији начин одбацујете спровођење споразума који сте сами потписали, и када то саопштавате свету - онда показујете у колико сте тешкој позицији и колико сте слабији, него што се представљате", рекао је Вучић за РТС.

Ми, каже Вучић, немамо никакву потребу да показујемо нервозу - осим оне која је проузрокована управо оваквим понашањем Приштине, које може да нас доведе у тешку ситуацију без нашег утицаја.
"То говори да се они боре за примат у сопственом бирачком телу на КиМ", рекао је Вучић, и додао да не мисли да је само то посреди.

"Био бих наиван када бих веровао да је само то. Али је то ствар која је веома важна и коју не треба искључити ниједног тренутка, јер њима следе избори и они буквално сада желе да се докажу на томе ко је већи противник српске државе. Тај ће добити више поена на Косову и то је то", рекао је председник Србије.
С друге стране, истиче, то је њихова политика - покушали су све, да не дају апсолутно ништа.


Без очекивања од СБ УН, Париз је важнији, ако га буде

Вучић је изјавио да не очекује да расправа о Косову и Метохији у Савету безбедности УН 10. јуна резултира закључцима или конкретним ефектима, али ће, истиче председник, самит у Паризу бити важан - ако га буде.
"Не могу да знам (да ли ће бити састанка), јер знам да сада трају њихове консултације са Американцима, знам да разговарају међусобно и да знају да не сме да се дозволи да Париз буде катастрофа. Ако се буде видело да се иде у том смеру, ко зна да ли ће се Париз и догодити", рекао је Вучић за РТС.

Председник је поновио да ће у Паризу став Београда бити јасан, непромењен и апсолутно рационалан и цивилизацијски разуман - да Приштина укине таксе, како би се ишло у дијалог, да покушамо да постигнемо компромис.
"Али, да постигнемо компромис тако што ћете ви да кажете - 'Косово је у овим границама', а ја ћу да поновим исту реченицу - Ја сматрам да је Косово део Србије, ви да је независно и шта ћемо онда? Пошто се сви у свету праве блесави када то слушају, није пробелм - можемо и ми тако, иако то не одговара нама и нашем убрзаном расту", констатовао је Вучић.

Он је указао да на добре економске резултате Србије, да ће раст за 2018. годину након извршених корекција бити 4,5 одсто, док је раст у првом кварталу ове године 2,5 одсто.
Како каже, полако идемо ка све бољим бројевима, што је одлична вест за пензионере и раднике, јер ће бити повећања, будући да пензије и плате расту пропорционално економском напретку.

"А, за то морамо да имамо мир и стабилност и политику под конторлом. Да имамо рационалан приступ решавању проблема, а не да улазимо у додатне сукобе. Колико можемо, чувајући достојанство и понос нашег народа, ми ћемо из тог муља у ком би албански лидери хтели да нас држе, покушати да пебегнемо. А, да ли ћемо успети, видећемо", закључио је председник.


"Када су схватили да, када разговарате о компромису, морате да пружите нешто, дате нешто, да такође морате да имате болне уступке, онда су закључили - што бисмо ми то радили? Лакше нам је да кажемо - мора Србија да призна независност Косова и ми смо с тим завршили", додао је Вучић.
Лепо што сте то рекли, лепо што имате много жеља које бисте да вам неко испуни - али, то се неће догодити, поручује он.

"Али, то показује сву незрелост и подсећа на наше понашање 2009, 2010, када смо се сваког дана у нешто заклињали а на крају знате како смо прошли с тим пред Међународним судом правде и УН", подсећа Вучић.
 На питање како ће Приштина проћи пред међународним институцијама, Вучић одговара:

"Мислим да полако, али сигурно људи у свету примећују разлику и да добро разумеју колико су ти поступци неодговорни и да то неће наићи на симпатије, чак ни код оних који су их све време до сада подржавали."
 При томе, ми не треба да будемо наивни да верујемо да ће сада Америка, Немачка или Француска да промене своју одлуку о признавању независности Косова, упозорава Вучић.

"То тактички мења нашу позицију, нама ће бити нешто лакше, имаћемо прилику да кажемо своје ставове, желеће да нас чују, што је опет боље него када ту прилику нисмо имали. Али, ми морамо да се боримо за наше интересе", истиче он и каже:

"Наши интереси не треба да буду у слању било каквих увреда Албанцима, чак ни њиховим политичким представницима, иако све најгоре о њима мислимо, већ треба да радимо на томе да показујемо свету да ми јесмо за компромис, да је јасно ко компромис неће и да гурамо даље економски развој", истакао је он.

 Вучић је најавио да ће следеће недеље у Панчеву бити отворен ЗТФ, велика фабрика на којој му је својевремено честитала и Ангела Меркел.
"Спас за јужни Банат... То су ствари којима ми треба да се бавимо", каже Вучић.

EUR/RSD 117.5944
Најновије вести