Отворена међународна конференцији Градимо мостове - причамо о Европи

Нови Сад је право место за причу о европским вредностима, о будућности, град који носи две европске титуле. Омладинска престоница Европе је ове године, а 2021. је Европска престоница културе, речено је у Скупштини Војводине, где је одржана конференција „Градимо мостове – причамо о Европи” у организацији Фондације „Конрад Аденауер”, којој су присуствовали и председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Немачке Томас Шиб, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Фондације, бројни културни и научни радници и студенти из региона.
d
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Како је то рекао директор Фондације у Србији Норберт Бекман-Диркес, Нови Сад је град који има шта да покаже, брзо се развија, ради на разумевању и поштовању различитости, а парламент је добро место да се говори о културним вредностима, али и о будућности. 
– Ради се о Европи који чува различитости као благо – рекао је Бекман-Диркес.

Фото: Tanjug (D. Goll)

– Балкан је дуго покушавао да докаже Европи да вредимо, и данас то чинимо – рекао је председник Србије Александар Вучић. – Ми и данас прижељкујемо да живимо у Европи, тешко је наћи боље место за живот. Очарани смо излогом, она нас, тобоже, не види добро, а ми увек резонујемо на два начина, доказујемо да смо је достојни, а истовремено се и инатимо. Када нам се нешто не свиђа, било то КиМ, окрећемо леђа. Добри смо ако се покажемо како би они желели , али кад им кажемо да није Пандорина кутија то што ми не признајемо Косово, него што су они урадили 2008. – растурили СРЈ – онда не ваљамо. 

Фото: Дневник/Радивој Хаџић

– Морамо да видимо хоћемо ли да истрајемо на европском путу, а ја верујем да је то веома важно. Будућност нам је у Европи, морамо да разумемо да смо сувише мали, и колико не можемо да мењамо озбиљније ствари на свету. Важно је да Европу стварамо на подручју где живимо. Да се једном реше проблеми с Албанцима и покушамо да формирамо јединствено тржиште јер је будућност сарадња у региону. Морамо да избегнемо сукобе и ратове. Пред нама је много труда и рада, али сам сигуран – и успешна европска будућност – додао је Вучић.

Председник Скупштине АПВ Иштван Пастор посебно се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што му је, како је рекао, омогућио да буде партнер да Србије и Војводине буде више у Европи и Европе у Србији, односно Војводини. Потпуно сам сигуран, рекао је Пастор, да можемо бити поносни на све што смо и урадили. 

Фото: Tanjug (D. Goll)

– Тражимо одговоре на питање какву ћемо Европу оставити својој деци и унуцима – навео је Пастор. – Обично се каже да је Војводина Европа у малом. Војводина, као део Србије, домовина је више од 23 народа, место где 17 националних савета има седиште, то је вишенационална, вишебојна заједница, у којој ту различитост доживљавамо као вредност. 

– Велика је част бити град-домаћин ове међународне конференције – рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. – Захваљујем се на томе, у име свих Новосађана, који су и најзаслужнији за то што је наш град, као први град ван Европске уније, понео дуплу европску круну: постали смо Омладинска престоница Европе 2019. године и Европска престоница културе 2021. године. И управо су ти мостови, који су и у наслову ове конференције као спона међу народима Европе, тема око које смо градили наше кандидатуре за европске титуле. Те титуле су велика шанса и за Нови Сад, и за Србију – да се за нас чује, да се препознају вредности које свакодневно живимо. Уосталом, и вас је то довело у Нови Сад. Али те титуле су постале и национални пројекти, и захваљујући њима, као друштво смо почели да прихватимо нови систем рада и размишљања, и да га претварамо у систем за будућност. То је систем у којем су млади и образовани људи важна полуга развоја целог друштва. 

Фото: Tanjug (D. Goll)


Пастор: Историјски гледано мале шансе, али успели смо

Наш заједнички именитељ је заједничко опредељење да Србија, а унутар ње Војводина, буде просперитетна држава јер нам је Србија, односно Војводина, домовина. Гајимо однос искрености, међусобног поштовања, заједничког живота, а не суживота. Збијамо редове око гурања на маргину сваког облика лицемерја. Поносан смо што смо прошли дугачак пут и што смо те вредности изградили у Србији, а имали смо, историјски гледано, мале шансе. Без обзира на историјску прошлост, нашли смо заједнички именитељ, почели говорити о прошлости на искрен начин и с правом можемо казати да смо Европа у малом. Ми не градимо мостове, ми затрпавамо јендеке и можемо да послужимо као пример Европи.


Фото: Град Нови Сад

Нови Сад ће ове године, рекао је Вучевић, окупити око пола милиона младих из региона и целе Европе. 

– Повезаћемо их у жељи да заједно напредују, да међу собом граде мостове, а не зидове, да буду генератори промена... Ми као град имамо и енергију и атмосферу. Имамо систем у којем млади људи више нису статисти, већ равноправно утичу у доношењу одлука које се тичу тог дела популације. Имамо и добре школе, и снажан универзитет. И што је најважније, имамо људе који су спремни и способни да стварају и процесе, и програме, да причају о Европи, да негују европско наслеђе, повезујући националне културе, културно наслеђе, образовање, да негују мултикултуралност... Имамо младе људе који су свесни тога да треба добро да савладају лекције из прошлости да би могли мењати и унапређивати будућност – заједничку, европску будућност. Дакле, ми не размишљамо само о 2019, односно о 2021. години. Нама је важно да размишљамо о свим годинама после, о заоставштинама та два велика европска пројеката – додао је он. 

– Важно је шта ће се десити у годинама када се они спроводе, али је важније шта ће остати иза њих. Колико ће у будућности бити снажни ти мостови које данас градимо, кроз многе процесе, пројекте, програме... Знате, наша снага је у синергији и заједништву, и то смо показали освајајући титуле, и то и вечерас показујемо. Мостови које данас градимо остаће као подсетници трајних европских вредности. Те вредности морају заувек бити уткане у наш идентитет, као вредност европске душе, али и европске цивилизације, као грађанске вредности које су темељи модерне Европе: слобода, правда и једнакост – рекао је новосадски градоначелник и закључио: – Дошли сте у град који живи интеркултуралност. Град из којег градимо мостове који не само да повезују две обале које су се до јуче само гледале, већ мостове који ће учинити и да се те обале разумеју. 

Е. Марјанов

Шиб: Мостови сарадње важни за мир у Европи

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб истакао је вечерас да је стална градња мостова сарадње важна по мир на европском континенту, али да тиме не треба да се баве само државни органи, већ и културне организације, привреда и цивилно друштво.
Шиб је, на отварању међународне конференције "Причамо о Европи - градимо мостове", у организацији немачке фондације Конрад Аденауер (КАС), казао да је прича о Европи јако важна.

Прича о заједничкој Европи важнија је него раније, јер је европска фрагментација све већа. Очување европског политичког концензуса биће тема у будућности, рекао је он.
Шиб је указао да на Западном Балкану постоје многе ране прошлост које нису још зарасле.
Помирење и размена мишљења, градња мостова, као и свест о заједничкој култури је од централног значаја и то између земаља унутар ЕУ, а такође и заједно са онима које су на путу у Унију, поручио је Шиб.

Рекао је да се Србија налази на значајном путу ка ЕУ, и да јој Немачка у томе стално помаже.
Шиб је указао да богата и комплексна историја карактеришу Србију, али и мноштво различитих култура и вероисповести, додајући да је врло вазно очувати суживот различитости.
Навео је да су управо у Новом Саду мостови важни и у буквалном смислу, а као метафора се користе за постојаност и као место сусрета представника две обале.

Шиб је указао да је велико задовољство што на овом скупу учествује и један од најважнијих политичара Немачке, некадашњи председник те земље и сада председник КАС-а.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести