Вучић: Од петка затворене границе за улазак, следи убрзање броја заражених

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић изјавио је да се у данима и недељама које долазе очекује убрзано повећање броја заражених вирусом корона, те да ће дисциплина људи бити кључна.
vucic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Вучић је у обраћању јавности рекао да је у Србији сада 103 лица са потврђеном заразом коронавируса, од чега 55 у болници, док је шест особа у тешком стању и налазе се на респиратору.

"Очекујемо у данима и недељама који долазе, а то видимо и по реакцијама лекара, даље убразно повећавање броја заражених. Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на КБЦ „Драгиша Мишовић“, рекао је председник Србије.

Председник је истакао да је двоје људи пуштено кући, након што је два пута њихов тест н акорону био негативан, али са друге стране сваког дана долази много више.

"Период лечења није кратак, да бисмо могли да добијемо битку", подвукао је Вучић.

Болнице су, каже, све пуније, а лекари се држе јуначки, док војска и полиција веома добро обављају свој посао.


Наредних дана проширење трајања забране кретања

Председник Србије најавио је вечерас да се од сутра у 8 ујутру затварају сви гранични прелази за путнички друмски, железнички и речни саобраћај, да се од сутра у подне укида унутрашњи путнички саобраћај и да се полицијски час до викенда проширује.

"Сем транспортних камиона више нико не може да уђе на територију Србије", рекао је Вучић.


"Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на болницу "Др Драгиша Мишовић", рекао је председник Вучић.

"Верујем да ћемо моћи да помогнемо лекарима да наставе у овом темпу", рекао је Вучић.

Он је додао да се очекује да још три лица буду пуштена, ако им тест и по други пут буде негативан, али да се до сутра у ово време очекује да број заражених буде можда и највећи до сада.

"Број од 100 је важан, јер је у неким земљама, тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан. Да траје што дуже, али да буде нижи", рекао је Вучић.

Он је истакао да је кључна дицпилина људи.

Ригорозна контрола повратника, неће моћи никога да преваре

Вучић је изјавио да ће полиција вечерас ригорозно контролисати српске држављане који су се вратили из иностранства, а не поштују самоизолацију.

Он је рекао да је 71. 180 држављана ушло у Србију протеклих дана.

Многи су дисциплиновани, али има изузетака.

Не треба да се зачуде неки у београдским насељима као сто је Миријево, или у неким другим деловима земље, као што је Поморавље, јер неће моћи никога да преваре.

"Нашли смо начин да пратимо ко крси правила", рекао је Вучиц и нагласиои да то неће моћи ни да сакрију ако оставе мобилне телефоне, преко којих су протеклих дана уочени многи са италијанским бројевима који се слободно крећу.


Разматра се и потпуна забрана кафића, ресторана...

Вучић је изјавио да се разматра и могућност потпуне забране кафића и ресторана.

„Разговарамо и о томе, могуће је у сваком тренутку“, рекао је Вучић на конференцији у Палати Србија одговарајући на питања новинара.

Он је похвалио власнике угоститељских објеката што се придржавају упутстава и мера Владе Србије, а које се тичу радног времена, растојања у кафићу, броја људи...

„Сви се они придржавају наших упутстава и мера, празни су и трпе губитке и гледаћемо да им помогнемо“, рекао је Вучић.


Наредних дана морамо бити најозбиљнихји", поручио је Вучић да нам се не би догодило оно што је у другим землајма као сто је италија или Шпанија.

Он је навео да је Шпанија пре 14 дана, када је у Србији регистрван први случај, имала два мртва, а данас 767 мртвих.

Он је упозорио да то иде геометрисјком прогресијом и зато морамо да се чувамо.

За сада се задржава то да ће трговински ланци за пензионере бити отворени недељом од 4.00 до 7.00 сати, мада је било предлога да се то омогућ8и два пута недељно.

"Али, зелимо да пензионери не иду ни тада, да их обесхрабримо да то чине, сем оних који баш морају", указао је Вучић.

Наводи да се полиција од синоћ од почетка полицијског часа трудила да реагујемо мирно и да испрати људе до куће, али и да држава мора одлуцније да реагује.

Навео је пример брацног пара из Париза који су били позитивни и сели у пун авион како би дошли до Младеновца.

"Ја то не могу да разумем, да ли зато сто је овде бесплатно лечење, ста год да је не могу да разумем. Ни младиће који су милионери, не мозе момци све", поручио је Вучицих и ддоао- "Нама су зивоти најстаријих пречи од ваших милиона", рекао је и ддоао да сви морају да постују закон.

Следеће недеље маске за целу Србију

Следеће недеље ће цела Србија имати маске, истакао је председник Србије.

Вучић је, на конференцији за штампу, пренео да ће од понедељак увече бити обезбеђено 10 милиона маски.

Вучић је казао и да су српске фирме почеле појачано да производе маске, да Јумко прави 6.000 и да треба да појаца на 10.000 маски, како би снабдео Пчињски и Јабланички округ.

Указао је да су маске потребне, ако се не одржава размак између људи од 1,5 метара.

Захвалио се војсци и затвореницима који вредно раде на произвдоњи маски у више наших казнемо поправних установа.

„За неке од тих људи ако успешно завршимо, можда да размислимо, за оне која су починила лакша лакша кривична дела,да до краја године донесемо неки акт милости. То не значи да ће то бити за убице, силоватеље, педофиле, најтеже криминалце”, поручио је он.

Осврнуо се и на претерану куповину грађана, нагласивши да је Србија земља која има најпуније рафове у целој Европи.

Изнео је да је, на пример, куповина соли скочила за 312 одсто, уља за 240 одсто, шећера 228 одсто, тоалет папира 207 одсто, И сапуна, за шта је констатовао да разуме, за 250 одсто.

„Немамо проблема са снабдевањем. Ако смо рекли да нема проблема немојте да бринете за робу“, подвукао је он.

Идемо на преко 1.000 слободних респиратора

Вучић је рекао да Србија настоји да има слободних преко 1.000 респиратора, како не би дошли у ситуацију да лекари буду пред одлуком да бирају ко је млађи па да се боре за његов живот.

Он је констатовао да се Србија, пропорционално броју становника, брзо технички припремила за ову ситуацију у односу на друге.

Вучић је, на конференцији за штампу, пренео да је пре сат времена стигло у Србију још седам респиратора шведске производне, да чекамо још девет из Лајпцига који су плаћени, а у суботу увече очекује још 100 који би дошли као донација наше кинеске браће.

Казао је да је купљено још 200 респиратора, али да не може да говори где, и које, и да очекује да од уторка буду на услузи нашем здравственом систему.

"Немамо ми 1.018 респиратора на располагању, јер имамо и онколошке, плућне и друге болеснике », указао је он.

Навео је да ће са оним што нам долази бити додатних 352 респиратора, уз неких 400 колико је слободно.


И војном здравству од 1. априла веће плате 10 одсто

Вучић је најавио да ће и запосленима на ВМА и свима у војном здравству од 1. априла такође бити увећане плате за 10 одсто.

"Разговарали смо јутрос Ана и ја са министрм финансија и нашли смо средства, за све који раде на ВМА, у војним болницама и војно медицинским средствима имаће увећање од 10 одсто", рекао је Вучић.

Они ће добити повећање као комплетан наш здравствени систем, додао је Вучић.


Најавио је да ће наставити да се бави набавком респиратора, јер је обећао премијерки да ће да гура да имамо слободних преко 1.000.

„Набављамо и транспортне респираторе да би могли да се побринемо о најтежим болесницима, за које се види да је тешко, да не дођемо у ситуацију као у Италији да искључујемо неког и бирамо ко је млађи и боримо се за његов живот. Ужасно је да кажете „твоју мајку ћемо да искључимо, а нечију другу нећемо“, казао је он. Казао је да је пропорционално по броју становника Србија земља која се веома брзо и пристојно припремила.

Остаје, каже да се спроведе технички део, да се „гасови проведу“, а на томе ће убрзано бити рађено.

Додао је да је киосеник обезбеђен.

Вучић је истакао да Србија неће да дође у ситуацију у којој се налазе грађани у Бергаму и Бреши, већ да жели да понуди људима да има наде, и да ће се борити за њих.

Пренео је да је разговарао и са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком наводећи да у РС има веома мали број респиратора.

Немамо проблем с бензином и нафтом, то су измишљотине

Вучић је демантовао наводе о несташицама горива у Србији измишљотине и истакао да нема никаквих проблема са нафтом, које, напротив, има више него довољно, па ће влада дозволити и њен извоз.

"Неко је данас измислио вест о гориву, о нешташици, и они ће за то у затвор", рекао је Вучић на прес конференцији.

Председник је поручио да никаквих проблема немамо са нафтом, те да је НИС упутио допис да се дозволи извоз нафте из Србије, јер је имамо у великим количинама.

"Али, када неко нешто напише на мрежама, и мисли да се неће сазнати, каже да има дојаву, па се онда створе редови... Не реагујте на лажи и исмишљотине појединих тајкунским медија и лажи које се шире по друштвеним мрежама", рекао је Вучић.

Никаквих проблема немамо са нафтом, и влада ће донети решење о извозу нафте, коју имамо толико да немамо готово нећемо имати где да је складиштимо.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести